Politica

Raoul Trifan despre reabilitarea Castelului Huniade: “Sunt toate șansele să fie doar o nouă țeapă marca PNL”

Senatorul USR de Timiş Raoul Trifan are mari îndoieli că reabilitarea Castelului Huniade se va realiza în următorii ani. În acest sens el are mai multe argumente, printre care acela că proiectul tehnic a fost dat de către Consiliul Judeţean unei firme din Iaşi cu mari probleme penale. În al doilea rând, nu există finanţare pentru restaurare, după ce au fost pierdute fondurile din PNRR.

 Patronii firmei din Iaşi care au primit de la CJ Timiş contractul privind realizarea proiectului tehnic de reabilitare a Castelului Huniade au fost trimişi în judeactă pentru înşelăciune făcută la Palatul Copiilor din Vaslui. Raoul Trifan spune că există toate condiţiile ca “istoria” să se repete şi la Timişoara.

 “După ce am văzut rezultatele recentei „renovări” a Bastionului Theresia făcute de Consiliul Județean Timiș, m-a trecut un fior de îngrijorare pentru Castelul Huniade atunci când am aflat că urmează să înceapă lucrările de restaurare a acestui monument istoric, cea mai veche clădire din Timișoara. Pe scurt, după 16 ani în care nu au fost în stare să repare castelul, avem în sfârșit o speranță: o firmă din Iași va primi 1,5 milioane lei pentru un proiect tehnic de restaurare, consolidare și punere în valoare a castelului. Pare o veste bună, dar la o privire mai atentă putem vedea cu ochiul liber că sunt toate șansele să fie doar o nouă țeapă marca PNL Nica. Numele firmei contractate este legat de alte proiecte importante cu un istoric cel puțin dubios”, a transmis Trifan.

El arată că atât firma cât și conducerea sa au fost în trecut trimise în judecată pentru înșelăciune și uz de fals în legătură cu reabilitarea Palatului Copiilor din Vaslui.

 “O poveste oarecum similară cu cea a renovării Castelului Huniade: lucrări începute în 2008 și nefinalizate nici după 10 ani, umflări de deviz și un monument care este în pericol să dispară din cauza afacerilor păguboase girate de politicieni dubioși”, arată Trifan

El aminteşte că, după ce a ratat fondurile PNRR pentru modernizarea Castelului Huniade, CJ Timiş plătește 1,5 milioane de lei pentru un proiect tehnic, unei firme cu probleme penale, fără a avea finanțarea asigurată pentru reabilitarea castelului (care se ridică la aproape 40 de milioane de euro).

“Nici nu știu ce să cred. În primul rând că orice proiect care nu are alocat pentru proiectare în jur de 4% din valoarea totală este din start sortit eșecului. Nu poți să implementezi proiecte sărind costurile de planificare. Când vrei să alungi firmele serioase de la o licitație, este suficient să subevaluezi costurile de proiectare. Pe urmă. Oare cei din PNL Timiș nu știu să folosească o simplă căutare pe Google pentru a vedea pe mâna cui încredințează un proiect atât de important? E vorba de nepăsare, de „merge și așa”? Sau e vorba de altceva, mai insidios? Castelul Huniade are o istorie recentă tristă: este „în reparații” din 2006, au fost procese între constructor și CJ Timiș, iar lucrările efectuate au fost aproape inexistente. În timp, edificiul a suferit degradări suplimentare provocate de incapacitatea decidenților de a-l reabilita. Mă tem că acest simbol al istoriei Timișoarei va mai rămâne în paragină multă vreme de acum încolo. Viitorul nu pare să arate prea bine pentru Castelul Huniade, iar timișorenii își pot lua gândul de la speranța că acesta va putea fi vizitat în anul Capitalei Culturale Europene”, a închis Trifan.

castelul huniade

 

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Nicolae Ciucă, sacrificat ritualic pe modelul Viorica Dăncilă

Din interiorul PNL a fost răspândită ştirea că decizia este ca şi luată, partidul urmând…

29 de minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 10 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 10.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

Alianța Dreapta Unită a lansat, la Timișoara, campaniile electorale pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Alianța Dreapta Unită a ales Timișoara pentru a lansa oficial campania electorală pentru alegerile locale…

10 ore ago

Nicolae Robu e primul pe lista de vot, Dominic Fritz pe șapte

Cu doar câteva ore înainte de debutul campaniei electorale, Biroul Electoral de Circumscripție Timișoara a…

14 ore ago

La Muzeul Satului Bănățean au loc, sâmbătă și duminică, mai multe expoziții de frumusețe chinologice

Timișoara devine, sâmbătă și duminică, punctul principal de atracție al chinologiei românești. La Muzeul Satului…

16 ore ago

La Stadionul Lego, constructorul lucrează la fundațiile uneia dintre peluze și la o tribună/Foto

Stadionul Lego, pe care Primăria Timișoara îl ridică în zona Buziașului cu bani de la…

16 ore ago