Timp liber

Worschkoschtprob, degustarea cârnaților bănățeni, revine după un an de pauză

Cea mai apreciată întrecere culinară ”populară” din Banat, revine după un an de pauză. Worschkoschtprob, concursul care stabilește cei mai reușiți cârnați din zona de vest a României, eveniment organizat de Banater Zeitung, revine, iar de această dată va avea loc la Lenauheim.

Redactorii săptămânalului de limbă germană „Banater Zeitung” organizează în 2022 din nou, după un an de pauză, din cauza pandemiei, „Degustarea cârnaţilor bănăţeni”- „Worschkoschtprob”. Sărbătoarea are o tradiţie de câteva decenii pentru minoritatea germană din Banat, şi în ultimii ani nu numai pentru aceasta. Evenimentul din acest an este organizat în parteneriat cu Forumul Democrat al Germanilor din Banat, Primăria si Consiliul Local Lenauheim, HOG Lenauheim (Asociația Germanilor din Lenauheim, stabiliți în Germania) şi Asociaţia Jurnaliştilor de Expresie Germană FunkForum.

Evenimentul va sta si sub semnul strângerii de fonduri pentru cetățenii refugiați din Ucraina.

La eveniment vor lua parte participanţii cu probe de cârnaţi din propria gospodărie şi invitaţii, ținându-se cont de normele în vigoare. Degustarea va avea loc joi, 10 martie 2022, ora 12.00, la Căminul Cultural din Lenauheim.

Suplimentul „Banater Zeitung” (BZ) şi ziarul-gazdă „Allgemeine Deutsche Zeitung fürRumänien” (ADZ) continuă o tradiţie veche de mai multe decenii: „Worschtkoschtprob”/„Degustarea cârnaţilor”, iniţiată în anii 1970 de către redactorii ziarului „NeueBanater Zeitung” (NBZ).

„Worschtkoschtprob” a fost iniţial o manifestare desfăşurată în redacţie, acolo unde cititorii aduceau, pentru degustare și concurs, mostre ale cârnaţilor făcuţi în casă, „juriul degustător” fiind chiar redactorii. Ziua desfăşurării evenimentului era publicată doar în NBZ, fapt pentru care participau doar cititori ai ziarului. Pentru ziar era un bun prilej de strângere a relaţiilor dintre redactori şi cititori.

Începând cu anul 1995, publicaţia „Banater Zeitung” a decis să organizeze o manifestare publică, mizând în continuare pe pasiunea bănăţenilor pentru cârnaţi.

Succesul înregistrat a înlesnit mult continuitatea manifestării, căci numeroase firme o sponsorizează cu generozitate.

După ce mulți ani evenimentul a avut loc doar la Casa „Adam Müller Guttenbrunn” din Timișoara, s-au organizat manifestări de acest gen la Sânnicolau Mare (2012), Lugoj (2013), Sântana (2014), Radna/ Lipova (2016), Bocșa (2017), Șag (2018), Buziaș (2019) și Biled (2020). În 2021, din cauza pandemiei, evenimentul nu a avut loc.

„Banater Zeitung” este din anul 1993 supliment săptămânal al singurului cotidian de limbă germană ce apare la est de Viena, „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien”.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

2 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

2 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

9 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

9 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

9 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

11 ore ago