Politica

Ministrul Agriculturii, liniștit, la Timișoara: Nu avem de ce să ne temem de o criză alimentară

România nu este în pragul unei crize alimentare, mai mult, aruncă la gunoi două miliarde de kilograme de alimente, a spus Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, prezent vineri la Timișoara. Producția agricolă e net superioară necesarului intern a subliniat acesta.

Nu e momentul unei crize alimentare, populația nu are de ce să se teamă, spune oficialul. Mai bine oamenii s-ar gândi cum să nu mai cumpere mai mult decât au nevoie, pentru că în acest moment cantitatea de produse alimentare aruncată la gunoi se numără cu miliardele.

”Nu avem de ce să ne temem din perspectiva unei crize alimentare, și o spun cu responsabilitate, și am să vă ofer și argumentele necesare. Trebuie să facem diferența dintre o criză alimentară, care este definită de lipsa alimentelor la raft, și o criză a disponibilității populației de a avea acces la acele alimente. Sunt două lucruri total distincte. Într-o țară în care, în anul 2021 două miliarde de kilograme de alimente au fost aruncate la gunoi, putem vorbi de risipă alimentară”, a spus Chesnoiu.

El are, în schimb, recomandări pentru populație: nu mai cumpărați fără limită alimente, pe care la final de săptămână să le aruncați. Un sfat „bătrânesc”, pe care l-a încercat pe propria piele, ministrul spune că înainte de a merge la cumpărături se hrănește, pentru că pe stomacul gol întotdeauna cumperi mai mult decât ai nevoie.

„Ne putem face fiecare o analiză, cât din ceea ce cumpărăm fiecare ajunge la gunoi la finalul săptămânii și atunci o să ne dăm seama că aceia sunt bani aruncați, putem fi mai responsabili. Am făcut un astfel de exercițiu și vă spun că am găsit și soluția. Înainte să fac cumpărăturile, mănânc. Când mergi la cumpărături și ți-e foame, ai cumpăra jumătate de magazin. Le punem pe toate în frigider și la finalul săptămânii umplem coșul cu produse agro-alimentare care ajung la gunoi. În general, nu cu listă merg la cumpărături, pentru că funcționez cumva cu nevoie, adică ce am nevoie în casă și să mă hrănesc, merg și îmi achiziționez. Am ajuns să întorc fiecare sticluță de iaurt pe toate părțile să văd dacă e bio, când expiră și așa mai departe”, a mai spus Chesnoiu.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

16 minute ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

53 de minute ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

6 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

7 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

7 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

9 ore ago