Economic

Florin Drăgan, rectorul UPT, analizează piața locală a angajărilor: La Timișoara, firmele caută o mie de noi ingineri, dar nu îi găsesc

Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara spune că firmele din Timișoara au în plan să angajeze cel puțin 1000 de ingineri în următoarele șase luni, însă nu îi găsesc în piață. Unele firme recrutează oameni chiar și de la 300 de kilometri.

Ingineria este profesia cea mai căutată în această perioadă în vestul țării. Fie că vorbim de companii din automotive, IT sau construcții, toate au nevoie de ingineri pentru a se extinde și pentru a dezvolta produse noi. Universitatea Politehnica Timișoara produce anual aproximativ 1500 de ingineri, însă la finalul studiilor mai mult de jumătate dintre aceștia sunt deja angajați. La sesiunea de admitere din acest an, UPT a creat mai multe specializări noi ca urmare a cerințelor din piață.

Piața muncii din vestul țării are nevoie de ingineri. Companiile au pornit o campanile amplă de recrutare pentru a duce la capăt proiectele ce și le-au asumat sau pentru a dezvolta produse noi. Rectorul Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan, a stat de vorbă cu reprezentanții marilor companii prezente în Timișoara pentru afla direcțiile spre care se îndreaptă piața muncii. O primă concluzie este faptul că firmele doresc să angajeze peste o mie de ingineri până la finalul anului.

„Companiile au nevoie să angajeze acești oameni pentru că și-au asumat anumite proiecte și acum au nevoie de oameni să le ducă la capăt. De altfel, în principal vorbim despre multinaționale prezente în România, iar aceste filiale au nevoie de oameni pentru a se poziționa mai bine în grup. Dacă reușesc să finalizeze aceste proiecte, automat atrag și alte investiții. În această perioadă este dificil să recruteze cei 1000 de ingineri pentru că nu îi găsesc în piața muncii din vest. Noi, ca universitate, producem anual în jur de 1500 de absolvenți în zona de inginerie însă mai mult de jumătate dintre ei sunt deja angajați la finalizarea studiilor, iar un sfert se întorc în orașele de unde provin. Astfel că unele firme cu sediul în Timișoara caută acum oameni chiar și la 300 de kilometri distanță, cu oferte generoase de relocare”, susține Florin Drăgan.

Universitatea Politehnica Timișoara și-a adaptat încontinuu oferta educațională, în funcție de cerințele din piață. În fiecare an au existat suplimentări de locuri la specializările unde rata de angajabilitate a fost una ridicată.

Mai multe specializări noi la sesiunea de admitere din acest an

Absolvenții de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat și au aptitudini în zona de IT sau inginerie, pot urma una dintre specializările noi ale Universității Politehnica Timișoara. În total, pentru sesiunea de admitere din această vară sunt disponibile în regim fără taxă 2100 de locuri la licență și 1450 de locuri la masterat.

„Având în vedere că jumătate dintre absolvenții noștri au joburi de programator sau inginer software, am simțit nevoia diversificării ofertei educaționale. Astfel că la Facultatea de Automatică și Calculatoare am acreditat și specializarea Tehnologia Informației. Aceasta este orientată mai mult spre administrare și configurare de sisteme, administrare rețea, în timp ce specializarea Calculatoare, care exista deja, va rămâne orientată pe proiectare de software. Am încercat să le separăm pentru că în această direcție ne-a dus piața muncii”, a mai declarat Florin Drăgan.

De asemenea, domeniul energiei s-a dezvoltat foarte mult într-un timp foarte scurt, iar companiile au nevoie de oameni foarte bine pregătiți. În cadrul UPT, anul acesta au fost formate mai multe programe de studiu orientate spre sistemele energetice, dar care asigură interconexiunea cu sistemele de calcul. Specializările noi sunt în cadrul Facultății de Inginerie Electrică și Energetică, iar cursurile vor fi predate de profesori cu experiență.

„Una dintre specializările noi este cea de Inginerie Energetică și Tehnologii Informatice. Putem să le predăm studenților o programă adaptată atât în zona energiei, cât și în zona sistemelor inteligente. Am simțit nevoia ca studenții noștri să aibă cunoștințe care să îmbine cele două domenii pentru că în acest fel pot face față cu succes schimbărilor din ultimii ani, însă cu ideile lor pot dezvolta sisteme de energie inteligentă. Cea de-a doua specializare din cadrul acestei facultăți este Inginerie Electrică și Calculatoare, care a fost creată în urma cerințelor pieței muncii la nivel european”,  a încheiat Drăgan.

Pentru sesinea din acest an, Universitatea Politehnica Timișoara menține admiterea în baza CV-ului educațional, pentru a simplifica procedura pentru candidații cu rezultate deosebite în perioada liceului. De asemenea, după modelul american, UPT a pus la dispoziție cinci locuri dedicate sportivilor cu performanțe.

Candidații pot depune dosarul de candidatură atât în Timișoara, la sediile facultăților, cât și în centrele de admitere din Arad, Hunedoara, Reșița, Drobeta-Turnu Severin, Târgu-Jiu și Râmnicu Vâlcea.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat

Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…

18 minute ago

Avertizare de la Rețele Electrice Banat. Cod Roşu de viscol puternic în vestul ţării. Avarii în 61 de localităţi

În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…

35 de minute ago

Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…

2 ore ago

Vântul face victime în Timișoara! Tânăr rănit în timp ce încerca să dea o mână de ajutor

Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…

2 ore ago

Menajeria infracţională de AUR. După un bătăuş de copii la Buziaş, un ales local violator la Giarmata

Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…

4 ore ago

AIM School, noua școală de muzică în Iulius Town, organizează trei seri de master class. Printre invitați, Radu Pieloiu, toboșarul de la Subcarpați

În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…

4 ore ago