Respinsă total de fostul edil șef al Timișoarei, îmbrățișată de municipalitățile de succes din România, ideea bugetului participativ, în cadrul căruia cetățenii decid direct, prin vot, destinația unor sume din bugetul orașului devine realitate și în capitala Banatului. De la începutul acestui an, și orașul de pe Bega are un fel de buget participativ, proiectul de hotărâre de consiliul local a fost aprobat marți.
Municipalitatea ”ghidează” opiniile cetățenilor spre domeniile sale de interes ale acesteia, iar oamenii trebuie să decidă din ceea ce au la dispoziție, ca domenii.
Pentru prima oară în istoria orașului, Timișoara va avea un capitol din bugetul local propus și votat de către cetățeni. Regulamentul bugetului participativ al Timișoarei, pentru care va fi alocată în 2022 suma de 3 milioane de lei, este supus astăzi votului Consiliului Local, iar luna aceasta Primăria Timișoara va demara campania „Timișoara decide!”, prima etapă fiind cea de informare și formare a cetățenilor.
Primăria Timișoara a creat platforma online de consultare publică https://decidem.primariatm.ro/, iar secțiunea de buget participativ poate fi accesată aici: https://decidem.primariatm.ro/assemblies/Grup-de-lucru-buget-participativ.
Bugetul participativ este un instrument modern de delegare a puterii de decizie către cetățeni, de transparență și de implicare a comunității în buna administrare. De aceea, în competiția pentru cele 3 milioane de lei, vor fi acceptate doar proiecte propuse de cetățeni individuali sau grupuri informale de cetățeni, pentru a stimula coagularea lor în jurul unor nevoi comune. Fiecare proiect poate primi 400.000 lei cu TVA inclus.
Primul buget participativ al Timișoarei este elaborat de către cetățeni încă din etapa regulamentului de desfășurare, la care au lucrat, împreună, angajați ai Primăriei Timișoara, consilieri locali și timișoreni care au transmis propuneri de îmbunătățire.
Elaborarea bugetului participativ al Timișoarei se va desfășura potrivit unui calendar. Decizia va fi luată în urma unei proceduri greoaie, care va dura nu mai puțin de jumătate de an: Ianuarie – Februarie 2022: Informarea și formarea cetățenilor pentru bugetul participativ; Martie: Colectarea propunerilor de proiecte, verificarea eligibilității acestora, și centralizarea lor în ˝Lista generală de propuneri˝; Aprilie-Mai: Analiza tehnică, juridică și financiară a propunerilor de proiecte eligibile și publicarea listei cu proiectele care se califică pentru etapa de votare; 01-20 iunie: Primirea și soluționarea contestațiilor; 20 iunie-20 iulie: Votarea proiectelor; 25 iulie: Publicarea listei cu proiectele câștigătoare.
Decizia cetățenilor, dar numai în cinci domenii
Să nu credeți că veți putea alege orice domeniu spre care merg banii oferiți din bugetul municipalității. Primăria a decis ce domenii sunt de interes pentru aceasta și doar spre acestea se pot duce deciziile cetățenilor. Mai precis cinci domenii.
”Liniile de finanțare deschise pentru cetățeni corespund viziunii administrației conduse de Dominic Fritz despre direcția de dezvoltare a orașului. Timișorenii sunt invitați să depună proiecte pe următoarele 5 domenii: Orașul mobil, Orașul verde, Orașul relaxat, Orașul comunităților, Orașul digital„.
Primăria Timișoara a primit susținerea consilierilor locali pentru susținerea propunerii de achiziționare a clădirii de…
Câteva sute de persoane, majoritatea tineri, s-au mobilizat, marți seara, în zona zero a Timișoarei,…
Consilierii locali timișoreni au aprobat, marți, propunerea lansată de Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara (DFMT),…
Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, a simţit eşecul de la alegerile de duminică ca pe…
Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a reușit realizarea a 75% din lucrările de…
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri (ADID) Timiş reaminteşte că ne aflăm în ultima etapă a…