Zâmbete amare

Schimbarea la faţă a Poliţiei Locale sau operaţiune de PR?

Poliţia Locală, oricum s-a chemat de-a lungul timpului (gardieni publici, poliţie comunitară), e o instituţie care nu s-a bucurat niciodată de simpatia timişorenilor. Şi nici nu prea erau motive să-i simpatizezi pe cei numiţi de multă lume mai degrabă „miliţieni” locali, decât poliţişti. Cu ceva ani în urmă, imaginea emblematică, dacă pot să-i spun aşa, a Poliţiei Locale era dată de doi poliţişti, în general un el şi o ea, plimbându-se agale prin centrul oraşului, eventual cu un langoş sau o şaorma în mâini, şi făcând o întoarcere de 180 de grade în momentul în care zăreau vreo infracţiune.

Printre principalele misiuni ale lor se număra păzirea celebrilor palmieri sau a ghivecelor de flori. Altfel, poliţiştii locali mai stăteau de pază la vreo nuntă ţigănească sau la vreo paranghelie, una organizată chiar pe treptele catedralei. Nu în ultimul rând, aveau în sarcină protecţia fostului primar Nicolae Robu la ieşirile acestuia în oraş. Şi nu se sfiau deloc să-i amendeze pe cei care îl supărau pe acelaşi Robu, de exemplu activistul civic Corneliu N: Vaida fiind pedepsit pentru o postare pe Facebook. Ba, chiar la ordinul direct al fostului primar, a fost amendat şi senatorul USR Nicu Fălcoi, care strângea semnături în campania „Fără penali”. Altfel, poliţiştii locali mai făceau „victime” doar printre cerşetori şi oamenii străzii. Adică amenzi date degeaba.

Plecarea lui Dorel Cojan, cel care a condus instituţia fără a fi dat concurs pe post, vreo opt ani de zile, a adus o oarecare revitalizare în is. Parcă, parcă oamenii se ocupau şi de lucruri mai importante decât să taie amenzi neonorate la cerşetori sau să numere firele de iarbă din parcuri. Începuse şi o oarecare interacţiune cu timişorenii. A venit însă perioada pandemiei, Poliţia Loaclă a intrat în subordinea Poliţiei naţionale şi a fost mai greu de contabiliza activitatea.

Venirea noului şef, Hajdu Attila, primul cu concurs din istoria Poliţiei Locale, a fost întâmpinată cu mari reticenţe. S-a zvonit că e un concurs trântit, apă la moară în acest dând inclusiv viceprimarul Cosmin Tabără, cel care tot făcea aluzie la „profesorul de educaţe fizică”. Sigur, nu am observat o revigoare bruscă a activităţii, nici nu avea cum. În schimb, am remarcat un lucru de care poliţiştii locali nu s-au legat până acum. Şi anume intervenţiile asupra gropilor ilegale de deşeuri provenite din construcţii.

Fiindcă până acum nu se făcea să intervii peste dezvoltatorii imobiliari şi gropile lor de gunoaie, fiindcă nu ştiai peste cine dai. Ei bine, într-o perioadă scurtă de timp au fost descoperite mai multe astfel de deponee ilegale. Mai mult, s-au făcut reverificări, precum în cazul gunoaielor din Mehala, dându-se noi amenzi pentru că proprietarul nu şi-a respectat angajamentul de-a face curat. Aşadar, se poate! Sigur, sunt foarte multe lucruri de făcut într-o instuţie anchilozată în timp. Şi în special în ceea ce priveşte siguranţa cetăţenilor. Dar, parcă ceva totuşi se mişcă, fie şi în problema deponeelor ilegale.

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

7 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

8 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

13 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

14 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

14 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

16 ore ago