Reprezentanții diplomatici sau conducătorii mai multor centre culturale străine, deschise la București, au fost invitați la o discuție în cadrul căreia primarul Timișoarei, Dominic Fritz, respectiv conducătorul interimar al Asociației TM2023, Ovidiu Megan, le-au prezentat modul în care titlul de ar putea să fie o oportunitate și pentru cei din sală. Este pentru prima dată când cei doi reprezentanți ai Timișoarei apar la un eveniment major împreună, Megan fiind proaspăt numit pe post, dar fiind știută și reticența primarului de a lucra cu Asociația.
Conform primarului Timișoarei, orașul a fost punct de atracție pentru lumea diplomatică de la București, acesta spune că împreună cu reprezentanții ambasadelor și a centrelor culturale a 30 de țări a pus la cale un plan de promovare a orașului, pe o perioadă lungă
”Aseară, Timișoara a fost punctul de atracție și interes pentru lumea diplomatică de la București. Împreună cu ambasadori, atașați culturali, directori de centre culturale străine din peste 30 de țări din Europa, Asia și America de Nord am pus la cale cel mai consistent plan de promovare europeană și internațională a Timișoarei, nu doar pentru anul Capitalei Culturale ci și pentru anii ce vor urma. Vizite oficiale de rang înalt la Timișoara, prezență la târguri de turism din țările lor, programe culturale – muzică, dans, expoziții, teatru – aduse la noi, evenimente naționale la care Timișoara să fie prezentă – sunt câteva din acțiunile concrete despre care am vorbit.”, a anunțat Fritz.
Mai mult, primarul Fritz consideră că titlul de Capitală Europeană a Culturii poate fi chiar o oportunitate și pentru cei care au participat la discuțiile care au avut loc la București, la Ambasada Spaniei, pentru a transmite guvernelor pe care le reprezintă că acest titlu poate îmbunătăți relațiile dintre aceștia.
”Le-am spus aseară că Timișoara, Capitală Europeană a Culturii trebuie să fie o oportunitate și pentru ei, să meargă la guvernele lor și să le spună să folosim împreună acest titlu european pentru a îmbunătăți și întări relațiile dintre noi. Anul viitor, programul Timișoarei va aduna în jurul nostru nu doar România ci și comunitatea europeană, cu emoție și dezbatere pentru ce înseamnă un viitor mai bun pentru întregul continent. A fost o bucurie și o onoare pentru mine să primesc în numele Timișoarei felicitările lor pentru ambiția noastră nu doar de a veni cu un program cultural deosebit, ci și pentru a folosi acest titlu pentru transformarea și promovarea României”, a mai anunțat Fritz.
Unul dintre rezultatele întâlnirii poate fi constituirea unei rețele de diplomație culturală.
”Pe o parte din cei prezenți i-am întâlnit deja la Timișoara. Cu alții am stabilit relații de colaborare aseară. Dar cu toții sunt încrezători că reușim să construim o rețea de diplomație culturală care să ne ajute la integrarea Timișoarei într-un circuit european și internațional al orașelor atractive și căutate nu doar de turiști, dar și de investitori, oameni de cultură sau forță de muncă înalt calificată. Îi mulțumesc Excelenței Sale, Manuel Larrotcha Parada, Ambasadorul Spaniei că a deschis ușa ambasadei pentru a găzdui acest eveniment de prezentare al Timișoarei. Și le mulțumesc echipei mele din Primărie și de la Centrul de Proiecte Timișoara și lui Ovidiu Megan, directorul Asociației Timişoara Capitala Europeană a Culturii, pentru că seara de ieri a fost o reușită. Mesajul timișorenilor ajunge în lumea întreagă! ”, a mai anunțat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…
În cursul nopții, pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest s-a acționat și…