Elevii de la Colegiul Tehnic Henri Coandă de la Timișoara au trecut de luni în sistem online, a anunțat viceprimarul Ruben Lațcău, după ce a purtat discuții cu conducerea școlii. Conform oficialului, soluția e cea mai bună pentru copii, clădirea nu e reabilitată, iar de vină e fosta administrație pentru că a asfaltat drumuri. În curând va demara reabilitarea liceului, pe un proiect lansat inițial de… administrația trecută.
”De mâine, elevii de la colegiul Coandă vor face orele online. Am convenit cu doamna directoare că așa este cel mai bine pentru sănătatea și siguranța elevilor și a cadrelor didactice. Ani de zile, elevii de la Coandă și din alte școli, bolnavii din secții ale spitalelor timișorene au fost ca prioritate, mult după asfaltarea drumurilor. Politic, era mai convenabil să faci lucrări rapide și după câteva luni să poți să tai panglica”, a scris viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău.
Conform oficialului, odată cu criza energetică se vede acum faptul că primăria a ignorat sistemul de educație și cel medical.
”Acum, în situație de criză energetică vedem costurile politicii în care, an după an, Primăria a ignorat sistemul de educație și pe cel medical. Clădiri praf, geamuri vechi, calorifere colmatate, instalația de încălzire veche de decenii, lipsa izolației termice. Nici vorbă de investiții în panouri solare sau alte măsuri de eficientizare energetică și modernizare. Colegiul Tehnic H. Coandă este construit în 1965. De atunci, nu a mai văzut nicio reabilitare. Câteva cârpeli, și cam atât în 57 de ani”, mai spune Lațcău.
El anunță că în acest an va demara etapa de proiectare a reabilitării termice a școlii.
”Anul acesta începe proiectarea reabilitării termice a cinci corpuri de la Colegiul Henri Coandă: izolarea termică a clădirii și utilizarea de surse regenerabile de energie, prin montarea de panouri solare, reabilitarea cantinei, sălii de sport, internatului și a atelierelor. De asemenea, vom reface cu ajutorul fondurilor nerambursabile toate instalațiile sanitare și termice din interior, precum și sistemele de iluminat. Se vor face lucrări de izolare termică la toate cele cinci corpuri de clădire și se vor reface izolațiile termice și hidrofuge la acoperișul clădirilor. Se va înlocui tâmplăria existentă cu tâmplărie PVC cu geam termopan. Practic, vorbim despre prima instituție cu clădiri inteligente din oraș, o reabilitare care va transforma acest colegiul tehnic într-o școală super modernă”, mai scrie Lațcău.
Viceprimarul spune că problema nu se rezolvă acum, dar se rezolvă prin reabilitarea clădirilor și a sistemului de termoficare.
”Nu rezolvăm problema de astăzi, dar ne asigurăm că pe viitor, copiii nu vor mai trece prin astfel de situații critice. Proiectul a fost deja depus pentru finanțare nerambursabilă și suntem convinși că vom putea contracta finanțarea iar în acest an vom începe execuția. Problemele energetice se rezolvă cu investiții în reabilitarea termică a clădirilor și modernizarea sistemului de termoficare. Adică, investiții care se fac în timp și care nu aduc capital politic peste noapte. În poze, câteva dintre problemele școlii”, conform lui Lațcău.
Reabilitarea la Coandă, lansată de administrația rea care a asfaltat drumuri și nu a reparat școli
Proiectul de reabilitare de la Henri Coandă nu este nici pe departe o noutate a anului 2021, proiectul a fost lansat de administrația Robu în anul 2019. Doar că ”șeful” nu a mai ajuns să depună proiectul la finanțare din fonduri europene, după ce a pierdut alegerile. Consiliul Local Timișoara aproba proiectul de reabilitare în iunie 2019, investiția fiind evaluată la 19 milioane de lei. Solicitarea de finanțare urma să fie depusă pe POR.
Vremurile s-au schimbat, Robu a plecat, a venit ”cabinetul” Fritz și proiectul a fost reșapat și trimis din nou la vot către CLT. Acum soluția aleasă a fost depunerea spre finanțare șa Administrația Fondului de Mediu. Pe lângă reabilitarea inițială, din proiectul Robu, inițiativa nouă prevedea panouri solare și independență energetică pentru Colegiul Tehnic Henri Coandă. https://debanat.ro/2021/11/liceul-henri-coanda-e-pregatit-sa-devina-prima-cladire-smart-din-oras_349679.html.
Și de atunci nimic…
Este evident că în acest moment elevii nu pot face acolo școală pentru că temperatura în clasele alimentate de la sistemul centralizat de încălzire nu permit acest lucru și nu pentru că nu s-a reabilitat clădirea respectivă, fiind preferată asfaltarea. Situația e asemănătoare și la Liceul de Arte, la fel e ”gheață” în clase. Dar, e bine că totuși asemenea situații reușesc sa urgenteze realizarea reabilitării.
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…