Pe parcursul anului școlar 2021-2022, în unitățile de învățământ din oraș, Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara a identificat 578 de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate.
Dintre aceștia, 194 de copii nu aveau domiciliul în Timișoara, ci în alte localități din județul Timiș și au fost redirecționați către primăriile de domiciliu.
De asemenea, 22 de copii aveau domiciliul în alte județe, iar 362 de copii cu domiciliul în Timișoara au părinți plecați la muncă în străinătate.
Dintre cei 362 de copii care locuiesc în Timișoara, 46 de minori sunt lipsiți de un reprezentant legal și se impune delegarea autorității părintești, având ambii părinți plecați sau părintele unic susținător plecat la muncă în străinătate.
„Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara urmărește respectarea legislației în vigoare și a protecției copilului, precum și punerea în legalitate prin îndeplinirea obligativității desemnării unei persoane care se ocupă de întreţinerea, îngrijirea și reprezentarea copilului minor, în perioada absenţei părinţilor plecați la muncă în străinătate.
Potrivit legii, în vederea protecţiei copilului cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuieşte copilul, care este plecat la muncă în străinătate, are obligaţia de a notifica acest lucru serviciului public de asistenţă socială, în vederea delegării autorității părintești.
Persoana desemnată trebuie să facă parte din familia extinsă, să aibă minimum 18 ani şi să îndeplinească toate condiţiile materiale şi garanţiile morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil”, au transmis reprezentanții Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.
Instanţa va dispune delegarea temporară a autorităţii părinteşti cu privire la copil, pe durata lipsei părinţilor, dar nu mai mult de un an. Acordul persoanei căreia urmează să-i fie delegată autoritatea părintească se exprimă de către aceasta personal, în faţa instanţei.
Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, prin asistenții sociali ai serviciului Management de caz Copil și Familie oferă familiilor aflate în această situație informații complete și suport în vederea respectării legislației în vigoare, ce are în prim plan interesul suprem, protecția și siguranța copilului.
„Rugăm insistent familiile aflate în această situație să colaboreze cu reprezentanții DAS în interesul minorului și a respectării legislației în vigoare. Serviciul de Management de caz pentru Copil și Familie își are sediul pe str. Cornelia Sălceanu nr. 17, telefon 0256202585, e-mail: protectiacopilului.tm@gmail.com. În 2021, autoritatea părintească a fost delegată, numindu-se un reprezentant legal pentru 23 de copii”, au mai transmis reprezentanții instituției.
Se împlinesc în aceste zile 35 de ani de la aprinderea în Timişoara a flacării…
Primarul comunei Şag, Flavius Roşu, a avut, marţi, mai multe întâlniri de lucru la Compania…
Primăria Ghiroda anunţă că, în urma solicitării transmise către SMTT, au fost aprobate următoarele modificări…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 18.12.2024, unde se vor executa reparaţii…
O statuetă care se poate mișca, fără a fi angrenată de mecanisme – intitulată DEȘTEPTAREA…
Alături de portalul inaugurat luni în Parcul Alpinet, Primăria Timișoara a pus la punct un…