Cultura

Cartierul Cetate din Timișoara, sub reflectoarele Spotlight Heritage

Universitatea Politehnica Timișoara prin Centrul de ID/IFR și e-Learning, Centrul Multimedia, împreună cu Muzeul Național al Banatului organizează marți, 5 iulie, ora 19:00 , vernisajul expoziției „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara. Cartierul Cetate – O lume în oglindă ”. Evenimentul va avea loc în format hibrid, participanții putând să aleagă să participe fie la Mansarda Bastionului Maria Theresia, online, prin Zoom, Facebook sau YouTube.

În cadrul evenimentului vor fi lansate expoziția de la Bastionul Theresia, expoziția stradală cu cele 18 locații emblematice din cartierul Cetate, dar și aplicațiile online, mobile și de realitate virtuală, prin care timișorenii și nu numai sunt invitați să descopere multiplele povești ale Timișoarei. Anul 2022 pune sub reflector literatura și poezia care celebrează Timișoara, dublată de ilustrarea alegoriei simțului olfactiv prin valorificarea mitului urban de oraș al trandafirilori, care recreează atmosfera cartierului Cetate de acum și altădată – atmosferă care este transpusă totodată și virtual, cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație.

Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare Timișoara invită timișorenii și nu numai într-o incursiune în lumea din Timișoara de altădată, îmbinând multiplele povești ale Timișoarei – poveștile patrimoniului cultural și istoric, ale dezvoltării tehnice, ale comunităților, etniilor și locuitorilor – cu tehnologiile de ultimă generație pentru a oferi o experiență complexă, inspirată de istorie și îmbunătățită cu ajutorul lumii digitale. Selecția de texte literare culese de prof.univ.dr. Smaranda Vultur și de Roxana Rogobete, amintirile din istoria orală timișoreană valorificate de Grupul de Istorie Orală și Antropologie Culturală sunt îmbinate cu poeziile originale, create pentru Patrimoniul sub Reflectoare Timișoara, de către cunoscutul poet timișorean Robert Șerban.

Explorarea istorică și literară a cartierului Cetate este dublată de ilustrarea alegoriei simțului olfactiv prin valorificarea mitului urban despre Timișoara ca oraș al trandafirilor, creat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea prin activitatea unor dinastii de grădinari. Imaginile de epocă redau activitatea familiei Mühle, o secvență din expoziție fiind dedicată florilor și alta experimentelor științifice, într-o transpunere modernă și tradițiilor timișorene.

Gazdele vernisajului sunt echipele Universității Politehnica Timișoara și a Muzeului Național al Banatului.

În cadrul vernisajului, timișorenii sunt invitați să descopere expoziția stradală cu cele 18 panouri informative din cartierul Cetate alături de experții de la Muzeul Național al Banatului și ai Facultății de Arhitectură din Universitatea Politehnica Timișoara, care vor avea intervenții LIVE din Piața Unirii și Piața Victoriei,, de unde vor împărtăși detalii mai puțin cunoscute despre clădirile și monumentele din patrimoniul timișorean.

Componentele digitale ale proiectului Spotlight Heritage Timișoara vor putea fi descoperite în cadrul expoziției printr-o masă interactivă și mai multe dispozitive mobile care le vor demonstra timișorenilor cum pot „călători” în atmosfera Timișoarei vechi cu ajutorul aplicațiilor mobile și de realitate augmentată, cum pot accesa multiplele povești din cartierul Cetate online, pe https://spotlight-timisoara.eu/ și cum pot contribui cu propriile povești la crearea unor straturi multiple de memorii personale și date din istoria cartierelor, comunităților, etniilor și cartierului cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație. Pentru cei care aleg să participe la eveniment online, componentele digitale – pagina web și aplicațiile mobile și de realitate augmentată vor fi prezentate de către echipa Centrului de e-Learning și Centrului Multimedia UPT.

Vernisajul expoziției dedicate cartierului Cetate oferă multiple opțiuni de participare celor interesați. Indiferent de opțiune, participarea este gratuită.

Astfel, timișorenii pot opta să participe la expoziție fizic – la Mansarda Bastionului Maria Theresia, str. Martin Luther nr. 4. Participanții pot opta să se înregistreze prin Zoom, unde pot interacționa cu organizatorii prin comentarii. Înregistrarea se face gratuit, completând formularul: https://upt-ro.zoom.us/webinar/register/WN_THpNCOJ2Q0qd6FR3Yh1ldg 

De asemenea, evenimentul poate fi urmărit LIVE pe pagina de Facebook: https://fb.me/e/nPPwDlgub  și pe contul de YouTube a Centrului de e-Learning UPT: https://youtube.com/user/cidupt

Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș.

Patrimoniul sub reflectoare invită populația Timișoarei și vizitatorii într-o lume complexă în care istoria și poveștile de altădată ale Timișoarei sunt reactualizate prin intermediul tehnologiilor digitale – pagină web și aplicație mobilă cu realitate augmentată – și al unei expoziții muzeografice ce are loc la sediul Muzeului Național al Banatului, precum și în locuri semnificative din cartiere, sub titlul „Timișoara și alegoria simțurilor”. Proiectul urmărește construirea de straturi multiple de memorii personale și date din istoria cartierelor, comunităților, etniilor și locuitorilor lor care vor fi prezentate digital prin aplicații inteligente și fizic în expoziție.

Informații despre eveniment sunt disponibile și pe pagina web: https://spotlight-timisoara.eu/ , Facebook: https://www.facebook.com/SpotlightHeritageTimisoara/ , Twitter: @spotlight_TM21, Instagram: @spotlight_tm

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

O oră ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

4 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

4 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

5 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

5 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

5 ore ago