Economic

Prețuri în creștere la locuințe, la finalul anului precedent. Covid 19 nu a scăzut pretențiile proprietarilor

În condițiile în care interesul pentru achiziția de locuințe s-a menținut la un nivel ridicat, în ciuda situației create de Covid-19, piața rezidențială autohtonă și-a continuat trendul ascendent și în al patrulea trimestru din 2021, relevă cel mai recent raport al celor  Imobiliare.ro. Astfel, valorile de listare ale proprietăților rezidențiale din România (apartamente, dar și case) au consemnat, în perioada analizată, un avans de 3,4% comparativ cu trimestrul precedent. La Timișoara plusul a fost de 1,4%.

De menționat este că, în al treilea trimestru al anului trecut, pretențiile vânzătorilor de locuințe înregistrau un avans de 2,8% la nivel național, după ce în cele două trimestre anterioare se majoraseră cu 3,1% (în T2 2021) și, respectiv, cu 2,2% (în T1 2021). În ceea ce privește diferența anuală de preț, aceasta a ajuns, în al patrulea trimestru din 2021, la o valoare de +12% – ceea ce marchează un avans de 1,7% puncte procentuale față de cele trei luni anterioare, când aceasta se cifra la +10,3%.

Marile orașe au înregistrat, în al patrulea trimestru din 2021, majorări ale sumei medii solicitate la vânzarea unui apartament. Pe primul loc în clasamentul național al orașelor cu cele mai mari prețuri se situează în continuare Cluj-Napoca (cu o medie de 2.060 de euro pe metru pătrat util, după un avans de 5% la trei luni), capitala Transilvaniei fiind urmată de București (cu +0,7%, până la 1.640 de euro pe metru pătrat), apoi de Brașov (+3,7%, până la 1.430 de euro pe metru pătrat), care a devansat Constanța (+1,5%, până la 1.380 de euro pe metru pătrat) și Timișoara (+1,4%, până la 1.340 de euro pe metru pătrat), acestea fiind urmate de Craiova (+1,2%, până la 1.300 de euro pe metru pătrat), Iași (+2,9%, până la 1.170 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, Oradea (+0,5%, până la 1.160 de euro pe metru pătrat).

În ceea ce privește marja de negociere, diferența dintre ultimul preț cerut și valoare de tranzacționate a unui apartament, raportul Imobiliare.ro relevă că, față de perioada similară a anului anterior, majorări au avut loc în toate marile orașe analizate. Acest indicator a atins, astfel, pragul de 4% în București, în vreme ce în Timișoara a ajuns la 3%, la fel ca în Cluj-Napoca, Brașov și Constanța – în vreme ce, în Iași, disponibilitatea de negociere a proprietarilor se situează la 2%.

Pe fondul înăspririi restricțiilor privitoare la Covid-19, dar și al sezonalității pieței, cererea pentru proprietăți rezidențiale (apartamente și case disponibile spre vânzare) s-a situat, în T4 2021, la un nivel ceva mai scăzut decât cel consemnat în cele trei luni anterioare.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Întreruperi programate la furnizarea apei în următoarele zile

Luni, 27 mai, între orele 8-20 se va executa o conectare de conducte la intersecția…

2 ore ago

S-a stins Dana Rotariu, soţia legendei Iosif Rotariu

Moartea unei adevărate eroine. Din păcate, duminică dimineaţa s-a stins din viaţă Dana Rotariu, soția…

2 ore ago

Piața Badea Cârțan a primit o nouă înfățișare, după 20 de ani fără nicio modernizare/Foto

Piaţa Badea Cârţan are o nouă faţă după ce s-ai făcut mai multe modernizări, atât…

5 ore ago

Tramvaiele galbene Bozankaya vor fi revopsite in violet dacă Druckeria îi va cere acest lucru „primarului Robu”

Actuala administrație Fritz a fost acuzată de fostul primar Nicolae Robu că a înlocuit violetul…

7 ore ago

Jurnal de campanie (18). Confesiunile unui învins. Nicolae Robu recunoaşte: “Nimeni nu mă ia în seamă”

Cu cât se apropie alegerile din 9 iunie, Nicolae Robu este tot mai uzat, confuz,…

10 ore ago