Săptămâna trecută în Consiliul Local s-a petrecut un lucru foarte greu chiar şi de imaginat, darmite de întâmplat, cu un an în urmă. Şi mă refer la fisurarea monolitului USR, prin abţinerea de la vot (echivalentă cu vot împotrivă) a consilierului Andrei Meşter la un proiect important pentru executivul condus de Dominic Fritz, respectiv înfiinţarea Administrației pentru Educație și Sănătate. La trei zile de la această întâmplare, consilierul judeţean USR Raul Olajos, într-o apariţie TV, legitimează demersul colegului său, vorbind de democraţia din USR, în opoziţie cu “monoblocul” partidele tradiţionale.
Alte două zile mai târziu, un alt consilier local USR, Răzvan Negrişanu, amendează public ieşirile celor doi. Negrişanu chiar explică modul în care consilierii locali USR colaborează la elaborarea unui proiect, concluzia fiind că Meşter nu are nicio scuză. “Un vot împotriva a ceea ce ne-am asumat toți și am promis cetățenilor Timișoarei este o încălcare a unui contract social”, afirmă Negrişanu.
Şi dacă acestea nu erau de ajuns, într-un fel de spirală a evenimentelor, luni, consilierul local Vlad Boldura, ex-PLUS, la fel ca Meşter şi Olajos, demisionează, aparent intempestiv, din Consiliul Local, lăsând loc unei colege provenind din USR. (E important aspectul acesta cu PLUS şi USR, asupra căruia voi reveni.) În spiritul corectitudinii trebuie spus însă că demisia lui Boldura nu are nicio legătură cu celelalte evenimente, el intenţionând să facă acest pas încă din toamna anului trecut. Momentul ales pentru demisie a turnat însă la greu apă la moara zvonisticii privind mari turbulenţe în filială.
Surpriza acestor ieşiri publice este cu atât mai mare cu cât filiala USR Timiş, spre deosebire de ce se întâmplă în alte organizaţii judeţene sau chiar la nivel naţional, a fost extrem de disciplinată şi ferită de scandaluri. Sigur, asta nu înseamnă că nu au fost, nu sunt şi nu vor fi asperităţi. Dar acestea au fost ţinute sunt obroc, ieşirile de săptămâna trecută fiind primele care au spart zidul virtual al disciplinei interne de partid.
Şi trebuie spus că defecţiunea lui Meşter este cu atât mai importantă cu cât majoritatea USR este la limită în Consiliul Local, după ce PNL a intrat în opoziţie, uitându-şi la putere “doar” un viceprimar. Mai exact, administraţia Fritz este susţinută doar de consilierii USR şi liberalul dizident Raul Ambruş. (Formalităţile privind excluderea lui din partid nefiind epuizate, Ambruş poate fi cosiderat încă membru PNL). Prin urmare, nu doar că aleşii USR nu-şi permit să absenteze la nicio şedinţă, dar votul fiecăruia dintre ei, inclusiv al lui Meşter, este decisiv.
Problema din USR Timiş trebuie privită înspă şi în context naţional. Schimbarea conducerii partidului n-a adus liniştea dorită. Ba dimpotrivă, se vorbeşte tot mai mult despre o mişcare centrifugală în care sunt prinşi foşti membri PLUS ai lui Dacian Cioloş. Membri care şi-ar găsi mai degrabă liniştea în PNL. De altfel, întrebat în emisiunea despre o astfel de apropiere, Raul Olajos a spus, textual, “puţin probabil”. Aşadar, nu a respins categoric varianta. Ori într-o politică românesacă în care şi “NU”, înseamnă de multe ori “DA”, “niciodată” a fost mereu “oricând”, un “puţin probabil” poate fi tradus oricum. Cât despre întrebarea din titlu, în mod cert problema e mai mare decât o “furtună într-un pahar cu apă”, dar în nici un caz nu e un tsunami. Cel puţin în acest moment.
O statuetă care se poate mișca, fără a fi angrenată de mecanisme – intitulată DEȘTEPTAREA…
Alături de portalul inaugurat luni în Parcul Alpinet, Primăria Timișoara a pus la punct un…
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 decembrie, începând cu ora 16:00, la Bar Leone, Timișoara.…
După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de…
În orașul Jimbolia, s-au desfășurat în ultimii ani lucrări de extindere a rețelelor de apă…
Un bărbat în vârstă de 51 de ani a condus un autoturism pe DN 68…