Sănătate

15 februarie, Ziua Internațională a Copilului cu Cancer

Aproape 400.000 de noi cazuri de copii cu neoplazii sunt depistați în fiecare an, la nivel mondial. 90.000 de copii mor anual din cauza cancerului.

Rata de vindecare depinde, din păcate de gradul de dezvoltare a unei țări, fiind cuprinsă între 20 și 80 la sută. În 2003, Confederația Internațională a Organizațiilor Părinților cu Copii Bolnavi de Cancer a declarat data de 15 februarie ca fiind Ziua Internațională a Copilului cu Cancer.

În România, în fiecare an sunt înregistrate în jur de 500 de noi cazuri de cancer la copii. Rata medie de vindecare a acestora este între 50 și 60 la sută, și asta în funcție de tipul de cancer și de momentul depistării. Practic, cancerul la copil se află între primele cauze de deces, în țara noastră, în grupa de vârstă 4 -15 ani.

Progresele făcute de oncohematologia pediatrică din România sunt foarte mari în ultimii ani. De altfel, Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara a devenit Centru de Excelență în diagnosticarea limfoamelor și leucemiilor. În fiecare an, sunt înregistrate în jur de 70 de noi cazuri. Alți zeci de pacienți din întreaga regiune vin pentru tratament la Timișoara. Terapia copilului bolnav de cancer poate dura de la câteva luni până la doi ani.

„Noi reușim, la Timișoara, să realizăm un diagnostic de amănunt. Practic, identificăm mutațiile genetice și realizăm citometrie de flux, adică analizăm celulele leucemice putând stabili celula care proliferează malign.Tratamentul este adaptat fiecărui grup de risc și, în unele cazuri, se poate ajunge chiar la transplant de celule stem hematopoietice. Astfel, de mai bine de 20 de ani, noi realizăm transplanturi de măduvă, având acces la o bază internațională de 19 milioane de donatori. Până la acel moment, cel al transplantului, însă, avem la dispoziție tot felul de terapii care să ducă la vindecarea micuților pacienți”, spune conf dr. Smaranda Arghirescu, șef Secție Pediatrie 2 la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara.

Fiecare caz în parte este analizat de o comisie multidisciplinară, așa numitul tumorboard, din care fac parte medici cu specializări diferite. Această comisie se întrunește ori de câte ori este nevoie, având în componență un medic radiolog, un chirurg, un medic oncolog și un anatomo-patolog.

Comisia evaluează diagnosticul și stabilește cea mai bună soluție terapeutică, dacă este nevoie de un tratament medicamentos, chirurgical sau oncologic personalizat.

Iar unul dintre cele mai importante tratamente este radioterapia.

Centrul Oncologic OncoHelp este singura unitate sanitară din vestul țării unde se face tratamentul de radioterapie cu anestezie generală pentru copii. Sedarea se face în prezența unui medic de Anestezie și Terapie Intensivă, care rămâne și după finalizarea procedurii până la trezirea copilului.

„Radioterapia în cazul copiilor este un subiect sensibil, dar și extrem de provocator. Dacă un adult înțelege de ce trebuie făcută procedura, înțelege că acea doză de radiații îl ajută până la urmă să supraviețuiască, să meargă mai departe, în cazul unui copilaș de câțiva anișori, situația e delicată. De aceea, în Centrul de Oncologie OncoHelp avem psihologi care vorbesc cu micuții pacienți, dar și cu părinții acestora. Suportul psihologic, am putea spune, este, practic, parte componentă a „tratamentului extins”, spune conf. dr Șerban Negru, președinte Asociația OncoHelp.

În ceea ce privește tipul de radioterapie, vorbim atât de cea curativă, de vindecare, cât și de cea paliativă, de ameliorare a simptomelor pacienților. Durata unui tratament diferă, de la câteva minute putând ajunge și la aproape o oră, asta în funcție de tipul de neoplasm, de zona în care este localizat.

Anual, în România în jur de 150 de copii au nevoie de radioterapie.

Centrul de Oncologie OncoHelp este un spital universitar dotat cu 165 de paturi, dintre care 131 pentru spitalizare continuă, 29 de paturi pentru spitalizare de zi si 5 paturi ATI SPA (supraveghere post-anestezie).

În cadrul Centrului sunt oferite gratuit servicii medicale de oncologie, radioterapie, hematologie, endoscopie digestivă superioară și inferioară, imagistică medicală (computer tomograf, ecografie medicală și mamografie).

În cadrul unității sanitare functionează singurul centru de îngrijiri paliative dintr-un spital universitar din vestul țării. Tot aici, pacienții beneficiază de cazare și masă gratuite în perioada tratamentelor de radioterapie, în cadrul unei clădiri cu 48 de paturi care asigură condiții hoteliere moderne.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Avarie majoră la Aquatim. Se lucrează intens pentru reluarea furnizării apei/Update. Avaria a fost izolată

Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…

3 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…

5 ore ago

Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău

Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…

6 ore ago

Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…

8 ore ago

Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis

G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…

8 ore ago

Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal

Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…

8 ore ago