Timp liber

„Lada cu Zestre”, festivalul care stimulează comunitățile locale să-și prețuiască identitatea distinctă

„Lada cu Zestre” este prilejul fericit de-a (re)descoperi tot ce are mai frumos și mai prețios județul Timiș: de la muzica și dansurile populare, la poezia în dialect sau vechi rețete culinare ale fiecărui sat.

Eveniment de anvergură organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, festivalul stimulează comunitățile locale să-și prețuiască identitatea distinctă, să-și susțină talentele locale, formațiile artistice, creatorii populari, să-și scoată la lumină veșminte  și unelte, rețete și secrete ale locului.

Cea de-a XV-a ediție a Festivalului – Concurs Lada cu Zestre va începe sâmbătă, 2 aprilie 2022, la ora 14, la Ghiroda (sat Giarmata Vii). Vor participa artiști, formații, creatori și colecționari ai comunităților din Remetea Mare, Dudeștii Noi, Dudeștii Vechi, Parța, Făget și Ghiroda. Din ”lada cu zestre” a județului Timiș, publicul se va bucura de  jocuri și cântece autentice bănățene, grai bănățean, meșteșuguri, artă populară și expoziții de gastronomie tradițională bănățeană.

”Asta-i nana de la Brebu,” ”Mi-s fată de la Făget,” ”Bate vânte, bate” sunt câteva din cântecele care fac parte din repertoriul cu care concurenții s-au înscris. Veți putea urmări în spectacol grupuri de dubași din Făget, Povergina, Begheiul Mic care vor aduce în atenția publicului frumusețea tradițiilor din zona etnografică a Făgetului. Meșteri olari și sculptori în lemn vor prezenta la Giarmata o expoziție de artă bănățeană. Gospodine iscusite vor dezvălui  rețete vechi, moștenite de la bunici și străbunici, printre care regăsim rulouri pe tuleu, plăcintă cu nucă și ludaie, răcituri de post, plăcintă cu cartofi, păsulă zdrobită cu ulei de ludaie, papanași și multe alte bunătăți din delicioasa  bucătărie bănățeană.

Duminică, 3 aprilie 2022, la ora 14, la Giarmata, Festivalul – Concurs Lada cu Zestre continuă cu localitățile Checea, Voiteg și Giarmata. Banatul multietnic în tot ce are el mai frumos va fi reprezentat de jocuri și cântece maghiare, germane, croate și rrome, precum și de expoziții de artă și gastronomie tradițională. Jocurile croaților din Checea (turopolsjski drmeș), precum și dansuri tradiționale maghiare, rrome alături de jocurile din Pusta Banatului vor întregi tabloul Banatului multietnic în care multiculturalitatea este o marcă identitară și comunitară.

Organizator: Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș

Parteneri: primăriile și consiliile locale ale comunelor din județul Timiș

Finanțator: Consiliul Județean Timiș

Manager: prof. Liliana Laichici

 

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 7 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 07.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

35 de minute ago

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

10 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

11 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

17 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

17 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

18 ore ago