Administratie

Aquatim va avea o stație de uscare a nămolului, în valoare de 51,7 milioane de lei, fondurie europene

Aquatim a semnat contractul de proiectare și execuție a unei instalații de uscare a nămolului de la stația de epurare și valorificarea energetică a acestuia. În valoare de aproape 51,7 milioane de lei, proiectul este finanțat din fonduri europene nerambursabile.

Ofertantul câștigător al licitației pentru acest proiect este Asocierea CONSTRUCTIM S.A. – EPPM AG. Compania EPPM AG, cu care este asociată firma Constructim S.A., este o companie elvețiană cu vastă experiență în valorificarea energetică a deșeurilor, inclusiv a nămolurilor de epurare.

„Conform reglementărilor naționale și europene, există câteva căi de eliminare acceptate. Astfel, acesta poate fi folosit în agricultură, poate fi compostat, eliminat la depozitele de deșeuri sau valorificat energetic. În conceperea acestui proiect au fost luate în calcul toate variantele și singura optimă este de folosire a acestui nămol pentru obținerea de energie electrică. De exemplu, el nu poate fi folosit în agricultură deoarece conține agenți patogeni și metale grele. Noua instalație va respecta toate normele de mediu, atât la nivel național, cât și la nivel european”, a declarat directorul Aquatim, Ilie Vlaicu.

Tehnologia propusă transformă substanța organică conținută în nămol, în gaz de sinteză. Acesta, prin ardere, generează energie termică care este utilizată pentru procesul de uscare, pentru producere de energie electrică (300 de Kwh) și pentru încălzirea spațiilor tehnologice.

Sistemul va fi în circuit închis și complet automatizat. Instalația, după ce va fi amorsată, va funcționa fără aport de combustibil, iar nămolul va fi transformat într-un material nepericulos, zgură – cenușă, care poate fi valorificat ca materie primă secundară în industria materialelor de construcții sau a asfalturilor, ori poate fi evacuat la depozitul ecologic de deșeuri.

Valoarea proiectului este de 51.767.642,50 lei, fondurile provenind prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa Prioritară 3, iar termenul de execuție este de 24 de luni, perioada de garanție fiind de 5 ani. Contribuția locală la acest proiect, reprezentând costuri neeligibile, este de 3,1 milioane de lei.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Românii îşi aleg astăzi preşedintele. În Timiş peste 600 de mii de persoane sunt aşteptate la urne

La ora 7.00 au fost deschise secţiile de votare pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale,…

36 de minute ago

Liga 3. Politehnica, la cea mai convingătoare victorie, chiar pe terenul celei mai în formă echipe. Eşecuri pentru Ghiroda şi Şag

O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…

14 ore ago

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

17 ore ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

19 ore ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

20 de ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

20 de ore ago