Administratie

Scandal pe bonurile valorice pentru vaccinare. Primăria spune că nu le poate distribui din cauze legale, DSP nu le preia înapoi

Închiderea mai multor centre de vaccinare din Timișoara a dus la o nouă problemă: bonurile valorice date de statul român pentru a convinge oamenii să se vaccineze nu mai pot ajunge la beneficiari. Problema a fost ridicată de subprefectul de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, care spune că Primăria Timișoara a refuzat să preia acele bonuri și să le distribuie mai departe oamenilor. Municipalitatea reacționează cu explicații: nu poate legal să o facă.

În urmă cu o zi, la Timișoara a pornit o nouă dispută administrativă. Bondurile valorice oferite de stat pentru ca timișorenii să se vaccineze nu mai pot ajunge la mare parte dintre aceștia. Dacă vaccinații au ajuns să folosească una dintre locațiile de vaccinare rămase încă deschise nu au probleme cu primirea bonurilor, cei care au apelat la centre care au fost închise… nu se știe cum le vor primi.

Subprefectul de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, acuză municipalitatea că refuză să preia acele bonuri și să le distribuie ea, iar acum se caută soluții.

Bonurile valorice pentru cei vaccinați cu schemă completă se pot ridica în continuare de la centrele unde s-au vaccinat, iar în cazul centrelor care s-au închis la primăriile care au organizat aceste centre pe raza u.a.t. respective.  Primăria Timișoara este singura care nu a acceptat să distribuie aceste bonuri către cei vaccinați în oraș, în ciuda demersurilor repetate ale Nucleului de vaccinare Timiș. Grav este că aceste bonuri expiră după 6 luni, iar cele din septembrie sunt deja în curs de expirare. Căutăm o soluție de urgență pentru ca și timișorenii să beneficieze de cei 100 lei pe care guvernul i-a acordat celor vaccinați. Mai sunt deschise centrele de vaccinare de la Iulius Mall, cele două centre drive-thru la Shopping City Mall și Selgros nord, Bega Tehnomet și Spitalul județean”, a anunțat Drăgănescu.

După ce informațiile pe subiect s-au răspândit, a reacționat și Primăria Timișoara. Și instituția spune că nu poate să se ocupe, legal, de problemă și că recomandă tuturor instituțiilor să respecte acel cadru legal.

Primăria Timișoara încurajează instituțiile competente să respecte cadrul legal privind distribuirea tichetelor de masă persoanelor care s-au vaccinat Conform legii, Primăria Municipiului Timișoara nu are acces în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV) la lista cu persoanele care s-au vaccinat și sunt îndreptățite să primească tichetele de masă, care au ajuns cu întârziere în centrele de vaccinare.

De aceea, am propus Direcției de Sănătate Publică fie să distribuie aceste tichete în cele 4 centre de vaccinare care mai sunt deschise în Timișoara, împreună cu o listă completă de persoane care ar trebui să le ridice, fie să facă demersurile legale pentru modificarea legislației, astfel încât Primăria să aibă acces în baza de date RENV pentru a identifica persoanele vaccinate, îndreptățite să primească aceste tichete”, conform primăriei.

Mai mult, administrația locală acuză DSP că refuză să preia înapoi bonurile nefolosite, din lipsa de interes pentru vaccinare, de la conducătorii centrelor de vaccinare închise.

Tichetele valorice au fost distribuite centrelor de vaccinare, pe bază de proces verbal de predare-primire de către Direcția de Sănătate Publică, instituția abilitată să le distribuie. În momentul închiderii centrelor de vaccinare din municipiu, ca urmare a fluxului scăzut de persoane doritoare să se vaccineze, coordonatorii acestor centre au dorit să le predea înapoi la DSP, pe principiul reciprocității, însă au fost refuzați.

Direcția de Sănătate Publică a transmis o adresă primăriilor pe raza cărora au funcționat centre de vaccinare să preia aceste tichete, însă, conform prevederilor legale, Primăria Municipiului Timișoara nu are atribuții privind distribuirea acestor tichete, ci DSP. Astfel, Primăria Municipiului Timișoara face apel atât la Prefectura Timiș, cât și la reprezentanții DSP să găsească rapid o soluție eficace și legală pentru ca aceste tichete să ajungă la timișorenii îndreptățiți să le primească”, mai spun cei de la Primăria Timișoara.

 

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Pe Centura Sud lucrurile merg strună. Termenul de finalizare a lucrărilor ar putea fi devansat

Muncitorii celor de la UMB se mișcă, pe șantierul Centurii Sud, ca furnicile, iar aceasta…

2 ore ago

CSU Poli a ratat finala mare la o tuşă, dar a obţinut bronzul la floretă pe echipe

Medalie de bronz pentru floretistele de la Poli. CS Rapid Bucureşti a câştigat titlul naţional…

2 ore ago

Vreți casă frumoasă, cu curte în periurban? Pregătiți banii, la Dumbrăvița e cel mai scump, la Sânmihaiu Român e considerat cel mai ieftin

Dumbrăvița continuă să fie una dintre cele mai scumpe localități din România, ocupând primul loc…

7 ore ago

În zona Lipovei au fost amenajate 100 de locuri de parcare după demolarea unor vechi garaje

Primăria Timișoara anunță o nouă victorie în lupta cu garajele ”gazdă” pentru murături și biciclete…

7 ore ago

Timişoara întâlneşte Rapidul la rugby

Staff-ul tehnic al echipei SCM USV Timişoara a decis primul XV pentru partida cu Rapid…

7 ore ago