Anunţuri

CROSS-BORDER NETWORK FOR EDUCATION AND RESEARCH OF NATURAL RESOURCES

CROSS-BORDER NETWORK FOR EDUCATION AND
RESEARCH OF NATURAL RESOURCES

 

e-MS Code: RORS-279
ACRONYM: NeteRNRTOTAL FUNDS CONTRACTED: € 1 124 337.90
LEAD PARTNER: Banat’s University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine “KingMichael I of Romania” from Timisoara – BUAS
PROJECT PARTNER: Regional Development Agency Juzni Banat from Pancevo – RDAJB

Scopul general al proiectului este de a stabili o rețea transfrontalieră de monitorizare și educație pentru a colecta date de poluare agricolă intensivă prin analiza solului și a apei. Cu ajutorul sistemului de monitorizare dezvoltat în acest proiect România-Serbia, se vor colecta o serie de date privind contaminarea mediului cu metale grele, pesticide, erbicide și pesticide și se vor dezvolta linii directoare bazate pe datele colectate privind utilizarea resurselor naturale. Datele colectate vor fi comunicate utilizatorilor terenurilor agricole, autorităților și locuitorilor din zona de frontieră româno-sârbă, străduindu-se astfel să promoveze conservarea și utilizarea durabilă a resurselor de mediu.

În ambele regiuni, poluarea nu este monitorizată sistematic, dar prin acest proiect de 1.124.337,90 EUR, din care IPA finanțează 955.687,20 EUR, provocările conservării și utilizării durabile a resurselor cheie sunt abordate în mod colectiv. Resurse naturale, terenuri agricole și apă, în zona transfrontalieră a raionului Banatul de Sud și a județului Timiș.

În ceea ce privește dezvoltarea durabilă, se vor organiza ateliere de lucru pentru informarea autorităților responsabile cu aceste resurse, precum și seminarii pentru a informa rezidenții și alte grupuri țintă despre datele obținute și despre modul de utilizare a Ghidurilor pentru Utilizarea Durabilă a Resurselor de Mediu. Populația rezidentă va beneficia de această operațiune transfrontalieră comună, întrucât se va creea accesul la date privind starea terenurilor agricole și a resurselor de apă, și astfel la alimentele produse în regiune. Acest lucru va avea un impact pozitiv asupra calității alimentelor produse și consumate în zona de program.

În cadrul acestui proiect au fost achiziționate două echipamente, un ICP-MS (instrument de analiză a metalelor) și un Digestor, care sunt utilizate pentru prelucrarea probelor de apă recoltate din mai multe puncte din zona de frontieră România-Serbia pentru determinarea concentrațiilor de metale (sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fier, mangan, zinc, cupru, cadmiu, crom, plumb, nichel, bariu, mercur) și nivelurile implicite de contaminare a apei. Aceste dispozitive sunt inedite din punct de vedere al limitei de detectare a metalelor și sunt foarte utile chiar și în evidențierea urmelor de metal. Echipamentele au fost puse în funcțiune în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara pentru determinarea calității apei și a solului.

Data: 07.04.2022

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

La anul, lalelele vor fi admirate şi în Parcul Botanic

Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…

O oră ago

Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…

2 ore ago

Contribuția lui Albert Kristóf-Krausz la modelarea spațiul urban și artei locale într-o nouă expoziție temporară la MNArT

Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă…

2 ore ago

Timișoara candidează la titlul de Destinația Anului în 2025

Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România,…

2 ore ago

La Urseni se va construi o creşă nouă cu o investiţie de la CNI de aproape 17 milioane

Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna…

2 ore ago

După 35 de ani

Se împlinesc în aceste zile 35 de ani de la aprinderea în Timişoara a flacării…

3 ore ago