Administratie

Fiecare cu treaba lui, la același eveniment cultural. Primarul Timișoarei și consilierul președintelui CJT susțin TM2023, fiecare cu viziunea lor/FOTO

Aceeași acțiune, fotografii diferire, posibil viziuni diferite. Dominic Fritz și Dan Diaconu au luat parte la deschiderea expoziției ”Parallels” , organizată la Novi Sad, în cadrul manifestărilor din cadrul programul de Capitală Europeană a Culturii, pe care orașul sârb îl deține în acest an.

Chiar dacă ambii vorbesc despre TM2023 și au participat la aceiași acțiune, atât primarul Dominic Fritz, dar și consilierul local Dan Diaconu, consilier personal al președintelui CJ Timiș, Alin Nica, par să aibă fiecare propria agendă. Ruptura apărută în prim plan mai ales după ce au fost acordați banii de la bugetul de stat pentru a susține anul viitor TM023, pare să fie mai clară ca niciodată în între administrația timișoreană și cea timișeană.

Fritz s-a întâlnit și s-a prezentat la microfonul evenimentului cu omologul său sârb.

I-am vizitat ieri pe vecinii și prietenii noștri din Novi Sad, orașul înfrățit cu Timișoara și Capitală Europeană a Culturii în acest an. Sunt atât de multe lucruri asemănătoare între Timișoara și Novi Sad că sintagma de ”înfrățit” nu se putea potrivi mai bine. Două fortărețe din Banatul istoric, eliberate Prințul Eugen de sub turci, cu o lejeritate multiculturală și o sete pentru tehnologie și inovare.  Împreună cu primarul din Novi Sad, Miloš Vučević, am deschis o extraordinară expoziție comună, ”Parallels” a celor de la Muzeul Național de Artă Timișoara și de la Galerie de la Matica srpska Novi Sad, pentru care îi felicit pe toți cei implicați. Sunt expuse opere de artă ale unor artiști bănățeni care se găsesc în colecțiile ambelor muzee și care acum, pentru prima oară sunt expuse împreună. Vă invit să faceți un drum până la Novi Sad și să vizitați expoziția. Veți fi încântați de moștenirea culturală comună. M-au impresionat lucrările lui Stevan Aleksic pe care le vedeți în prima poză: la o distanță de aproape două decenii a pictat cu aceleași detalii și tușe autoportretul, doar amprenta timpului de pe chipul și identitatea bărbatului face diferența. Lucrarea din 1901 se află în muzeul din Serbia, iar lucrarea din 1919 se află în cel din Timișoara. Până în septembrie, cele două lucrări sunt expuse împreună, una lângă cealaltă, la Novi Sad. Titlul de Capitală Culturală este o provocare zilnică pentru Novi Sad, mi-a spus primarul, dar primele rezultate se văd: de la începutul anului au avut mai mulți vizitatori decât în oricare alt an, din ultimii 20”, a spus Fritz.

Dan Diaconu, acum consilier al lui Alin Nica, pare să fi fost la un cu totul alt eveniment, nu spune niciun cuvânt despre ce a vorbit primarul, dar nu uită să aducă aminte că Muzeul de Artă e ”la” CJT.

Cu bucurie am participat, ieri, la deschiderea unuia dintre evenimentele culturale simbol ale regiunii în care trăim, în cadrul Novi Sad 2022 – European Capital of Culture. Este probabil unicul moment major în care cultura timișoreană este prezentă oficial în programul capitalei culturale vecine. Ne vom reîntâlni cu această expoziție în 2023, la Muzeul Național de Artă, în cadrul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Proiectul Parallels, realizat cu efort, creativitate și minuțiozitate de către Muzeul Matica Srpska din Novisad și Muzeul Național de Artă din Timișoara, instituție în subordinea Consiliului Județean Timiș, aduce împreună lucrări din colecțiile celor două muzee într-o expoziție comună ce reflectă perfect respirația culturală similară a Banatului istoric și Vojvodinei în secolele trecute.

Parallels reflectă moștenirea comună, în oglinda incluzivă a conceptului capitalelor culturale europene, dar și prezentul comun. Am fost onorați să participăm la ștafeta care restituie lumina actului artistic oamenilor în mijlocul cărora s-a aprins. Avem șansa extraordinară de a îndrepta reflectorul atenției publice europene în acești doi ani 2022-2023 asupra regiunii în care trăim. Avem posibilitatea de a a construi noi punți de comunicare, de a crea legături care să extindă cooperarea transfrontalieră și să contureze contextul unei culturi a viitorului”, a spus și Diaconu.

În condițiile în care Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș trag fiecare la căruța lor, fără a fi capabili să lase orgoliile deoparte și să depună un efort comun pentru proiectul TM2023, calendarul acțiunilor și succesul general al ”anului” par să se îndrepte tot mai mult spre un fiasco.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

2 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

2 ore ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

2 ore ago

Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa

Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…

2 ore ago

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…

3 ore ago

Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”

La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…

3 ore ago