Municipalitatea timișoreană a semnat contractul pentru proiectarea Traseului Revoluției. Câștigătoare a licitației este o societate din București, cu doi angajați în cursul anului trecut. Q-Group Proiect SRL va avea la dispoziție nu mai puțin de 21 de luni pentru această etapă a proiectului finanțat din PNRR.
Societatea amintită va întocmi documentația obiectivului de investiție „Timișoara Capitală Europeană a Culturii: Memorialul Revoluției-decembrie 1989”. Documentația va cuprinde și elaborarea conceptului curatorial și memorial pentru definirea traseului Revoluției din 1989 în Timișoara. Revoluția din 1989 este unul dintre evenimentele marcante ale istoriei Timișoarei, iar proiectul vizează transformarea spațiului public într-un mediu care să evoce momentele respective și să păstreze vie memoria acelor zile.
Infrastructura spațiului public din zonele marcante ale Revoluției are nevoie de modernizare și de un mod de a marca evenimentele Revoluției, ca parte a experienței de zi cu zi a orașului, respectiv a Capitalei Culturale 2023. În acest context, proiectul are ca scop regândirea modului în care sunt reflectate evenimentele în spațiul public, iar acest traseu va fi valorificat prin reamenajarea spațiilor publice, a locurilor „fierbinţi” ale acelor zile: Piața Maria, Podul Traian, Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sfântul Gheorghe, zona Consiliul Județean Timiș, zona Băile Neptun, Cimitirul Eroilor, Calea Martirilor.
Obiective generale ale proiectului se referă la comemorarea durabilă a evenimentelor; interpretarea în context contemporan și prin experiența directă, construirea unui context urban care să dea prilejul de a reflecta și păstra această experiență din decembrie 1989 a Timișoarei.
În urma implementării se va crea un traseu coerent vizual, mediatic, tematic și conceptual care leagă punctele marcante ale Revoluției din decembrie 1989; se va realiza mai multe puncte marcante în spațiul public prin materialitate și tehnologie care să reflecte memoria Revoluției din decembrie 1989 din Timișoara; va avea loc o îmbunătățire a calității punctuale a spațiului public (Piața Maria/Reședința Pastorului Lázslo Tokés, Consiliul Județean/fost sediu PCR); va avea loc o integrare a unei infrastructuri de tip Internet of Things și media (Augmented Reality, Virtual Reality, New Media Art) care să permită o experiență senzorială și emoțională a locului.
Proiectul are în vedere intervenții punctuale pe domeniul public, care împreună formează Memorialul (Traseul) Revoluției din decembrie 1989. De asemenea, vor fi promovate soluţii de amenajare arhitecturală şi peisageră integrate.
Proiectul prevede și modernizarea pavajelor pentru a accesibiliza spațiul pentru toate categoriile de utilizatori pietonali, prin iluminat public diferențiat, marcaj și alte elemente. Caracterul locului va fi conservat și valorificat, iar pentru două zone (Piața Maria și Consiliul Județean) vor fi realizate studii de iluminat public complete și vor fi propuse soluții de iluminat ambiental. Tehnologia trece în prim-plan prin acest proiect.
Traseul Revoluției are o valoare estimată la aproape 4,3 milioane de euro. Valoarea serviciilor de proiectare în vederea realizării obiectivului de investiții este de 665.575 lei (fără TVA), iar durata este de 21 de luni. Executant:Q-Group Proiect SRL.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…