Social

Pești morți pe Bega, la Sânmartinul Maghiar. ABA Banat ne asigură că nu e poluare

Administrația Bazinală de Apă Banat a fost nevoită să instaleze, la Sânmartinul Maghiar, un baraj plutitor, unde au apărut mai mulți pești morți. De asemenea, barajul a oprit curgerea unei cantități mari de deșeuri. Nu e vorba de poluare, spun cei de la ABA Banat, ci de o situație care apare după ploile cu debit ridicat.

Conform instituției, Laboratorul de Calitate a Apei al Administrației Bazinale de Apă Banat (ABA Banat) monitorizează zilnic în secțiunea Otelec (localitate de frontieră) calitatea cursului de apă Bega. Conform acestor analize, a fost observată o scădere a concentrației de oxigen dizolvat și o creștere a concentrației de amoniu în apă, ca urmare a funcționării pompelor de furtună în situații de urgență de la Stația de Epurare Timișoara.

”Aceasta este cauza fenomenului peștilor morți de la stăvilarul Sânmartinul Maghiar. Atragem atenția că nu este vorba despre o poluare, ci despre un fenomen natural care se repetă la fiecare ploaie de intensitate crescută. Pentru a găsi cele mai bune soluții de controlare a deversărilor directe în aceste situații de ploi abundente cantitativ, care, posibil, se vor succeda din ce în ce mai des din cauza schimbărilor climatice pe care le resimțim, ABA Banat a prevăzut în autorizația de gospodărire a apelor pentru Stația de Epurare Timișoara, obligativitatea întocmirii unui studio privind “Controlul calității mediului la Stația de Epurare Apă uzată Timișoara”. În amonte de nodul hidrotehnic Sânmartinul Maghiar, colegii de la SH Bega au montat un baraj plutitor pentru a reține deșeurile antrenate de apele mari (PET-uri, deșeuri lemnoase și vegetale), care va fi ridicat imediat ce atenționările hidrometeorologice vor înceta. De asemenea vor fi colectați peștii morți din zona stăvilarului, urmând a fi eliminați conform legislației specifice”, a anunțat ABA Banat.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Anvelope în flăcări. Incendiu puternic duminică la amiază

Duminică, 19 mai, aproape de ora 12, ISU Timiş a fost solicitat să intervină pentru…

O oră ago

Spectacol şi mulţi căluţi putere şi femei pricepute în arta condusului la Women Rally 2024 – Timișoara

La Timișoara a avut loc prima etapă a Campionatului Național Women Rally – Bosch Car…

O oră ago

Noaptea Muzeelor a fost, pe vreme de seară, și la Muzeul Național al Banatului/Foto

Ediția din acest an a Nopții Muzeelor a fost întâmpinată în acest an la Muzeul…

2 ore ago

Reabilitarea căii ferate dintre Caransebeș și Arad scârțâie. Ministrul Transporturilor cere un ritm accelerat al lucrăilor

Dacă pe partea de infrastructură rutieră investițiile pentru dezvoltare merg bine, pe partea de infrastructură…

2 ore ago

Descoperă artiștii ce vor concerta anul acesta la TIMIȘOARA MUSIC AWARDS

Timișoara Music Awards, festivalul de muzică ce premiază și promovează talentul artiștilor locali, a stabilit…

3 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei în zilele următoare

Luni, 20 mai, între orele 8-16 se va executa o conectare de conducte pe strada…

3 ore ago