Sănătate

Starea de alertă se prelungește. Se va putea intra în mall-uri şi fără certificat Covid

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a propus, joi, prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile (începând cu 7 februarie) și menținerea majorității restricțiilor stabilite anterior. În schimb, în mall-uri se va putea intra şi fără certificat Covid, dar în unele condiţii.

Potrivit hotărârii CNSU, sunt menținute restricțiile, însă în magazinele din centrele comerciale care vând în principal alimente vor avea acces și cei care nu sunt vaccinați, trecuți prin boală sau nu prezintă un test negativ pentru Covid făcut cu cel mult 72 de ore înainte, în cazul PCR, sau 48 de ore înainte, în cazul testului rapid.

Această relaxare însă depinde de implementarea de către centrele comerciale a unui culoar special, pe care să fie direcționați de la intrare cei care nu au certificat Covid. Totodată, trebuie să fie asigurată o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare persoană și să fie limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane ce rezultă pentru asigurarea acestui spațiu.

În rest, sunt menținute măsurile anterioare, inclusiv interzicerea măștii textile. Principalele restricții:

  • Masca este obligatorie în spațiile publice închise și deschise pentru toate persoanele peste 5 ani, sunt permise doar cele medicale sau FFP2. Sunt exceptați doar cei care sunt singuri în birou, prezentatorii TV și invitații acestora, dacă au trei metri între ei, preoții în timpul slujbelor, dacă respectă aceeași distanță sau cei care desfășoară activități fizice sau sportive intense sau muncă în condiții solicitante.
  • ”Autoritățile și operatorii economici deținători de infrastructuri critice” sunt obligați să testeze săptămânal toți angajații și să impună măștile FFP2, pentru a evita focare de Covid care să pună în pericol funcționarea unei ramuri vitale pentru societate.
  • Pentru restaurante și cafenele, atât în interior, cât și în exterior, programul de funcționare va fi în intervalul 05:00 – 22:00. Cât incidența e sub pragul de 3 cazuri la 1.000 de locuitori, localurile pot primi clienți în doar 50% din capacitate. Când pragul este depășit, capacitatea scade la 30%. În continuare, sunt primiți doar clienții vaccinați, trecuți prin boală sau cu test negativ înregistrat în platformă.
  • Barurile, cluburile și discotecile rămân închise.
  • Pentru sălile de fitness și piscine interioare sau exterioare, funcționarea e permisă la 50% din capacitate cât incidența localității e sub 1 caz la mia de locuitori, apoi capacitatea scade la 30%. Sunt primiți doar clienții vaccinați, trecuți prin boală sau cu test negativ înregistrat în platformă.
  • Pentru competițiile sportive în spații închise sau deschise, cinematografe, spectacole, concerte și festivaluri, târguri și bâlciuri programul de funcționare va fi în intervalul 05:00 – 22:00, acolo unde localitatea are o incidență de cel mult 1 caz la o mie de locuitori, cu participarea spectatorilor până la cel mult 50% din capacitatea spațiului. Acolo unde incidența e mai mare de 1/mia de locuitori, accesul spectatorilor e permis doar pentru 30% din capacitate. În continuare e permis accesul doar celor vaccinați, trecuți prin boală sau cu test negativ și masca este obligatorie. La spectacole, festivaluri și concerte în primul scenariu nu pot participa mai mult de 1.000 de persoane, iar când incidența trece de pragul de 1 la mie numărul maxim e de 500 de persoane.
  • Sălile de jocuri sau de jocuri de noroc pot funcționa în intervalul 05:00 – 22:00, la 50% din capacitate, cât incidența e sub 1 caz la mia de locuitori, și 30% din capacitate peste acest prag.
  • Angajatorii sunt obligați să organizeze programul de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați, acolo unde se poate. Cei care nu au această opțiune trebuie să organizeze programul decalat, cu ture de la 07:30, respectiv 10:00.
  • La cursuri, workshopuri, conferințe pot participa cel mult 150 de persoane, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri și a unei suprafețe de cel puțin 4 mp pentru fiecare participant, doar dacă la nivel de județ incidența este mai mică sau egala cu 3 cazuri la mia de locuitori. Toți participanții trebuie să aibă certificat Covid.
  • Activitățile recreative și sportive în aer liber sunt permise pentru cel mult 10 participanți care să aibă certificat Covid.
  • La mitinguri, proteste, demonstrații pot participa cel mult 100 de persoane care să aibă certificat Covid.

 

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

8 minute ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

20 de minute ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

24 de minute ago

Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa

Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…

48 de minute ago

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…

O oră ago

Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”

La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…

O oră ago