Primăria Timişoara

Zona istorică Fabric va avea un regulament pentru utilizarea clădirilor istorice

Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și Primăria Timișoara sunt aproape de semnarea unui protocol de colaborare, care va avea ca scop final protejarea clădirilor istorice din zona Fabric. Deși prevăzut de legislația în vigoare, un asemenea acord nu a mai fost semnat la Timișoara, documentul va oferi proprietarilor de clădiri istorice informații legate de tipul de intervenții pe care le pot realiza și modul în care trebuie să își protejeze proprietățile istorice.

În Timișoara există un număr foarte mare de asemenea clădiri, iar punerea în funcțiune a unui asemenea acord este foarte dificilă.

„Prezentul protocol are ca obiect colaborarea dintre cele două părți în vederea desfășurării activităților de cercetare/inventariere, în scopul elaborării documentului obligatoriu, Obligația privind folosința monumentului istoric, conform Legii nr. 422/2001, pentru fiecare clădire monument, situată în ansamblu sau sit protejat, de pe raza Municipiului Timișoara. Prioritate vor avea imobilele din Situl urban Fabric (I), poz. 61, Cod TM-II-s-B-06096, în Lista Monumentelor Istorice. Se va putea continua până la acoperirea tuturor imobilelor cuprinse în zone istorice protejate”, conform proiectului de hotărâre de consiliu local, care va fi propus spre aprobare aleșilor.

Municipalitatea timișoreană va derula în perioada următoare un proiect amplu de reamenajare a zonei Fabric, vizate fiind mai multe străzi.

Situl urban Fabric (I), ocupă poziția 61 din Lista Monumentelor Istorice și include zona str. Timocului – str. Dacilor (ambele fronturi) – str. Ștefan cel Mare (ambele fronturi) – str. Școlii – str. Comănești – Piața Mitropolit Al. Sterca Suluțiu – Piața Aurel Vlaicu – str. Constantin Titel Petrescu – str. C. Negruzzi – str. Petre Ispirescu. Unele dintre imobilele vizate sunt în proprietatea Primăriei Timișoara.

În urma înțelegerii, responsabilii din cadrul Direcției de Cultură urmează să efectueze cercetări, la faţa locului, a imobilelor, se vor ocupa de gestionarea și vor asigura realizarea unei baze de date cu documentele rezultate și, ulterior, vor înmâna proprietarului, sub semnătura, Obligaţia privind folosinţă monumentului istoric.

De asemenea, vor verifica periodic, cel puţin o dată pe an şi în mod obligatoriu la fiecare sesizare, modul în care sunt respectate prevederile ”Obligaţiei privind folosinţa monumentului istoric”.

Susținerea financiară a acestor activități se va realiza cu bani de la Ordinul Arhitecților, prin Timbrul de Arhitectură.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Noapte de neuitat! Sute de minți captivate de istorie și tehnologie au descoperit MECIPT-1 și Muzeul Tehnic UPT/FOTO

Un nou eveniment marca UPT care a depăşit aşteptările. Peste 500 de persoane, 21 tururi…

O oră ago

Se ia apa miercuri în două localităţi din Timiş

Miercuri, 22 mai, între orele 8-16 se va întrerupe furnizarea apei în Belinț, iar între…

2 ore ago

Se deschide vama pe Bega și pentru ambarcațiuni. Granița spre Serbia se va deschide un weekend în fiecare lună

Traficul de turism pe pista de biciclete care leagă Timișoara de Zrenjanin va putea fi…

4 ore ago

S-a scumpit Podul Muncii. Reabilitarea ar trebui să coste 49 de milioane de lei

După cinci ani de așteptare, din momentul aprobării hotărârii de consiliu local care prevedea finanțarea…

4 ore ago

Nu l-a oprit faptul că nu avea carnet şi a furat maşina vecinului. Acum a ajuns în arest

Polițiștii Sectiei 3 Rurale Sânandrei, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria…

5 ore ago

Handbaliştii de la SCM Poli au nevoie de o mică minune pentru a evita barajul de menţinere

Sunt şanse de salvare directă. Mici, dar sunt! Prim-divizionara de handbal SCM Politehnica dispută miercuri,…

5 ore ago