Consiliul Judeţean Timiş

O firmă din Iași va face proiectul tehnic pentru restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a Castelului Huniade

Consiliul Județean Timiș a anunțat că a fost încheiată licitația publică stabilirea firmei care va realiza Proiectul tehnic pentru restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a Castelului Huniade. Contractul a fost adjudecat de către o firmă din Iași, Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA, la o sumă de 1.5 milioane lei, cu TVA inclus.

Serviciile care fac obiectul contractului vizează proiectul tehnic de execuție (PT), documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire și organizarea execuției lucrărilor (DTAC și DTOE), detalii de execuție (DE) și asistența tehnică din partea proiectantului. Prestatorul va avea la dispoziție 7 luni pentru a finaliza documentația, plus alte 36 de luni alocate asistenței tehnice pe perioada lucrărilor efective. Proiectul tehnic va trebui să detalieze, printre altele, lucrările de restaurare, consolidare, reparațiile structurale și modificările funcționale necesare.

Societatea amintită a avut în anul 2021 zero angajați, o cifră de afaceri de 48 milioane de lei și datorii de 11 milioane, dar și active imobilizate de 10 milioane de lei. Societatea are în proiect consultanta pentru activități de arhitectură, planuri si proiecte pentru cladiri, planuri de urbanism si amenajarea teritoriului.

Obiectivul de investiții urmărește îmbogățirea ofertei culturale, restaurarea castelului reprezentând un sprijin consistent în redescoperirea unei identități istorice și culturale insuficient valorificată și conștientizată. Investiția va genera o suită de efecte benefice din punct de vedere economic, social, cultural atât pentru județul Timiș, cât și pentru regiunea de dezvoltare, prin fluxul de vizitatori care vor trece pragul muzeului și care vor participa la activitățile organizate. De asemenea, va crește gradul de atractivitate al zonei din punct de vedere turistic, fapt ce generează încasări din servicii turistice și dezvoltarea societăților de profil. Un alt element de impact din punct de vedere social îl constituie dotarea obiectivului restaurat și a muzeului cu facilități inclusiv pentru persoanele cu nevoi speciale, care vor dori sa viziteze monumentul istoric.

Cu ocazia săpăturilor arheologice din anul 2009, în curtea interioară a Castelului s-au descoperit ruinele unui donjon, a cărui perioadă de edificare a fost estimată a fi secolul al XIV-lea. Important de menționat este că proiectul tehnic va trebui să țină cont de necesitatea punerii acestuia în valoare.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Conflict 3 la 1 într-o şcoală din Lugoj. Noroc cu intervenţia poliţiştilor

În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…

O oră ago

C9. Peciu Nou, scorul campionatului după ce a dat de pământ cu Periamul

Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…

2 ore ago

Echipele distribuitorului de energie electrică se află în continuare pe teren

Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…

3 ore ago

Demarează acțiunea de autorizare a comercianților stradali de produse specifice de Sfântul Nicolae

Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…

3 ore ago

Sâmbăta viitoare se deschide Târgul de Crăciun de la Timișoara

Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…

3 ore ago

Aproape 12.000 de timișeni fără curent electric. CJT cere intervenția rapidă a echipelor distribuitorului de electricitate

Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…

4 ore ago