Social

23 de persoane, migranți și călăuze, trimise în judecată de Tribunalul Timiș. Cum acționa gruparea

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată a 23 de inculpaţi pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat și trafic de migranţi în varianta agravată.

Este vorba despre 19 cetăţeni străini în stare de arest preventiv și patru cetățeni români arestați la domiciliu.

În perioada iulie – octombrie 2021, mai mulți cetățeni de origine afgană, iraniană și română au constituit un grup infracțional organizat în scopul transportării, adăpostirii, îndrumării și transferării de migranți de origine afro-asiatică, pentru ca aceștia să treacă ilegal frontiera României cu Ungaria pentru a ajunge mai apoi în țări din Europa de Vest.

Procurorii au aflat că unele dintre persoanele specializate în finanțarea activității infracționale de trafic de migranți sunt persoane cu drept de ședere în România care își deschid afaceri comerciale pentru a crea, astfel, un paravan în vederea justificării sumelor de bani transferate pe numele lor (spre exemplu, unul dintre inculpați avea deschis un magazin de articole vestimentare în București).

Inculpații de origine afgană organizați la nivelul II al grupului infracțional acționau sistematic, folosind același mod de operare: aceștia se organizau în grupuri prestabilite, în general compuse din patru persoane (care locuiau împreună și erau, uneori, rude), unul dintre membri fiind un lider cu experiență mai mare („șeful de parcare”).

Fiecăruia dintre aceste grupuri îi era alocată o anumită parcare de pe Autostrada A1, unde aceștia se deplasau aproape în fiecare noapte, asigurau zona și verificau TIR-urile staționate acolo, apoi îndrumau migranții să se urce clandestin în interior și să se ascundă.

Pentru a fi potrivită, remorca unui TIR trebuia să poată fi deschisă cu suficientă ușurință, fără ca activitatea să fie auzită de șofer sau de alte persoane, să aibă în interior marfă pentru a putea camufla migranții, dar și suficient spațiu pentru aceștia. Inculpații îndrumau și transferau în tiruri grupuri de la două până la opt sau zece persoane într-o singură remorcă.

Parcările din județele Arad și Timiș în care acționau inculpații erau situate pe sensul de ieșire din țară spre Ungaria, fiind fără relevanță țara de origine a ansamblului rutier sau destinația finală a acestuia.

Odată ajunși într-un alt stat aflat în vestul Europei, migranții primeau indicații telefonice de la omul de legătură pentru următorul pas în călătoria acestora.

Acesta era asigurat de către patru taximetrişti români.

Concret, șoferii de taxi români erau contactați zilnic, în special prin intermediul unei aplicații de comunicare, de către „șefii de parcare”, și realizau multiple transporturi ale organizatorilor cât și ale diferitelor grupuri de migranți.

Prin întreaga activitate a grupului infracțional organizat, s-a urmărit obținerea unor importante foloase materiale pentru fiecare din membrii acestuia.

În urma activităților desfășurate în cadrul dosarului au fost documentate 45 de acțiuni de transport, adăpostire, îndrumare și transfer ce au vizat peste 250 de migranți.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Timiș.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

15 minute ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

O oră ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

O oră ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

4 ore ago

DRDP Timișoara continuă cu amplasarea de parapet median pe Centura Timișoarei

Începând de joi, 9 mai, Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara va relua operațiunea de…

4 ore ago

Echipa Facultății de Drept Timișoara a obținut Premiul pentru cele mai bune pledoarii scrise din concursul Moot Competition

Echipa Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara a participat, la Praga, în…

5 ore ago