Social

Expoziția „INTERFOTO” – ediția 2022 – UCRAINA, poate fi văzută la Facultatea de Arte și Design a UVT, dar și online

Universitatea de Vest din Timișoara, prin Facultatea de Arte și Design, găzduiesc în perioada următoare expoziției de fotografie „INTERFOTO” – ediția 2022 – UCRAINA, care are, de această dată, un caracter special, datorat contextului socio-politic din Ucraina și este dedicată tinerilor artiști fotografi ucraineni.

Vernisajul expoziției va avea loc joi de la ora 14, la Galeria Mansarda a Facultății de Arte și Design Timișoara, strada Oituz nr.4, la vernisajul Anna Safronova, realizatoarea expoziției foto, urmează studiile postdoctorale la Universitatea de Vest Timișoara și descrie în rândurile de mai jos expoziția INTERFOTO din acest an.

„Fotografia ucraineană, așa cum este și cultura sa, se dezvoltă astăzi pentru a define ideea unei țări independente, cu propria sa istorie, cultură, mod de gândire și percepție a frumosului. Istoric, școala de fotografie ucraineană și-a câștigat recunoașterea datorită Școlii de fotografie din Harkov, care avea ca scop, în primul rând, să dezvăluie problemele sociale asociate cu traiul în perioada sovietică și post-sovietică. Trebuie să remarcăm faptul că în Ucraina și în special în Kiev, se află o mare concentrație de artiști fotografi. Kievul poate fi numit într-adevăr un oraș fotografic, bogat în studiouri foto, școli de fotografie, cercuri fotografice și galerii de artă. În consecință, numărul fotografilor cu proiecte proprii, atât comerciale, cât și artistice, crește în fiecare an. În ultimul an, la Kiev au avut loc frecvent festivaluri, expoziții și târguri de fotografie, precum și festivaluri de carte ale artiștilor fotografi ucraineni”, transmite Anna Safronova.

Deși expoziția INTERFOTO 2022 UCRAINA a fost organizată într-un interval de timp foarte scurt, aceasta include, în schimb, o colecție de lucrări ale unor fotografi complet diferiți, cu care am avut plăcerea de a comunica și de a lucra. Toți acești oameni și-au exprimat disponibilitatea de a se angaja în proiect. Din păcate, mulți dintre ei au fost nevoiți să părăsească urgent țara, iar multe lucrări s-au pierdut sau au fost lăsate în patria lor, fără posibilitatea promovării în continuare a acestora. Unii dintre prietenii mei apropiați, dintr-un motiv sau altul nu au putut participa la expoziție dar toți s-au bucurat chiar și pentru că li s-a oferit posibilitatea de a participa. Primul motiv pentru o astfel de atitudine este că toți sunt îndrăgostiți de fotografie ca de munca vieții lor, nu nu doar ca de un hobby obișnuit sau o profesie.

Lucrările prezentate sunt create de artiști de diferite vârste, experiență și abilități profesionale, precum și nivel de recunoaștere, deși toate sunt interesante și originale în felul lor, mai spune Safonova.

Expoziția poate fi vizitată în Galeria MANSARDA a Facultății de Arte și Design Timișoara, strada Oituz nr.4, în perioada 30 iunie – 7 iulie 2022, sau online pe www.arte-fact.uvt.ro

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

4 minute ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

14 minute ago

Tech Talks by UPT – „AI for Humanity” a ajuns la final. Un eveniment de excepţie cu un succes răsunător

Unul din cele mai aşteptate şi memorabile evenimente organizate sub tutela UPT a ajuns la…

33 de minute ago

Cum a scos Marcel Ciolacu „ospătarii” PNL din „mocirlă”. Şi unde i-a băgat

Nu-i un foarte mare secret că alianţa comasată PSD-PNL este mai degrabă o mezalianţă. Deşi…

59 de minute ago

Proiectul autostrăzii spre Moravița, studiu de fezabilitate în iunie. Va avea legătură în Serbia?

România se va putea apuca, în curând, de realizarea autostrăzii care va lega Timișoara de…

2 ore ago