Timp liber

Cele mai interesante documentare despre Egiptul Antic

Chiar dacă au trecut foarte mulți ani de istorie modernă, Egiptul Antic îi fascinează în continuare pe oameni și ascunde multe mistere, secrete cu diverse interpretări. Mulți istorici studiază în continuare lumea mistică a Egiptului Antic, rezultând filme documentare care merită urmărite pentru a înțelege cât mai mult din acea perioadă interesantă a istoriei omenirii.

Cum era viața în Egiptul Antic? Care erau obiceiurile, preocupările și credințele oamenilor? Cum a fost posibilă construirea piramidelor? Iată doar câteva întrebări asociate cu Egiptul Antic. Și astăzi, la atât de mulți ani distanță, studiem elemente ce țin de acele vremuri. Spre exemplu, ne fascinează subiectul piramidelor, prezent adesea în filme de succes. Tot piramidele sunt un obiectiv touristic major, an de an milioane de oameni viziteaza Egiptul, atraşi de vechile legende. În lumea jocurilor, avem de exemplu prezența zeului soarelui la egipteni, Ra, prezent inclusiv în slotul Book of Ra deluxe, unul dintre cele mai populare jocuri video de tip sloturi online, inspirate din istoria Egiptului.

Iată mai jos câteva astfel de documentare, unele putând fi accesate chiar online:

Misterul lui Tutankhamon

Cel mai celebru faraon, Tutankhamon, a trăit doar până în jurul vârstei de 20 de ani. Tutankhamon a fost un faraon din dinastia a 18-a, conducătorul Egiptului între anii 1332 î.Hr. – 1323 î.Hr, urcând pe tron la vârsta de doar 9 ani. A fost practic un rege copil. Gazda documentarului Misterul lui Tutankhamon investighează misterul din jurul morții premature a faraonului.

Mumiile și minunile Egiptului Antic

Cu tehnologie de ultimă generație se pot face tot mai multe cercetări asupra vieții din Egiptul Antic. În acest documentar deosebit de bine realizat, piramidele sunt o poartă spre o lume apusă, dar care continuă să ne fascineze. Mistere descifrate prin prisma hieroglifelor, a desenelor și a altor elemente ce țin de viața din Egipt – multe elemente interesante în acest documentar care prezintă inclusiv date despre mumificare şi imporanţa acesteia la egipteni.

Tunelurile secrete de sub Platoul Gizeh

Ceea ce este interesant în Egipt nu se află doar la suprafață și în piramide. Puțini știu că sub piramide există labirinturi fantastice, camere misterioare, diverse tuneluri. În 2008, o echipă de exploratori a pătruns în acest labirint de sub Platoul Gizeh, scoțând la lumină anumite părți din acest amplu necunoscut. Subiectul este controversat, cu multe secrete ce sporesc misterul.

Misterul faraonului de argint

Iată un documentar inedit, legat de explorarea mormântului lui Psusennes, unul dintre cei mai bogaţi faraoni. Pentru că nu fusese jefuit, acest mormânt cuprindea multe lucruri intacte, conservate de-a lungul timpului. În documentar se parcurge istoria domniei acestui faraon, cu multe elemente foarte interesante de aflat. Psusennes I a fost al treilea faraon al dinastiei a 21-a care a condus din Tanis între 1047 și 1001 î.Hr.

Codul piramidei

Documentarul The pyramid code cuprinde mai multe episoade și explorează piramidele egiptene, punând în prim-plan înţelepciunea antică. Nimic nu este luat ca atare, se pun multe întrebări, se studiază posibile răspunsuri alături de specialiști din diverse domenii, inclusiv geologi, fizicieni, arheologi, biologi sau ingineri.

Marea călătorie a lui Ramses al II-lea

Faraonul Ramses al II-lea a fost unul dintre cei mai longevivi șefi de stat , urcând pe tronul Egiptului în anul 1279 î.Hr., după moartea tatălui său. Era o perioadă de glorie pentru Egiptul Antic, sub conducerea lui Ramses al II-lea, care a rămas în fruntea statului timp de 67 de ani. Mumia sa a fost îngropată în centrul Văii Regilor, în semn de omagiu. Documentarul prezintă o investigație arheologică ce scoate la iveală povestea lui Ramses al II-lea.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

12 ore ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

13 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

14 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

16 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

17 ore ago