Opinii

Despre onanism în politică. Cum vrea PNL să unifice „dreapta” fără să se mai spele pe mâini

PNL dă bani grei din fondurile încasate de la bugetul public pentru a plăti pe ici pe colo mass-media, una mai puturoasă ca alta. În ciuda acestui act de grijă paternă pentru libertatea financiară și de exprimare a presei, despre liberali se mai scriu și lucruri grețoase. Unul dintre lucrurile grețoase citit despre liberali este că va fuziona cu ALDE, firește, după ce se vor încheia negocierile. Ziarul în care am citit această știre a fost și mai crud cu acest partid istoric, ilustrând știrea cu o poză a lui Călin Popescu Tăriceanu, Varujan Vosganian într-un grup alături de Adrian Năstase, fost președinte al PSD și fost încarcerat la Rahova.

Fotografia putea fi scoasă dintr-un raport anual în care DNA își prezintă munca, fiind de notorietate că acești trei domni au fost urmăriți penal și doar „umanitatea” unor judecători i-a făcut să petreacă timpul acasă, alături de familii. Dar nici asta nu ar trebui să ne frământe, știind că tot farmecul e în felul în care s-au derulat negocierile. Cum credeți că a fost cu adevărat discuția? Pentru opinia publică firește că cele două partide frățești, PNL și ALDE, au identificat o platformă comună de principii liberale prin care să coaguleze dreapta românească. Da, între fraze au mai și râs.

În realitate, bănuiesc că vă imaginați că s-a lucrat cu cifre și anexe asiguratorii, ca justiția să nu mai fie atât de băgăcioasă alea-alea, știți dumneavoastră. Câți primari vin din această afacere ar fi un alt subiect, apoi credeți că ALDE a cerut pentru viitoarele alegeri un loc în parlament, cel pentru Călin Popescu Tăriceanu, sau a mai cerut vreunul? Chiar nu mai contează, dar până la alegeri ceva subsecretari de stat să plimbe salariile mari către casă tot s-au lipit de „mapa de lucru” a formațiunii ALDE, cândva partener de orgie politică cu partidul condus de Liviu Dragnea, alt pârnăiaș.

Ce așteptări mai poți avea de la PNL în aceste condiții? Pe bune acum. De dragul istoriei îți vine să le dorești numai binele, dar când ei devin prin tot ce fac atât de obsceni, când au distrus așteptările alegătorilor lor și ai altora care s-au adunat să protesteze împotriva mizeriilor făcute de PSD, ALDE și UDMR în legislatura trecută, când vezi cum își amestecă promiscuitatea lor cu a altora pentru un așa zis bine comun, național și profund patriotic, parcă nu ți-ar mai părea rău să aibă soarta PNȚCD.

Și când tocmai ce aceste două mari partide și-au unit traseiștii, de nu le mai ști ăstora itinerariul politic, atunci apare și unificarea asta a „dreptei” cu tata „traseiștilor”. Ce mama dracului de unificare e asta când îți pleacă zeci de parlamentari la partidul lui Orban, printre care unii oameni de calitate, iar tu mănânci rahat din același blid cu cei care i-au gătit lui Dragnea, de frică că o să mori de foame? Știți unde va duce imposture asta? Da, la o asezonare a acestor liberali în marea masă a partidului sistem numit PSD, dar despre asta cu altă ocazie.

P.S. Despre PNL se spune că a negociat și cu PMP o fuziune prin absorbție sau doar o colaborare politică. Parcă rușinat (sau refuzat?), președintele PMP, Cristian Diaconescu, a negat informația despre acest final al discuțiilor între cele două formațiuni. Nu că intelectualii lui Băsescu din PMP n-ar fi schimbat și ei câteva partide în căutarea binelui, dar și-acum se ceartă care să cedeze primul la „doctrina” liberală. Parcă acolo e, totuși, altă calitate.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Dumbrăviţa pierde pe teren propriu cu CSM Slatina, după un meci cu şase goluri, toate în repriza secundă

Singura echipă din Timiş din eşalonul secund al fotbalului românesc, CSC Dumbrăviţa, nu a reuşit,…

16 ore ago

Cel mai probabil Cosmin Tabără va prelua din nou conducerea PNL Timişoara, după plecarea lui Cristian Buşoi

În urma “transferului” lui Cristian Buşoi pe lista Camerei Deputaţilor a PNL Dolj, funcţia de…

17 ore ago

Incursiune în istoria învăţământului timişorean. Gala aniversară ELITh – 100 de ani de excelență, inovație și impact global la Universitatea Politehnica/Foto

Universitatea Politehnica Timișoara a sărbătorit, vineri 27 septembrie, Gala aniversară ELITh – un moment unic…

17 ore ago

Cei mai buni meșteșugari vin la Timișoara, la Muzeul Satului Bănățean, la Târgul Meșterilor Populari

Meșteșugari autentici vin, săptămâna viitoare, la Timișoara pentru a participa la o nouă ediție, cea…

17 ore ago

Deținuții de la Popa Șapcă încep școala. Aproape 100 de persoane vor face carte

Marți, 1 octombrie, la Penitenciarul Timișoara începe un nu an școlar pentru 96 de deținuți.…

18 ore ago

Festivalul Ceaunelor se mută duminică la Giarmata Vii

Duminică, 29 septembrie de la ora 14, la Giarmata Vii va avea loc a doua…

18 ore ago