Administratie

Aquatim va avea o stație de uscare a nămolului, în valoare de 51,7 milioane de lei, fondurie europene

Aquatim a semnat contractul de proiectare și execuție a unei instalații de uscare a nămolului de la stația de epurare și valorificarea energetică a acestuia. În valoare de aproape 51,7 milioane de lei, proiectul este finanțat din fonduri europene nerambursabile.

Ofertantul câștigător al licitației pentru acest proiect este Asocierea CONSTRUCTIM S.A. – EPPM AG. Compania EPPM AG, cu care este asociată firma Constructim S.A., este o companie elvețiană cu vastă experiență în valorificarea energetică a deșeurilor, inclusiv a nămolurilor de epurare.

„Conform reglementărilor naționale și europene, există câteva căi de eliminare acceptate. Astfel, acesta poate fi folosit în agricultură, poate fi compostat, eliminat la depozitele de deșeuri sau valorificat energetic. În conceperea acestui proiect au fost luate în calcul toate variantele și singura optimă este de folosire a acestui nămol pentru obținerea de energie electrică. De exemplu, el nu poate fi folosit în agricultură deoarece conține agenți patogeni și metale grele. Noua instalație va respecta toate normele de mediu, atât la nivel național, cât și la nivel european”, a declarat directorul Aquatim, Ilie Vlaicu.

Tehnologia propusă transformă substanța organică conținută în nămol, în gaz de sinteză. Acesta, prin ardere, generează energie termică care este utilizată pentru procesul de uscare, pentru producere de energie electrică (300 de Kwh) și pentru încălzirea spațiilor tehnologice.

Sistemul va fi în circuit închis și complet automatizat. Instalația, după ce va fi amorsată, va funcționa fără aport de combustibil, iar nămolul va fi transformat într-un material nepericulos, zgură – cenușă, care poate fi valorificat ca materie primă secundară în industria materialelor de construcții sau a asfalturilor, ori poate fi evacuat la depozitul ecologic de deșeuri.

Valoarea proiectului este de 51.767.642,50 lei, fondurile provenind prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa Prioritară 3, iar termenul de execuție este de 24 de luni, perioada de garanție fiind de 5 ani. Contribuția locală la acest proiect, reprezentând costuri neeligibile, este de 3,1 milioane de lei.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

14 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

18 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

21 de ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

21 de ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

23 de ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

24 de ore ago