O simplă înșiruire de nume realizată de președintele PNL Timiș pentru candidatura pentru funcția de primar al Timișoarei pare să agite mult mai mult decât e cazul apele în viața politică timișoreană. Chiar unul dintre cei ”înșiruiți”, Marilen Pirtea, e modest și spune că nu știe să se fi discutat despre o asemenea listă sau o candidatură a sa. Nu că nu ar dori să intre pe acea listă…
O banală declarație de presă a lui Alin Nica a avut efectul ridicării nivelului politic din Timișoara. A înșirat patru nume de persoane, inclusiv al său, ca și posibili luptători politici împotriva lui Dominic Fritz. Cât de mult se va speria acesta de numele respective rămâne de văzut, cert este că deocamdată acea înșiruire de nume pare să fie o banală listă spusă în grabă la o întrebare a presei. O recunoaște chiar unul dintre candidații vehiculați, care încearcă să își explice de sunt doar patru nume și cum s-a ajuns la o asemenea discuție. Vorbim despre Marilen Pirtea care, modest, face o înșiruire a funcților sale politice și ulterior se întreabă cum s-a luat o decizie care, oricum, nu prea există încă.
”În spațiul public au loc în această perioadă o serie de discuții și de dezbateri ce privesc un potențial candidat al PNL Timiș la Primăria Timișoarei, fiind invocat în acest subiect și numele meu. Până la acest moment au fost vehiculate patru nume de potențiali candidați și, desigur, mă întreb și eu, cum probabil se întreabă foarte multă lume, care sunt argumentele și motivele pentru care se vehiculează patru nume, nu mai multe sau mai puține, dar și de ce acele nume sunt invocate, limitativ, și nu apart și altele, în plus. Personal, chiar dacă sunt ales de colegii liberali prim-vicepreședinte al PNL Timiș, membru al Biroului Politic Județean al PNL și parlamentar de Timiș, nu îmi aduc aminte ca astfel de discuții să fi avut loc în vreun for al partidului, deocamdată. Astfel de decizii, importante și cu greutate pentru partid, cu siguranță că se vor lua în urma unor măsurători, a unor sondaje, interne sau externe partidului, care să pună în evidență cum este profilul de edil local pe care și-l doresc timișorenii, iar mai apoi care este percepția unor potențiali candidați, care să corespundă acestui profilul”, spune, luni dimineața, Marilen Pirtea.
El analizează modul de gândire al partidelor actuale și concluzionează că acestea urmăresc, de fapt, doar victoria cu principiul ”vedem ce facem după”. Ca și exemplu negativ dă, desigur, USR.
”Viața politică a ultimilor 30 de ani ne-a arătat că partidele își doresc mai degrabă să câștige alegeri, la orice nivel – local, județean, național, european – iar abia apoi să-și pună problema greutăților majore ce intervin după ce acele alegeri au fost câștigate. Exemplul USR Timișoara este elocvent pentru lipsa totală de adecvare și pentru absența unei minime experiențe de management al mandatului. Câștigarea alegerilor nu trebuie văzută ca un scop în sine, fiind mai degrabă un mijloc „de a face ca pe acolo pe unde ai trecut tu, să fie mai bine decât înainte” (din Nicolae Iorga). Fiecare dintre noi, politicieni sau cetățeni, am fost puși mult prea des în situația de a fi dezamăgiți de această contradicție – dorința de a câștiga alegeri, versus ce reușim să facem bine, odată ce am câștigat alegerile, sau politică versus administrație. Exemplele sunt multe, m-aș opri doar la unul ce s-a suprapus cu perioada studenției mele – speranțele date de Convenția Democratică și revenirea la putere a PSD în 1996”, mai scrie Pirtea.
Din nou plin de modestie, pentru că știe că o asemenea candidatură poate apărea, Pirtea spune că deja are experiența pentru a oferi ”garanția unui mandat de primar care să lase în urma sa nu doar amintirea câștigării unor alegeri, ci și un salt în calitatea vieții comunității noastre”.
”Într-un astfel de context, vreau să pun în fața dumneavoastră o altă perspectivă. Nu știu dacă PNL Timiș, o comunitate politică de mare greutate, își consolidează intenția pentru nominalizarea mea, printr-o majoritate de voință, pentru a mă susține să candidez la funcția de primar al Timișoarei, cum încă nu am nici certitudini dacă în calitate de candidat aș fi susținut de cetățeni să câștig aceste alegeri. Știu, însă, că istoria mea profesională îmi oferă satisfacția de a spune cu certitudine că aș găsi soluții pentru a oferi timișorenilor și Timișoarei garanția unui mandat de primar care să lase în urma sa nu doar amintirea câștigării unor alegeri, ci și un salt în calitatea vieții comunității noastre”, subliniază liberalul.
Analizând situația actuală, Pirtea le propune alegătorilor să aibă momente de reflexie pe tema viitorului candidat la primărie.
„Aș vrea să vă invit la un moment de reflecție . Timișoara merită un candidat care să câștige funcția de primar sau Timișoara merită un primar bun? Căci, adaug la această întrebare, cine are privilegiul de a fi desemnat prin vot de către timișoreni, să le reprezinte interesele și să le răspundă așteptărilor, are obligația de a nu-i dezamăgi!”, încheie Marilen Pirtea.
Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…
Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…
Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…
„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…
Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…
În perioadele cu temperaturi scăzute, majoritatea plantelor intră în starea de repaus, transmit reprezentanţii Horticultura.…