Social

„Inimă caldă”, o nouă acțiune a Serviciului de Ajutor Maltez din Timișoara

Serviciul de Ajutor Maltez în România, în calitate de organism al îndeplinirii misiunii Ordinului Suveran de Malta, al cărui fundament al acțiunilor este reprezentat de valorile creștine ale carității și de principiile umanitare, se implică în mod constant pentru a ajuta categoriile vulnerabile de persoane să ducă o viață demnă, fără distincții etnice, religioase sau politice.

În România, Ordinul Suveran de Malta, prin intermediul Serviciului de Ajutor Maltez a inițiat programe în favoarea persoanelor fără adăpost și a realizat diverse acțiuni pentru oamenii străzii.

La Timișoara, în cadrul filialei locale a Serviciului de Ajutor Maltez în România încă de la înființare (1991) s-au derulat programe dedicate vârstnicilor și persoanelor defavorizate. În prezent, echipa Malteză din orașul de pe Bega, care include voluntari și angajați, derulează trei programe sociale licențiate: un program de cantină socială cu transport de mâncare caldă la domiciliul a 100 de persoane defavorizate zilnic, un program social de îngrijire la domiciliu pentru 50 de persoane vulnerabile și administrează un cămin pentru 20 de persoane vârstnice.

În Timișoara au fost identificate, în ultimul an, mai bine de 200 de persoane fără adăpost care își duc traiul pe stradă, sub cerul liber. Altele sunt internate în spitale pentru perioade scurte de timp. Izolați sau în grupuri, ascunși prin adăposturi improvizate, numărul oamenilor de pe stradă este în continuă creștere.

„Vremea rece care se instalează odată cu începutul iernii este o problemă în plus pentru persoanele fără adăpost și suntem datori să arătăm cel mai mic gest de compasiune pentru cei pe care soarta i-a lăsat fără un acoperiș deasupra capului.

Cu sprijinul partenerilor săi instituționali, cu ajutorul oferit de către susținătorii acestei activități și prin intermediul voluntarilor, Serviciul de Ajutor Maltez în România – filiala Timișoara își propune realizarea unui program-pilot, Inimă caldă, de solidaritate socială în favoarea persoanelor fără adăpost”, au transmis reprezentanții Serviciului de Ajutor Maltez din Timișoara.

Intervalul de timp în care se va desfășura programul-pilot este 12.01.2022 – 9.03.2022, timp de opt săptămâni, în fiecare zi de miercuri între orele 15-19.

Activitatea voluntarilor Maltezi din fiecare zi programată se desfășoară în două etape distincte a câte două ore pentru fiecare dintre grupurile de voluntari, întreaga activitate însumând un total de patru ore în ziua săptămânii în care este planificată activitatea din cadrul programului.

În fiecare zi de miercuri a intervalului menționat mai sus, între orele 15:00-17:00, în sala de mese a Centrului Social Maltez „Sf. Ioan” din Timișoara, sub supravegherea personalului calificat și respectând toate măsurile sanitare, de igienă, de protecție și de sănătate, voluntarii Maltezi pregătesc sandvișurile pentru beneficiari.

Produsele alimentare sunt ambalate individual și împachetate pentru transport.

Apoi, între orele 17:00-19:00, echipați corespunzător și cu însemnele asociației la vedere, voluntarii preiau produsele alimentare și le transportă în zona Gării de Nord din Timișoara, în locurile în care, în prealabil și cu ajutorul partenerilor, au fost identificate persoane fără adăpost, pentru a le fi oferite acestora.

Alimentele sunt asigurate de către sponsorii programului.

În mod obligatoriu, din rândul voluntarilor fac parte cel puțin un asistent medical, un asistent social și un infirmier.

În plus, acest program-pilot urmărește și posibilitatea de dezvoltare a acțiunii întreprinse în beneficiul persoanelor fără adăpost prin oferirea de îmbrăcăminte sau articole adecvate sezonului rece, măști de protecție, controale medicale și/sau îndrumarea către unități medicale sau de specialitate.

Totodată, în funcție de eficiența rezultatelor și atingerea obiectivului propus, programul urmărește atât intensificarea colaborării cu partenerii din cadrul administrației publice locale, cât și cooperarea în favoarea beneficiarilor cu alți actori ai domeniului de activitate (inclusiv dezvoltarea tipului de serviciu oferit).

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Timișenii sunt așteptați, în acest weekend, la Kikinda, la Zilele Ludăii

Tradiționalul Festival al Dovleacului de la Kikinda, Serbia, îi așteaptă în vizită pe timișeni, din…

4 ore ago

Iluminatul public va fi extins la ieșirea din Timișoara, pe șoseaua spre Lugoj

Ieșirea rutieră din Timișoara spre Lugoj va fi mai bine iluminată. Primăria Timișoara a semnat…

4 ore ago

Drive Auto Tuning Show sau cum caii putere fac casă bună cu eleganța, stilul și frumusețea

Spre sfârșitul săptămânii, Piața Unirii va fi invadată de mașini ca în filme. Mii de…

6 ore ago

Casa Mal se deschide publicului pentru premiile Beta 2024

Denumită de arhitecții organizatori ai Bienalei de Arhitectură Vila Mal, clădirea rămasă în picioare pe…

7 ore ago

Liberalii timișeni au votat, alături de colegii din întreaga țară, în unanimitate, să îl trimită pe Ciucă în lupta pentru funcția de președinte

Nicolae Ciucă a fost desemnat oficial candidatul PNL la funcția de președinte al României. Filiala…

8 ore ago

Leii din Banat încep noua campanie din campionat la sfârșitul acestei săptămâni

Ultimele zile în care se umblă la retușuri și la integrarea noilor veniți. SCM winsed.swiss…

12 ore ago