Economic

35 de milioane de euro, disponibile prin instrumentele financiare, în Regiunea Vest. Firmele interesate au aflat cum pot primi acești bani

Firmele specializate, mai ales în domeniul noilor tehnologii și informației, care caută să se dezvolte și nu doar să obțină bani sub forma unor grant-uri de finanțare au aflat la Timișoara cum au acces la fonduri importante. Nu mai puțin de 35 de milioane de euro vor fi oferite pe acest nou tip de susținere a finanțării, numită instrumente de finanțare. În prezența ministrului Inovării și Digitalizării, Marcel Boloș, cei de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest Timișoara au prezentat unui număr mare de firme interesate acest tip de finanțări.

ADR Vest primește, alături de toate celelalte Agenții de Dezvoltare Regionale odată cu noul ciclu de finanțare mai multă putere, devin autorități de management, pot să își adapteze politicile la specificul regiunilor și să dispună cu mai mult succes, fără supracontrolul Bucureștiului, de banii disponibili prin Programul Operațional Regional. O componentă importantă în cadrul POR se referă la un nou mod de finanțare al afacerii, numite instrumente financiare. Aici, nu mai sunt grant-uri cu o cofinanțare, ci finanțări cu o componentă de garantare sau de creditare aferentă.

Sunt finanțări mai complexe, care ajută la dezvoltarea, dar mai ales supraviețuirea unei afaceri, nu se cumpără doar un utilaj în speranța supraviețuirii afacerii respective.

„Discuțiile sunt interesante, ne dorim să accedem la alt tip de finanțări, la alte instrumente, care, pe lângă că fac o injecție de capital în companii, într-un alt fel de mod decât erau grant-urile, aduc și un proces de sofisticare a dezvoltării companiei. Pe lângă că procesele se vor derula mult mai rapid, firmele vor avea acces la piață mult mai repede, vor avea această cunoaștere oferită de gestionarii de fond, care pot contracta oricând expertiză și experți la cel mai înalt nivel, care să ajute compania să își dezvolte business-ul într-un mod cât mai novativ. cât mai aproape de abordarea globală. Suntem la prima iterație cu acest tip de finanțare. Aici, ca urmare a deciziei domnului ministru, care a decis descentralizarea programelor, avem șansa la nivel regional să spunem că prin autoritatea de management să decidem care este soarta fondurilor. Pentru prima dată, planul de dezvoltare regională are o alocare de 1,1 miliarde lei la nivelul regiunii. Și vrem să spunem că la nivel regional putem să facem lucrurile mai repede și mai bine pentru comunitățile noastre”, a declarat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

La prezentarea acestui nou mod de susținere a afacerilor a participat și ministrul Inovării și Digitalizării, Lucian Boloș. El a explicat care sunt avantajele instrumentelor financiare, față de alte asemenea moduri de capitalizare al afacerilor.

”Astăzi, pentru prima dată în România, este o premieră să discutăm despre instrumentele financiare, este un prim rezultat al descentralizării care s-a produs în Programul Operațional Regional, un exemplu clar că nevoile de dezvoltare ale unei regiuni pot fi puse în acord cu sursele de finanțare. Așa încât să nu mai avem un șablon de finanțare național și după acela să ne aliniem cu toții, ci să putem să particularizăm finanțările și să dăm un nou sens pentru ceea ce este dezvoltarea regională. Instrumentele financiare au o componentă, fie de împrumut, fie de garantare, granturile de până acum erau însoțite de componentă de cofinanțare, dar când trecem pe instrumente financiare, analiza viabilității unei afaceri este analizată cu mult mai multă atenție și responsabilizează foarte mult mediul de afaceri pentru modul de utilizare a banilor și pentru dezvoltarea lor viitoare. Avantajele instrumentelor financiare sunt multiple. Toate sunt mult de ușor de accesat decât granturile, care au o procedură de accesare birocratică. În al doilea rând prin instrumente financiare asiguri sustenabilitatea afacerilor pe care le finanțezi din Programul Operațional Regional sau din alte programe operaționale pentru că noi până acum aveam o rată de supraviețuire foarte mică raportate la granturile pe care le investeam. Perioada de sustenabilitate crește simțitor, este firesc ca în momentul în care ai luat decizia de a investi printr-un instrument financiar îți faci foarte bine planul de business. De aici și ratele de supraviețuire a afacerilor vor spori. Mai există un avantaj, dacă ai un fond de 100 de milioane de euro pentru instrumente financiare, de exemplu, efectul multiplicator poate să fie de 100%”, a declarat Boloș.

Acest tip de finanțare este abordat mai ales de domeniile aferente tehnologiei, a mai spus Sorin Maxim.

Marcel Bolos

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Grup organizat în furt de motorină! Și-au însuțit zeci de tone de combustibil

Luni de zile au furat cu nesimțire de la locul unde lucrau. Acum vor da…

3 ore ago

Demarează etapa a doua a probelor la rece pe rețeaua Colterm

Compania de termoficare Colterm continuă pregătirile pentru sezonul de încălzire 2024-2025 și demarează etapa a…

7 ore ago

Traficul rutier va fi restricţionat vineri pe un tronson al străzii Glad

Societatea Drumuri Municipale (SDM) anunţă că, în vederea finalizării lucrărilor pe strada Glad, pe tronsonul…

7 ore ago

Timișoara devine platou de filmare pentru un serial. Mai multe străzi din oraș se închid

Filmarea unui miniserial la Timișoara va face ceva deranj în traficul din oraș. Mai multe…

8 ore ago

Programul de acțiuni al TM 2023 s-a încheiat, la Budapesta, cu un triplu eveniment marca Pro Musica

Asociația care s-a ocupat de buna desfășurare a Timișoara Capitală Europeană a Culturii a încheiat,…

8 ore ago

Noaptea Campusului Deschis vine cu un „Catalizator” deosebit

Cea mai așteptată noapte la UPT. Noaptea Campusului Deschis va avea loc în data de…

9 ore ago