Politica

Ministrul Transporturilor a anunțat modificarea Legii Achizițiilor Publice

Dorința lui Sorin Grindeanu s-a împlinit. Ministrul Transporturilor a anunțat modificarea Legii Achizițiilor Publice în cadrul ședinței de guvern de vineri. În urma acestor schimbări proiectele de infrastructură se vor putea derula mai rapid și cu mai puține piedici.

”Am modificat legislația achizițiilor publice și a procedurilor de eliberare a avizelor! În domeniul infrastructurii de transport statul român avea nevoie de o reașezare a cadrului legislativ. Aceste modificări aprobate astăzi în Guvern erau absolut necesare pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din România. Până acum 80 la sută din timpul alocat unui proiect era consumat de birocrație, iar dacă reziliai un contract era nevoie de aproximativ doi ani pentru a relua proiectul. Prin aceste modificări consider că au fost eliminate principalele motive pentru întârzierea sau blocarea proiectelor”, a anunțat Grindeanu după ședința de guvern.

Există mai multe paliere unde se vor modifica actualele prevederi legale.

Astfel, în faza de licitație se elimină blocarea contractelor în faza de implementare din cauza creșterii prețurilor. Are loc introducerea obligației ajustării prețurilor pentru contractele cu o durată mai mare de 6 luni, în funcție de evoluția prețurilor din piață

Vor fi eliminate contestațiile nejustificate, autoritatea va reține obligatoriu cauțiunile firmelor care pierd contestațiile.

”În faza de implementare se elimină șantajul antreprenorilor care după semnarea contractelor nu se mobilizează și nu respectă termenele contractuale. Eliminăm întârzierile pe termen lung și indisciplina în faza de execuție. Emiterea unor certificate intermediare (certificat de bună purtare) privind stadiul de execuție, din 90 în 90 de zile. Dacă lucrările nu avansează constructorii vor fi notificați doar de 3 ori, înainte de reziliere, după care se poate intra în procedură de licitație fără publicare. Antreprenorul notificat negativ cu aceste Certificate Intermediare nu va mai putea câștiga licitații, dacă participă în perioada în care are deja în derulare un contract pe care întârzie. Beneficiarii contractelor (CNAIR, CFR) vor putea să plătească direct subcontractorii și furnizorii. Eliminăm notificările (claimurile) depuse chiar la începutul contractelor. Introducem ordine de începere separate pentru faza de proiectare și pentru cea de execuție. Antreprenorul nu va mai putea pretinde cheltuieli suplimentare pe motiv că și-a mobilizat inutil resursele”, a mai spus Grindeanu.

În faza de avizare se elimină timpii pierduți provocați de birocrația excesivă în domeniul exproprierii terenurilor deținute de autoritățile publice locale. Terenurile din proprietatea publică a statului și în administrarea entităților publice se vor transfera în administrarea expropriatorului, o dată cu hotărârea Guvernului prin care este aprobată declanșarea procedurii de expropriere. Se constituie un drept de administrare temporară în favoarea beneficiarului proiectului pentru realizarea lucrărilor pe terenurile aflate în albia minoră, fără a mai fi necesară încheierea altor formalități.

Se instituie drept competență exclusivă a Ministerului Transporturilor aprobarea reglementărilor tehnice specifice privind construcțiile inginerești pentru infrastructura de transport de interes național. Se instituie un termen de 15 zile calendaristice de la depunerea solicitării pentru emiterea Certificatelor de Urbanism și a Autorizațiilor de Construire și 10 zile calendaristice pentru emiterea avizelor solicitate prin certificatele de urbanism (ISU, Proprietari de Utilități). Dacă documentația depusă nu este completă, aceste entități pot face observații doar o singură dată. Ulterior măsurilor pe care beneficiarul le ia conform cerințelor din document, autoritățile respective nu mai pot emite alte solicitări.

Dacă autoritățile nu emit în termenele instituite avizele/autorizațiile, se consideră că documentația depusă de beneficiar este conformă și completă, iar in acest caz autoritățile în cauză sunt obligate să emită autorizațiile în termen de 5 zile. Dacă nici acest termen de 5 zile nu este respectat, se va considera că documentele respective au fost emise tacit. Inclusiv în cazul în care funcționarii Ministerului Transporturilor nu eliberează în timp util Autorizația de Construire, aceasta va putea fi emisă tacit.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

La Timișoara va avea loc dezbaterea „35 ani de libertate sau 35 ani de dezamăgire? Revoluția din 1989 și ce ar fi putut să fie”

Timișoara va găzdui, la mijlocul lunii viitoare, în organizarea primăriei, dezbaterea „35 ani de libertate…

9 ore ago

Colterm întrerupe furnizarea căldurii şi apei calde în mai multe zone din oraş

Marţi, 19 noiembrie, vor avea loc mai multe întreruperi ale serviciilor furnizate de Colterm, acestea…

10 ore ago

Ciocnirea giganților: accident cu tramvaie! Două persoane au fost transportate la spital

Luni seara, după orele 18, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui accident între…

10 ore ago

Catălin Drulă, atac dur la liderii PSD în scandalul Nordis: “Așa arată banditismul de stat”

Deputatul USR de Timiş, Cătlin Drulă, s-a dezlănţuit la adresa liderilor PSD, pe marginea scandalului…

10 ore ago

PNL Timiş a pierdut şi „războiul consilierilor” din Sânnicolau Mare. Cei şase consilieri excluşi din PNL au fost validaţi în instanţă

Judecătoria Sânnicolau Mare a validat mandatele celor şase consilieri locali din partea PNL pe care…

11 ore ago

Cosmin Şandru, despre Marcel Ciolacu: “Este un real pericol pentru țară, pentru siguranța națională”

Deputatul PNL de Timiş Cosmin Şandru afirmă că un preşedinte al României precum Marcel Ciolacu…

12 ore ago