Primăria Timişoara

Din cauza ambiguității legislative, restituirea proprietăților pune in dificultate funcționarii publici

Comisia constituită la Primăria Timișoara pentru rezolvarea problemelor existente pe Legea 10, privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, se luptă din greu cu dosarele existente. De exemplu, la ultima ședință a acestei structuri s-au rezolvat doar trei asemenea dosare, media lunară fiind de doar 6 – 7. 

Problemele sunt legate de cazurile unde nu se poate aplica regula restituirii în natură. Rezolvarea acestor excepții dă de cap celor care fac parte din comisie.

”În aceste vremuri tulburi, instanțele de judecată au fost chemate să cântărească între drepturile foștilor proprietari de a-și redobândi proprietatea și drepturile foștilor chiriași, deveniți proprietari. În acest context, statul român a fost pus de către CEDO între ciocan și nicovală. Statul român era obligat să asigure drepturile foștilor proprietari, dar și să garanteze dreptul de proprietate al foștilor chiriași. Astfel, prin Legea nr. 10 din anul 2001, s-a stabilit regula restituirii în natură a imobilelor (terenuri și/sau construcții) foștilor proprietari, cu câteva excepții. În cazul imobilelor care nu se puteau restitui în natură, Legea nr. 10/2001 prevede restituirea prin echivalent, prin bunuri sau servicii, sau prin despăgubiri, după caz. Așa au apărut celebrele dosare la Legea 10 de care se tem funcționarii publici”, spune viceprimarul Cosmin Tabără.

În ultima zi a acestei săptămâni, comisia de la nivelul primăriei s-a ”luptat” din nou cu aceste excepții ale Legii 10. trecute de analiză au fost doar trei dosare. Ritmul e unul extrem de lent, dar munca depusă pentru acestea este dificilă, ne garantează viceprimarul.

”A fost o zi grea în care Comisia Legii 10 s-a întrunit. Da, nu s-au soluționat multe dosare, doar trei, dar trebuie să apreciez implicarea și combativitatea membrilor comisiei cărora le mulțumesc în mod public. Mai mult decât atât, am ținut ședințe pentru soluționarea acestor dosare la interval de 2-3 săptămâni, încercând să aducem la zi ceea ce trebuia făcut de multă vreme. Reușim să soluționăm 6-7 dosare lunar, ceea ce nu e foarte mult, dar ținând cont de ceea ce s-a făcut până acum, ușor, ușor, vom ieși la liman și vom putea să le finalizăm”, conform lui Tabără.

Share
Published by
Daniela Stoian

Recent Posts

Accident rutier cu două victime la Moşniţa Mouă. O şoferiţă nu a dat prioritate în intersecţie

Graba continuă să bage oameni nevinovaţi în spital. O femeie în vârstă de 29 de…

O oră ago

Trei străzi din Ciarda Roșie au fost ”dotate” cu asfalt/FOTO

Străzile Azaleelor, Ștefan Luchian și Iuliu Podlipny, printre ultimele străzi de pământ sau piatră din…

4 ore ago

Iubitorii biliardului, invitați la tradiționalul Timișoara Open 2K24

Clubul Sportiv „Jucătorul de Biliard – Asociaţie” organizează și anul acesta turneul Timişoara Open 2k24,…

5 ore ago

Razie a Poliţiei Locale şi a controlorilor STPT pe mijloacele de transport în comun

Polițiștii locali și controlorii STPT au avut o acţiune comună, miercuri, pe mijloacele de transport.…

6 ore ago

Cum îți alegi, ca bărbat, încălțămintea potrivită pentru sezonul rece?

Când vine anotimpul rece, alegerea încălțămintei potrivite devine esențială pentru confortul și siguranța bărbaților. Temperaturile…

6 ore ago

Deplasare în celălalt capăt al țării pentru „Leii din Banat”

SCM winsed.swiss Timișoara se află în fața a două deplasări în Liga Națională de baschet,…

8 ore ago