Invatamant

Sute de persoane din domeniul educației, științei și tehnologiei caută soluții pentru dezvoltarea educației deschise/FOTO

Peste 500 de participanți au fost împreună online la workshop-ul internațional „Comunități pentru dezvoltarea educației deschise”, parte din evenimentul global Săptămâna Educației Deschise 2022. 27 de speakeri de nivel internațional au prezentat ultimele noutăți legate de educația deschisă în România și UE în cadrul celei de-a IX-a ediții a workshop-ului internațional OEW, organizat de Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul ID/IFR și e-Learning, cu sprijinul asociațiilor EDEN Europe și IEEE România, inclus în noua serie de webinarii „Construim Împreună”.

Evenimentul a fost dedicat comunităților care au produs schimbarea în această perioadă ¬¬- cadrelor didactice, studenților, formatorilor IT sau departamentelor de resurse umane – și a înregistrat un real succes, cu un număr de 27 de speakeri din întreaga lume, experți europeni, tineri cercetători plini de entuziasm, dar și profesori cu ani de experiență, cu opinii ale studenților dar și perspectiva factorilor decizionali, cu invitați din educație și inovare în tehnologie, tot ceea ce creează o comunitate transformațională a educației digitale deschise.
Ediția din acest an s-a concentrat în special pe crearea de comunitate care se sprijină pe aceleași valori, pe susținerea acestora în dezvoltarea educației deschise, dar și pe rolul Universităților Europene, mai ales în contextul proiectelor susținute de parteneriatul E3UDRES2 și E.I.N.S. Au fost dezbătute teme precum competențe digitale, micro-acreditări și microcredențiale, cursuri bazate pe MOOCs, realitate virtuală și augmentată, blockchain, antreprenoriat și inovare universitară și a inclus studii de caz despre impactul pe care educația deschisă l-a avut asupra învățământului, precum și despre inițiativele și proiectele care pot modela educația viitorului. Prezentările au fost susținute de speakeri din România, Germania, Spania, Portugalia, Australia, Lituania, Norvegia, SUA, Turcia, Irlanda și Belgia.
Peste 500 de participanți au fost online timp de mai bine de șase ore, într-o sesiune interactivă, cu numeroase întrebări și curiozități adresate prezentatorilor și sute de mesaje și gânduri transmise organizatorilor.
Evenimentul a avut loc online și a fost transmis live, simultan pe platformele Zoom, Facebook și YouTube. Participarea a fost liberă, prezentările s-au desfășurat atât în română, cât și în engleză iar participanții au primit OEW – UPT Open Badges (Certificate digitale deschise). În cadrul ediției din acest an participanții români au avut opțiunea de a asculta prezentările în engleză dublate în limba română cu ajutorul unui interpret live, din echipa Centrului de ID/IFR și e-Learning UPT.
Pentru un plus de interactivitate cu participanții, prezentatorii au transmis o întrebare legată de subiectul prezentat participanților, care au putut răspunde live în timpul prezentărilor, iar la finalul fiecărei prezentări, răspunsurile acestora au fost discutate și interpretate de către fiecare speaker.
Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul ID/IFR și e-Learning aduce contribuții valoroase la Săptămâna Educației Deschise și idealurile acestui eveniment încă din 2013, prin găzduirea workshop-urilor anuale organizate cu scopul promovării colaborărilor și creării de rețele educaționale, acest workshop fiind inclus in calendarul oficial al Open Education Global.
Anul 2022 a adus contribuții în plus și sprijin inițiativei de educație deschisă, prin introducerea de Cursuri DigiCulture în Biblioteca OEW – cursuri bazate pe MOOC pentru competențele digitale și incluziunea socială pentru industriile creative, create sub licență Creative Commons și accesibile în mai multe limbi.
Toate workshopurile sunt integrate, cu activități și teste în platforma de cursuri online gratuite UniCampus la https://unicampus.ro/ și pot fi urmate de către oricine, la final fiind acordat un certificat de absolvire.
Înregistrarea evenimentului precum și detalii suplimentare sunt disponibile accesând: https://elearning.upt.ro/ro/comunitate/workshop-international-comunitati-pentru-dezvoltarea-educatiei-deschise/
Context – Săptămâna educației deschise
Săptămâna Educației Deschise (Open Education Week) este un eveniment promovat de asociația mondială Open Education Global, având ca scop prezentarea oportunităților pe care le oferă educația deschisă, a rezultatelor integrării acesteia în toate formele de educație, fie că e vorba de dezvoltarea de abilități sau cunoștințe la locul de muncă, ca suport al educației universitare sau pre-universitare sau pur și pentru a afla ceva nou, legat de un interes personal al fiecărui individ în parte.

saptamana-educatiei-deschise-2022-2.jpg

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

9 ore ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

10 ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

14 ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

14 ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

14 ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

14 ore ago