Opinii

Molozurile Timişoarei. PNL-iştii din Consiliul Local, un Everest de ipocrizie

Una dintre cele mai nedigerabile caracteristici ale politicinaului român este indicutabil ipocrizia. Care, personal, mi se pare mai sulfuroasă chiar şi decât minciuna, promisiunile fără acoperire sau hoţia. Iar la o mostră politicianistă de ipocrizie fără margini am asistat, la finalul săptămânii trecute, în Consiliul Local Timişoara, “eroi” fiind consilierii PNL.

Una din marile acuze ale PNL-iştilor locali vizavi de administraţia Fritz se leagă de mizeria din oraş. Şi da, nu poţi să spui că ar fi departe de adevăr. Dar nici că oraşul ar fi mai murdar decât în perioada în care era condus de o administraţie PNL-istă în frunte cu fostul primar Nicolae Robu. (S-a uitta faptul că Timişoara a funcţionat mai bine de o jumătate de an fără firmă de salubritate, iar şobolanii invadau oraşul?) Ei bine, când totuşi se face ceva pentru curăţenia oraşului, ce fac domnii de la PNL? Iau exact poziţia râmătorului din cucuruz. Sau a capului de struţ din nisip. Şi o să detaliez puţin.

Cu aproape două luni în urmă, doi consilieri USR, Rodica Militaru şi Răzvan Negrişanu, îşi asumă inuiţierea unui proiect de Consiliu Local denumit „Şantiere curate”. Proiectul prevedea amenzi mai dure sau chiar oprirea execuţiei pentru firmele care fac mizerie şi poluează. Prin acest proiect se încerca nu doar transformnarea aerului din Timişoara într-unul mai respirabil, dar şi stoparea unei inechităţi între firmele care au investit în respectarea normelor de mediu şi cele care continuă să facă mizerie. Un astfel de proiect necesită multă muncă, trebuie să îndeplinească unele condiţii de legalitate, se fac dezbateri publice, se discută amendamente, se iau în calcul observaţii. În toată această perioadă, niciun consilier PNL nu a fost interesat de proiect, niciunul neparticipând măcar la dezbaterea publică. Ceea ce te duce cu gândul şi la un atac cu premeditare la sănătatea timişorenilor.

Mai trebuie spus că, în afara acestui proiect, a mai exaistat unul tot de mediu, iniţiat de consiliera USR Aida Szilagy, privind gestionarea deşeurilor provenite din demolări. E vorba de acele gropi clandestine de moloz care apar la marginea oraşului, precum ciupercile după ploaie. Niciun liberal nu a fost interesat nici de acest proiect. Mai trebuie spus că ambele demersuri sunt hotărâri din timpul primarului PNL Nicolae Robu, care au fost modificate şi făcute să fie aplicabile.

Aşadar, spre deosebire de alți consilieri de la alte partide, ce au studiat regulamentele și au venit cu propuneri de îmbunătățire, pe cei din PNL nu i-a interesat subiectul sub nicio formă. Inclusiv Roxana Iliescu, altfel o opozantă a actualei administraţii, s-a implicat cu observaţii şi amendamente, pentru îmbunătăţirea celor două proiecte, afirmând ulteriar că regretă faptul că nu au fost adoptate, acuzând jocurile politicianiste ale PNL-iştilor, jocuri făcute, repet, pe sănătatea timişorenilor. În ziua în care proiectele trebuiau votate, cei din PNL au cerut amânarea votului. Până când? Undeva, după calendele greceşti.

Apoi s-au încurcat între ei în explicaţii. Conştient că proiectele sunt benefice timişorenilor, fostul locotenent al lui Nicolae Robu, Dan Diaconu a vorbit de faptul că cele două ar trebui contopite. Adică, nu poţi spune că nu eşti împotriuva lor, dar hai să le mai amânăm. Numai că un alt consilier PNL, Simion Moşiu, şi-a scăpat în direct secreţiile nazale în fasole, vociferând că n-ar fi normal să amendezi un constructor dacă îi pică o cărămidă pe stradă. Deci nu e vorba de contopire a proiectelor, ci de sărmanul constructor (poate PNL-ilst) căruia îi cade cărămida, iar tu, administraţie Fritz, vrei să-l amendezi!

În fine, consilierii PNL au luat cea mai “curajoasă” poziţie, abţinându-se de la vot. Nu au votat nici pentru, dar nici contra, fiind probabil conştienţi că aceste proiecte sunt mai mult decât dorite de timişoreni. Mai mult, precum un smardoi care sare să te ia la bătaie, când îi atragi atenţia că ai aruncat un pet pe stradă la doi metri de coşul de gunoi, în lipsă de alte explicaţii, Dan Diaconu a avut o reacţie violentă înjurând administraţia Fritz pentru că… PNL-iştii s-au ascuns în cucuruz la vot.

Ce a vrut PNL-ul cu acest gest? O variantă ar fi blocarea oricărui proiect bun pentru timişoreni, doar de dragul de-a bloca. A doua ar fi sprijinul pentru firmele care fac mizerie şi de la care ar avea unele interese. M-aş fi grăbit să scriu că “tertium non datur”, dar există şi a treia posibilitate, de altfel cea mai probabilă, care să le cumuleze pe cele două. Iar despre ipocrizie şi nesimiţire fără margini, să le urmăriţi atunci când cei din PNL se vor plânge iar de mizeria din oraş.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

8 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

10 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

11 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

12 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

12 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

14 ore ago