Prețul de producție al gigacaloriei realizate de societatea Colterm a trecut de votul Consiliului Local Timișoara, joi, în urma unui plen “de îndată”, convocat în special pentru acest punct. În urmă cu două zile proiectul picase, la un vot, nefiind atins numărul minim de 14 voturi pro.
La pachet cu proiectul de hotărâre legat de majorarea prețului gigacaloriei a fost votat și amendamentul propus la ședința de plen precedentă de primarul Dominic Fritz, de majorare a subvenției plătite de primărie pentru a face prețul căldurii mai acceptabil pentru timişoreni. De această dată primarul, aflat în concediu nu a mai fost prezent în plenul virtual, iar amendamentul a fost susținut de viceprimarul Ruben Lațcău. Și a trecut! Așadar populația va plăti doar un preț de 416,24 de lei per megawatt de energie termică.
Conform proiectului care acum a trecut de plen, prețul de producție pentru megawatt este de 851,27 lei, inclusiv TVA. Aceasta ducea la un preț inițial facturat de 644 de lei pe megawatt, inclusiv TVA, după aplicarea subvenției. Cu noul amendament votat prețul va mai scădea și mai mult, dar banii vor afecta, desigur, bugetul local.
Ședința de plen de îndată de joi a fost una extrem de calmă, la întâlnire nefiind prezent nici primarul, dar nici consilierul local Pro România, Roxana Iliescu, unul dintre cei mai mari contestatari ai majorării prețului gigacaloriei.
„Nu pare a fi un ajun de Crăciun prea fericit pentru cei care vor plăti sume enorme pentru termoficare. Cred că prețul furnizat de Colterm este foarte mare, cred că prețul pe care îl aprobăm pentru populație este foarte mare, greu de suportat și va duce la o părăsire masivă a sistemului în primăvară. Practic, CET Centru nu a pornit în această iarnă și noi calculăm 50% Cet Sud și 50% Cet Centru”, a declarat înaintea votului Dan Diaconu de la PNL.
Viceprimarul Ruben Lațcău a precizat în plen că și Curtea de Conturi a sesizat faptul că la Colterm se producea în pierdere, costurile de producție fiind mai ridicate decât prețul de vânzare.
”Una dintre măsurile și unul dintre lucrurile pe care Curtea de Conturi, pe bună dreptate, le-au imputat atât Colterm, cât și administrației locale, este faptul că prețul pentru gigacalorie nu a fost actualizat de foarte multă vreme, din 2009, în realitate, pe cifre, și că și ultimele modificări, și ultimele planuri făcute în 2017 – 2019, de diferența de consum între cărbune și gaz propus 80 – 20, realizat 50 – 50, au dus de fapt la situația în care compania avea costuri de producție mai mari decât cele estimate și reglementate. Una dintre măsurile pe care CC le vede urgente și le-a transmis este tocmai actualizarea prețului, astfel încât societatea de termoficare să nu fie forțată să vândă în pierdere și să acumuleze datorii”, a anunțat în plen Lațcău.
Fiind plecat pe alte meleaguri, primarul Dominic Fritz nu a trimis un mesaj pe tema aprobării majorării.
”Astăzi, Consiliul Local a luat o decizie grea: a stabilit prețul local al energiei termice facturată populației de către Colterm, la 416,24 lei/MWh, începând cu data de 01.01.2022. Ultima majorare al acestui preț a fost acum 12 ani, în 2009. Tariful real de termoficare este de 851 de lei/MWh, din care bugetul local suportă mai bine de jumătate, adică 435 de lei/MWh, iar restul de 416 lei plătește populația. (…).Știm că suma de 416 lei MWh pentru cei racordați la sistemul centralizat este mare, însă ea reprezintă mai puțin de jumătate din costul real de producție. Administrația pe care o conduc crede cu tărie într-un sistem de termoficare modern și vom continua investițiile pentru transformarea acestuia în ceea ce el trebuia să fie demult. De aceea derulăm cel mai mare program de înlocuire de rețele primare și secundare din ultimii 40 de ani. Vom continua să accesăm fonduri nerambursabile astfel încât sistemul de termoficare din Timișoara să se transforme dintr-o gaură neagră într-unul rentabil. Chiar dacă drumul va fi lung și greu, știm ca este posibil, așa cum ne-au dovedit și alte orașe din România”, a anunțat primarul Dominic Fritz.
Noul preț al gigacaloriei va urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.
Biblioteca UPT a găzduit vineri 15 noiembrie 2024, conferința „Translation and Usability”, organizată de Direcția…
Gestionarea deșeurilor este o prioritate pentru actuala administrație a comunei Mioşniţa Nouă. Noua conducere a…
Direcția Generală a Poliției Locale Timișoara și Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” organizează,…
Societatea Delgaz Grid anunță că se va opri furnizarea gazului natural, în orașul Deta și…
Noi experiențe inedite pentru toată familia au loc în acest final de săptămână în Iulius…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 16.11.2024, unde se vor executa reparaţii…