Ziaristu' de terasă

Două atitudini la “moartea” “Regelui Salam”: românul verde Codrin Ştefănescu vs activistul rom Valeriu Nicolae

Sâmbătă după-amiaza România s-a oprit în loc: “murise” Florin Salam, “regale” schelălăielilor, pardon manelelelor. Apoi România a erupt: “regele” a “înviat”! Internetul a luat foc. Ştirea cu David Popovici bătând un record mondial vechi de 13 ani, în proba regină a nataţiei, abia îşi făcea loc într-o dezbatere atât de aprinsă privind “moartea” şi “învierea” “regelului”. Fără să fi căutat mult reacţii referitoare la ce s-a întâmplat, două mi-au atras atenţia. Şi ele conturează cumva România de ieri şi de azi.

Prima este a “românului verde” Codrin Ştefănescu, prelungirea spână a lui Liviu Dragnea, cel care ani la rândul a fost “Regele” României. De altfel, Dragnea este prezent în scrierea lui Ştefănescu, cel care “reuşeşte” de minune să ne arate cine a condus această ţară. Redau aici postarea de pe Facebook a finului intelectual, aşa cum se pretinde Ştefănescu. Şi eu care crdeam că, atunci când nu ascultă Veta Biriş, o “arde” doar pe Rahmaninov sau Debussy:

“Eu îmi doresc să fie sănătos și să cânte încă un secol. E un artist super talentat și un om bun la suflet. Mi-a cântat cu patimă, din inimă, la multe petreceri și multe chefuri. M-a bucurat cu vocea, timbrul și ritmul lui absolut unic. Inconfundabil. Talent nativ. Am să vă spun o întâmplare, ca să înțelegeți ce înseamnă bunul simț pentru un artist valoros: la nunta fiului lui Liviu Dragnea, ne-a cântat până dimineață, deși nu era obligat prin contract. Liviu, prins de o melodie pe care ne-o dedicase nouă in mod explicit, de pasiunea cu care o interpreta, de versurile cu mesaj pentru noi, i-a oferit in dar ceasul său de la mână. Florin Salam s-a fâstâcit, m-a întrebat din ochi ce să facă, i-am dat de înțeles să accepte darul. Dar Florin a insistat să-l înapoieze. I-a spus lui Liviu că gestul său l-a onorat, dar nu poate să accepte. Că reacția noastră, emoția noastră pentru modul in care a interpretat piesa, e mai mult decât un cadou pentru el. Liviu Dragnea l-a luat de după umăr și i-a spus: Florin, ți l-am dat din suflet, sunt impresionat, poartă ceasul meu! Să-ți aducă aminte că intr-o noapte importantă pentru mine, talentul tău, vocea ta, m-au emoționat sincer. Fă-te bine repede, Florin! Și nu pune la inimă răutățile celor din jur!”.

De cealaltă parte este activistul civic Valeriu Nicolae, de etnie romă, precum Salam. Cunoscut drept “vânătorul de impostori”, Nicolae vorbeşte, în postarea sa, despre adevăraţii prieteni ai lui Salam. Printre care s-a plasat singur şi Ştefănescu.

“Cineva la ProTV a făcut o ditmai gafa. Se mai întâmplă. Faptul că televiziuni care trăiesc exclusiv din promovarea unor mitomani sociopați (adică mai toate televiziunile așa zise de știri) s-au umplut brusc de profesionalism și indignare e de tot râsul. Că a plesnit și rasismul în unii care s-au bucurat la greu că “a murit romul” e trist și cam scârbos. Totuși Salam e un personaj profund toxic. Glorificarea clanurilor mafiote pe care o face (deloc rar) Salam, clanuri care se ocupă în principal de trafic de femei și de droguri este cât se poate de mârlănească. Salam nu este doar un “om care cântă” cum scrie un activist pe drepturile omului ci un ticălos talentat care face bani într-un mod mizerabil. Maneliștii care fac o propagandă pe față interlopilor și se îmbogățesc din bani care vin din crime, abuzuri și trafic, indiferent cât de talentați sau ce etnie au nu sunt “doar oameni care cântă” ci sunt niște ticăloși oportuniști care și cântă”, a scris Nicolae.

Nu-i nevoie de alte comentarii…

 

Share
Published by
Ziaristul de (pe) terasa

Recent Posts

Atenție la cumpărarea de fructe și legume. Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări/FOTO

Protecția Consumatorilor atenționează cumpărătorii să aibă grijă la achiziția de legume și fructe. În urma…

28 de minute ago

PSD Timiș spune că a găsit soluția deblocării hotărârii Consiliului Județean, de alocare a banilor pentru echilibrarea bugetelor locale

La scurt timp după ce președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a convocat presa, joi…

42 de minute ago

Ad Libitum va face spectacol sâmbătă în Sala Capitol din Timişoara

Într-un concert devenit tradiție, Ad Libitum Voices aduce de anul acesta primăvara și la Timișoara,…

2 ore ago

Puținul cu care ne mulțumim

Prima oară când am auzit de AUR se întâmpla în campania electorală din 2020. Atunci,…

3 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 9 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 09.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

4 ore ago

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

19 ore ago