Klaus Vaterland

Dacă am spune noi că-s hoți, s-ar supăra. Teribila spovedanie a lui Adrian Năstase

Despre Adrian Năstase știm că este preabunul nepot al mătușii Tamara, moștenitorul unei averi pe care probabil c-a meritat-o ca bun ce-a fost. Mai știm despre Adrian Năstase că a făcut pușcărie puțin de tot pentru două dosare de corupție, șantaj și alte bunătățuri din dosarele DNA și că omul poate ar fi meritat mult mai mult în rețetarul ăsta penal, dar, ca și în cazul lui Al Capone, atâta s-a putut dovedi. Tot despre Adrian Năstase știm că a păstorit sistemul post-postcomunist, în care Europa și SUA au trebuit să închidă niște ochi pentru a ne considera frecventabili și a ne deschide ușile spre înalta societatate. Pe vremea lui s-au dat „tunuri” precum Bechtel, fregate, dar tot atunci se discuta spețe din justiție la ședințele de partid, oameni culți, ce naiba!

Inevitabil, luată sub aripa nord-atlantică, România n-a avut încotro și s-a dezvoltat. Premierul Ciucă spune că de la aderarea de acum 15 ani am triplat produsul intern brut. Numai că scăderea fenomenului de corupție n-a avut aceeași dinamică precum a fost cea economică. După cum venea unul altul la putere, că era PDL, că era PSd, că era PNL sau combinații din aceste trei partide-sistem, Justiția mai făcea câțiva pași înainte și trei înapoi, vorba cântecului, iar noi încă ne chinuim să depăși monitorizarea Uniunii.

România de azi nu mai este România de pe vremea lui Năstase. Unii spun asta cu nostalgia acelor vremuri. Alții consideră că am evoluat și nu cred că au o impresie greșită. Pentru cei care privesc cu nostalgie perioada Năstase, clasa politică este văzută mult mai prost. PSD și nu numai a contribuit la această concluzie, aducând în politică tot felul de amatori sau infractori până la nivelul ministerial. Pentru nostalgici, Adrian Năstase este modelul pesedistului intelectual și priceput, ce-are a face că ar fi corupt? În comparație cu „ciolacii” de acum, Adrian Năstase a ridicat PSD la nivelul de artă a priceperii în toate, chiar și în infracționalitate. Dar de ce ne-ar privi pe noi asta dacă lucrurile merg bine?!

Au mers bine? N-au mers, dar pe lângă șmenurile făcute de cei lipiți de putere lucrurile au fost poate mai închegate, n-au fost atâtea gâlme, dar categoric nici așteptările noastre de la ei n-au fost prea mari. Adrian Năstase a fost reabilitat după aventurile sale penale. A trecut și printr-o tentativă caraghioasă de suicid și acum este curat complet, mental, politic, mai rămâne să vrea să revină, căci votanți poate că ar fi și pentru așa ceva. Dar uitați ce zice astăzi: „Intelectualii lui Basescu au otrăvit terenurile culturale si au plantat sămânța anti-corupției în societate – omorând filonul politic si economic național, in numele globalismului sorosist…”.

Tot el: „Putem oare sa întelegem că avem nevoie de curaj pentru a trata cu hotărâre problemele grave – cardul de sănătate, îngrășămintele pentru agricultură, de-privatizarea principalelor componente ale infrastructurii energetice, problema redevențelor pentru resursele naturale, impozitarea rațională a multinaționalelor cu activitate in România, sprijinirea componentei bancare românești pentru a ajuta programele de investiții, o reformă a educației care să pornească de la elevi si nu de la normele profesorilor existenți”.

Zice bine, da? Poate că zice bine, dar cu prea mult tupeu pentru cineva care a avut toată puterea în România, dar când a avut-o s-a ocupat de altceva. Pe de altă parte, logica „năstăsiană” e dezarmant de sinceră. Noi, românii, am vrut anticorupție? De ce am vrut asta? Ca justiția să fie egală pentru toți în țara asta, cum zice la Constituție. Da, dar pentru asta distrugem capacitățile umane din politică și economie, le băgăm la pușcărie și de aia poporul nu o duce bine. Mai simplu, partidele astea sistem, printre care și PSD-ul condus o vreme de Năstase, nu pot conduce decât prin favorizarea unora și coruperea altora. Altfel, dacă nu-i dai gaz ieftin numai magnatului Nicolae, îngrășămintele vor fi scumpe, grâul și el scump, iar românul va pune pe masă o pâine a naiba de scumpă.

Nu ne putem desprinde de logica pesedistă că românul performant e neapărat și hoț, iar ăla de nu e hoț, e prost ca noaptea. Adică ce-am prefera? Pâine ieftină și pesediști hoți sau hoții prinși, dar mâncarea mai scumpă? Nu s-ar gândi unul ca Năstase că poți guverna înțelept, însă și cu foloase pentru popor, ci numai în logica lor, cu băgatul mâinii în buzunarul statului, cu neamuri puse în locuri călduțe, cu șmecherii… Când le-o spune altcineva că sunt hoți se supără, că ce ai cu ei, dom’le! Uite că o spune unul de-al lor, tata lor dacă vreți, și nu se mai supără nimeni.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Probleme fără sfârşit! Halep nu va merge la Aukland şi nici la Australian Open

Deşi a jucat într-un turneu demonstrativ înainte de Crăciun, Simona Halep va rămâne pentru încă…

12 ore ago

Guvernul închide oficial un punct de trecere al frontierei din Timiș care nici nu era încă deschis

Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…

16 ore ago

Primăria Timișoara a lansat oficial licitația pentru proiectarea și ridicarea parcării Spitalului de Copii

Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…

16 ore ago

Se depun eforturi pentru deschiderea punctului de trecere a frontierei de pe Bega

Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…

17 ore ago

De Crăciun, chiar am fost mai buni! Doar PSD-istul Daea a dat-o mai pe tradiţional

„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…

17 ore ago

Doar echipa de baschet va mai reprezenta Timişoara în acest an

Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…

17 ore ago