Administratie

Curatorii primăriei au ”consolidat” dosarul de candidatură al TM2023. O treime din acțiuni dispar, dar se promit altele noi

Prin intermediul celor șapte curatori angajați la Centrul de Proiecte, Primăria Timișoara a ”definitivat un proces extrem de important: aducerea la zi a programului înscris în dosarul de candidatură, cu detalii riguroase privind posibilitățile de implementare, dublat de consolidarea ofertei culturale pentru anul 2023”, a anunțat municipalitatea. Peste 70% din programul inclus în dosarul de candidatură este consolidat, deci o treime de acțiunile scrise în proiectul întocmit de Asociația TM 2023 dispar.

Chiar dacă aceste evenimente nu vor mai avea loc, ni se transmite că deciziile au fost luate cu împreună cu operatorii culturali și că se respectă obiectivele inițiale.

Radiografia a fost realizată alături de operatorii culturali incluși în proiect în perioada candidaturii (2015-2016), iar demersul respectă atât obiectivele strategice din dosarul de candidatură, cât și cerințele recente legate de contextul sanitar actual. Versiunea actualizată cuprinde și o serie de proiecte noi, incluse în program pe baza mai multor criterii obiective: operatori culturali care au dezvoltat proiecte ulterior selecției titlului, în conformitate cu viziunea artistică a proiectului, câștigători în cadrul a cel puțin două sesiuni de finanțare și să fi demonstrat consecvență și un program coerent pe parcursul mai multor ani. Acest exercițiu de actualizare și consolidare a programului cultural reprezintă un plan strategic de activare a gazdelor și a partenerilor acestora, pentru a pune în aplicare viziunea unui program cultural inovator în 2023, adaptat la noul context. Datele din prezenta analiză au relevat faptul că esența programului cultural, pus la încercare de pandemia care a afectat întreaga lume în ultimii doi ani, nu este afectată – însumat, mai mult de 70% dintre proiectele înscrise în dosarul de candidatură fie se situează deja pe un traseu coerent, fie pot fi reactivate prin efortul operatorilor culturali și al Echipei Curatoriale”, ni se transmite de către Centrul de Proiecte.

Cum viziunea noului primar exclude aproape total Asociația TM2023 și trece toată acțiunea pe acest Centru de Proiecte, ni se mai transmite că ceilalți parteneri din proiect u fost informați despre situația existentă. Centrul de Proiecte aparține exclusiv  municipalității timișorene.

De-a lungul acestui demers, Municipalitatea i-a ținut la curent atât pe reprezentanții Consiliului Județean Timiș, cât și pe cei ai Ministerului Culturii cu privire la stadiul dezvoltării proiectelor incluse în dosarul de candidatură, o primă schiță a acestei analize fiind definitivată în decembrie 2022 și transmisă acestora, ca document de lucru, la începutul acestui an”, mai spun cei de la Centrul de Proiecte.

Versiunea actuală a programului consolidat conține o serie bogată de proiecte culturale reunite sub umbrela artelor spectacolului, artelor vizuale, educației culturale și patrimoniului cultural: de la proiecte expoziționale de anvergură internațională la expoziții folosind tehnologia multimedia și realitatea virtuală.

Putem observa transferul atenției proiectelor spre instituțiile de cultură timișorene, beneficiare nete ale finanțărilor.

Programul cultural constituie o însumare a unei multitudini de voci și narațiuni: de la spectacole plănuite pentru marile scene ale celor trei teatre timișorene (Național, German și Maghiar) sau ale Operei și Filarmonicii, la o serie de formate participative, intervenții și spații deschise în cartiere, unde oamenii pot lucra împreună pentru binele comun în rețele de acțiune, încredere și solidaritate care se pot dezvolta în timp în adevărate comunități de cartier. Spectacolele de arte performative (dans contemporan, circ și teatru) în spații deschise reprezintă o parte consistentă a programului actualizat și consolidat, acestea fiind atât o modalitate de exprimare și de eliberare a emoțiilor, cât și un instrument puternic de coeziune socială, proprietate colectivă și legături între generații”, se mai spune în anunțul Centrului de Proiecte.

De asemenea, vor fi vizate de program și alte localități din județ și orașele din regiune (Reșița, Arad, Lugoj, Gărâna,, Oravița ș.a.). O parte consistentă a proiectelor incluse în program vizează încurajarea patrimoniului gastronomic, prin respectarea principiilor specifice orașelor și comunităților durabile, dezvoltarea abilităților de consum responsabil în rândul tinerilor, practici durabile de organizare a evenimentelor culturale și a turismului.

Programul se concentrează pe conexiuni și pe strategii de consolidare a capacităților pe termen lung, dar și pe o deschidere marcată în mecanismele financiare destinate sectorului cultural. Astfel, un program consistent de rezidențe artistice ale unor nume emergente ale scenei culturale contemporane desfășurate la Timișoara va completa programul artistic.

Noua versiune a proiectului poate fi văzută aici https://drive.google.com/file/d/1tHSfFOdIqJwfOMb6wTRcnLCvNjrblFpr/view

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

9 ore ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

10 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

12 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

14 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

14 ore ago