Primăria Timişoara

Primăria dorește reabilitarea și transformarea în galerie de artă a unui spațiu din fosta cetate a Timișoarei/FOTO

Consilierii locali timișoreni pot decide astăzi aprobarea realizării unor lucrări de reabilitare a unui spațiu existent în ”piciorul” bastionului Timișoarei rămas în picioare pe drumul care leagă Piața Mărăști de zona Iulius Town. Acolo există un spațiu care a fost folosit de Uniunea Artiștilor Plastici, iar planul este ca acesta să găzduiască o galerie de artă. Proiectul intră la vot în plenul online de marți.

Timișoara se confruntă cu o lipsă de spații culturale, iar faptul că în 2023 va fi Capitală Europeană a Culturii și s-a angajat să dezvolte infrastructura culturală, accelerează noile investiții în acest domeniu. Proiectul de hotărâre care cuprinde Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții aferente obiectivului de investiție “DALI+Proiect Tehnic Reabilitare Galeria de Artă”și indicatorii tehnico-economici -faza D.A.L.I. va fi supus aprobării consiliului local.

„Investim în infrastructura de cultură din Timișoara și adăugăm și acest proiect la lista de obiective de investiții la care lucrăm. Chiar dacă finalizarea reabilitării nu va prinde Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, galeria va rămâne moștenire acestui demers de a revigora cultura noastră locală. Orașul are nevoie și va avea din ce în ce mai multe spații pentru artiști, pentru ca aceștia să-și poată expune munca – fie că este o piesă de teatru, un film sau un obiect de artă într-o galerie” transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Viitoarea galerie de artă va fi amenajată pe Calea Alexandru Ioan Cuza nr. 2, într-un fragment din fosta cetate, într-un imobil care face parte din ansamblul mai larg, ansamblu înscris în Lista monumentelor istorice. În prezent, galeria este închisă, fiind în stare de degradare. Investiția va consta în reabilitarea spațiului și redarea lui în circuitul galeriilor de artă din oraș. După reabilitare, se preconizează 4 evenimente lunare cu circa 50 de participanți și un număr aproximativ de 2400 de utilizatori pe an.

Se vor realiza reparații și consolidări pentru punerea în siguranță a imobilului, pereții de cărămidă se vor lăsa aparenți, se vor curăță și se va injecta mortar acolo unde este necesar; pereții propuși spre demolare/ edificare sunt nestructurali și vor fi ancorați de placă de beton existentă și de arcele de cărămidă cu ancore metalice; reabilitarea construcției se face în scopul protejării clădirii de intemperii, respectiv pentru

îmbunătățirea aspectului exterior și a confortului interior. Atât la interior, cât și la exterior se va realiza un sistem de drenaj a apelor de suprafață; pentru reabilitare vor fi folosite materiale compatibile (lemn, piatră, cărămidă etc.); amenajări/dotări exterioare prin iluminatul ambiental și artistic al imobilului (elemente de mobilier urban, iluminatul fațadelor, etc); dotări interioare pentru funcțiunea muzeală, spații de expoziții, workshop-uri etc; se va avea în vedere asigurarea accesului autovehiculelor pentru situaţiile de urgenţă; realizarea unui sistem de supraveghere video; se urmărește facilitarea accesibilității pentru toate categoriile de vârstă, indiferent de gradul de handicap (rampe, finisaje la pardoseli interioare/exterioare antiderapante), precum și amenajarea unui grup sanitar în acest sens.

La final, aleile vor însuma 6,20mp, spațiile verzi 177mp, trotuarul refăcut se va întinde pe  35,80mp, suprafața învelitorii propusă spre înierbare este de 213mp, va crește numărul de copaci de la 3 la 5. Valoarea totală estimată a reabilitării și punerii în valoare a galeriei este de 1,6 milioane de lei, cu TVA inclus.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

22 de minute ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

2 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

3 ore ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

5 ore ago

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru…

6 ore ago

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc…

6 ore ago