Primăria Timişoara

Primăria deschide larg buzunarul și plătește 4,3 milioane de lei către AFM. Fritz, furios: Primăria a fost condusă de un țepar notoriu

Primăria Timișoara va fi nevoită să achite Administrației Fondului pentru Mediu o factură de 4,3 milioane de lei pentru raportarea greșită a cantităților de deșeuri, în perioada 2016-2020. Un control realizat în ultimele luni de inspectorii AFM a constatat diferențe masive între cantitățile de deșeuri declarate de municipalitate ca fiind depozitate/reciclate în perioada 2016-2020 și cantitățile reale depozitate/reciclate. Dur, primarul actual spune că Timișoara a fost condusă de Nicolae Robu.

Plătim azi aproape 4,3 milioane de lei pentru gunoiul băgat sub preș, la propriu”, spune primarul Dominic Fritz.

Mai exact, în perioada amintită, municipalitatea a declarat 131.000 de tone de deșeuri valorificate prin reciclare, însă inspectorii au constatat că această cantitate reală este de 30.000 de tone. Totodată, în perioada 2016-2020, municipalitatea a declarat că au fost depozitate aproape 527.000 de tone de deșeuri, însă în realitate această cantitate era de 612.000 de tone.

Astfel, față de obligațiile de plată declarate de municipalitate, care s-au ridicat la 7,5 milioane de lei în perioada 2016-2020, inspectorii au stabilit o obligație reală de plată de 11,8 milioane de lei, rezultând o diferență de plată de 4,3 milioane de lei, care trebuie achitată acum.

Pe lângă gazul consumat în 2014, acum avem de plătit și minciuna că am fi reciclat mai mult decât în realitate. Timișoara, din păcate, a fost condusă de un țepar notoriu. Condamn ferm acest tip de a face administrație, în care se aruncă în viitor plăți curente, din motive politicianiste. Plătim azi aproape 4,3 milioane de lei pentru gunoiul băgat sub preș, la propriu, în anii 2016-2020. Nu doar că suntem buni de plată acum, am și ratat ani întregi pentru a pune la punct sistemul de valorificare a deșeurilor din Timișoara. Lucrăm cu toate firmele de salubrizare pentru a îmbunătăți serviciile de colectare și reciclare a deșeurilor. Întărim controlul Primăriei asupra trasabilității deșeurilor ca să declarăm realitatea reciclării, nu povești”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Potrivit OUG 196/2005, Municipiul Timișoara are obligația de a reduce anual cantitățile de deșeuri eliminate prin depozitare, în cazul neîndeplinirii acestui obiectiv fiind obligată să plătească către AFM o contribuție de 100 lei/tonă (în anul 2016) și 50 de lei/tonă (în anii ulteriori). Astfel, conform legii, în 2016, municipiul era obligat să reducă cu 15% cantitatea de deșeuri eliminate prin depozitare față de anul anterior, în 2017 cu 25%, în 2018 cu 35%, iar din 2019 până în prezent cu 45% anual.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Alfred Simonis, prima reacţie după eşecul răsunător de duminică: “Am primit o lecție dură, dar, totodată, una valoroasă”

Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, a simţit eşecul de la alegerile de duminică ca pe…

3 minute ago

Apele Române au refăcut digurile de pe Bega, din zona Balinț- Mănăștiur – Răchita – Curtea

Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a reușit realizarea a 75% din lucrările de…

2 ore ago

Campania de colectare DEEE “Reciclează şi câştigă” se apropie de final

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri (ADID) Timiş reaminteşte că ne aflăm în ultima etapă a…

2 ore ago

Mircea Geoană şi-a anunţat sprijinul pentru Elena Lasconi în turul II de scrutin al alegerilor prezidenţiale

Mircea Geoană, care a candidat ca independent la alegerile prezidențiale, a anunțat că susține candidatura…

3 ore ago

Workshop-ul internațional Digital Skills and Competences, un nou succes marca UPT

„Ce competențe vor fi așteptate de la educatori și studenți în viitor?” „Care sunt reglementările…

3 ore ago

Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor din cadrul UVT, în topul instituțiilor academice

Conform clasificării Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor din cadrul UVT este ierarhizată…

6 ore ago