Sport

100 de ani de rugby în România. Și unde putea începea povestea… la Timișoara!

2022 este un an special pentru rugbiul timișorean: se împlinește o jumătate de veac de la primul titlu national, obținut de Universitatea, în 1972, când devenea prima echipă din afara Bucureștiului ce câștiga întrecerea internă, și zece ani de la următorul titlu national, primul din perioada contemporană, în 2012, probabil cu generația de aur a clubului.

Mai puțină lume știe că acum exact un veac se juca primul meci de rugby la Timișoara, unul demonstrativ și care a opus două echipe din București, după cum anunță site-ul oficial al echipei bănățene.

„TEMIȘOARA | Demonstrațiunea de Football Rugby

Marți 10 Maiu pe terenul din Temișoara a avut loc match-ul demonstrativ între Stadiu Român și Tenis-Sp. Studențesc-Stad combinat.

Rezultatul match-ului: Stadiu 15. Restul 9”.

Extras din publicația Ecoul Sportiv, numărul din Iunie 1922, pagina 4

Toate punctele au fost înscrise din încercări, care atunci erau răsplătite cu trei puncte. „Stadiu” a pus cinci eseuri, iar adversarii trei.

Ecoul Sportiv a mai scris că „un public numeros a asistat la acest joc care cu toate că la început nu înțelegeau fazele jocului, a sfârșit prin a apaluda perfecții edificați în ale Rugbyului pe echipa noastră de propagandă. Toate cele 8 încercări marcate de ambele echipe au fost reușite în urma faselor clasice”.

Publicația a adăugat mulțumiri clubului local Unirea, condus la vremea aceea de ofițeri. „D-lui Maior Mihailescu din Reg. I art. Președintele clubului Unirea din Temișoara, unul dintre cei mai devotați sportsmen îi datorăm frumoasa primire și reușita acestei demonstrațiuni. Totdeodată trebuie să mulțumim D-lui Locot. Benea și întreg clubului Unirea pentru ospitalitatea ce ne-a acordat”.

Se zice că a doua zi după match, copii care asistaseră la partidă, se trânteau cu mare poftă pe iarbă rupându-și din mâini un mic balon. Să fie într-un ceas bun!

Extras din publicația Ecoul Sportiv, numărul din Iunie 1922, pagina 5.

Jocul de rugby a fost introdus în România de studenți reveniți de la studii făcute la Paris, care au înființat cluburi precum Stadiul Român, începând cu anul 1913. Rugbiul se joacă în mod organizat în țara noastră din 1931, anul când a luat ființă federația de specialitate.

Echipa Timișoarei are 5 titluri de campioană, 5 Cupe ale României și o Cupă a Regelui, precum și o Cupă a Europei Centrale.

Share
Published by
Daniel Neacșu

Recent Posts

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

17 minute ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

58 de minute ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

2 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

2 ore ago

Sărbătoarea Floriilor 2024! Tradiţii şi obiceiuri

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea Floriilor deschide…

2 ore ago

Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara

Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară…

2 ore ago