Economic

Prețuri în creștere la locuințe, la finalul anului precedent. Covid 19 nu a scăzut pretențiile proprietarilor

În condițiile în care interesul pentru achiziția de locuințe s-a menținut la un nivel ridicat, în ciuda situației create de Covid-19, piața rezidențială autohtonă și-a continuat trendul ascendent și în al patrulea trimestru din 2021, relevă cel mai recent raport al celor  Imobiliare.ro. Astfel, valorile de listare ale proprietăților rezidențiale din România (apartamente, dar și case) au consemnat, în perioada analizată, un avans de 3,4% comparativ cu trimestrul precedent. La Timișoara plusul a fost de 1,4%.

De menționat este că, în al treilea trimestru al anului trecut, pretențiile vânzătorilor de locuințe înregistrau un avans de 2,8% la nivel național, după ce în cele două trimestre anterioare se majoraseră cu 3,1% (în T2 2021) și, respectiv, cu 2,2% (în T1 2021). În ceea ce privește diferența anuală de preț, aceasta a ajuns, în al patrulea trimestru din 2021, la o valoare de +12% – ceea ce marchează un avans de 1,7% puncte procentuale față de cele trei luni anterioare, când aceasta se cifra la +10,3%.

Marile orașe au înregistrat, în al patrulea trimestru din 2021, majorări ale sumei medii solicitate la vânzarea unui apartament. Pe primul loc în clasamentul național al orașelor cu cele mai mari prețuri se situează în continuare Cluj-Napoca (cu o medie de 2.060 de euro pe metru pătrat util, după un avans de 5% la trei luni), capitala Transilvaniei fiind urmată de București (cu +0,7%, până la 1.640 de euro pe metru pătrat), apoi de Brașov (+3,7%, până la 1.430 de euro pe metru pătrat), care a devansat Constanța (+1,5%, până la 1.380 de euro pe metru pătrat) și Timișoara (+1,4%, până la 1.340 de euro pe metru pătrat), acestea fiind urmate de Craiova (+1,2%, până la 1.300 de euro pe metru pătrat), Iași (+2,9%, până la 1.170 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, Oradea (+0,5%, până la 1.160 de euro pe metru pătrat).

În ceea ce privește marja de negociere, diferența dintre ultimul preț cerut și valoare de tranzacționate a unui apartament, raportul Imobiliare.ro relevă că, față de perioada similară a anului anterior, majorări au avut loc în toate marile orașe analizate. Acest indicator a atins, astfel, pragul de 4% în București, în vreme ce în Timișoara a ajuns la 3%, la fel ca în Cluj-Napoca, Brașov și Constanța – în vreme ce, în Iași, disponibilitatea de negociere a proprietarilor se situează la 2%.

Pe fondul înăspririi restricțiilor privitoare la Covid-19, dar și al sezonalității pieței, cererea pentru proprietăți rezidențiale (apartamente și case disponibile spre vânzare) s-a situat, în T4 2021, la un nivel ceva mai scăzut decât cel consemnat în cele trei luni anterioare.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Rezultate exit-poll. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi intră în turul II al alegerilor prezidenţiale!

Potrivit primelor rezultate de tip exit-poll, în turul II al alegerilor prezidenţiale se vor confrunta…

4 minute ago

Studenții din Timișoara se înghesuie la vot. Pe lista recordurilor de prezență, din nou apare Dobrești

Secțiile de votare din Complexul Studențesc, dar și deja celebra (electoral) localitate Dobrești, acolo unde…

2 ore ago

La ora 18.00, prezenţa la vot în Timişoara a fost mai mare decât media naţională

La ora 18.00, la trei ore după deschiderea secţiilor de vot, în judeţul Timiş prezenţa…

3 ore ago

Eugen Dogariu, senator de Timiș, după vot: ” Sper într-un viitor mai bun pentru România și pentru județul Timiș”

Eugen Dogariu, senator de Timiș, spune că la vot a ales ”calea sigură pentru Timiș”.…

5 ore ago

Cosmin Tabără a votat pentru echilibru, onestitate și diplomație

Candidat la un loc de senator pe lista PNL, fost viceprimar al Timișoarei, actual consilier…

9 ore ago

La ora 12.00, prezenţă mai mare la vot în Timişoara, decât pe judeţul Timiş

La ora 12.00, la cinci ore după deschiderea secţiilor de vot, în judeţul Timiş prezenţa…

9 ore ago