Senatorul USR de Timiş Raoul Trifan are mari îndoieli că reabilitarea Castelului Huniade se va realiza în următorii ani. În acest sens el are mai multe argumente, printre care acela că proiectul tehnic a fost dat de către Consiliul Judeţean unei firme din Iaşi cu mari probleme penale. În al doilea rând, nu există finanţare pentru restaurare, după ce au fost pierdute fondurile din PNRR.
Patronii firmei din Iaşi care au primit de la CJ Timiş contractul privind realizarea proiectului tehnic de reabilitare a Castelului Huniade au fost trimişi în judeactă pentru înşelăciune făcută la Palatul Copiilor din Vaslui. Raoul Trifan spune că există toate condiţiile ca “istoria” să se repete şi la Timişoara.
“După ce am văzut rezultatele recentei „renovări” a Bastionului Theresia făcute de Consiliul Județean Timiș, m-a trecut un fior de îngrijorare pentru Castelul Huniade atunci când am aflat că urmează să înceapă lucrările de restaurare a acestui monument istoric, cea mai veche clădire din Timișoara. Pe scurt, după 16 ani în care nu au fost în stare să repare castelul, avem în sfârșit o speranță: o firmă din Iași va primi 1,5 milioane lei pentru un proiect tehnic de restaurare, consolidare și punere în valoare a castelului. Pare o veste bună, dar la o privire mai atentă putem vedea cu ochiul liber că sunt toate șansele să fie doar o nouă țeapă marca PNL Nica. Numele firmei contractate este legat de alte proiecte importante cu un istoric cel puțin dubios”, a transmis Trifan.
El arată că atât firma cât și conducerea sa au fost în trecut trimise în judecată pentru înșelăciune și uz de fals în legătură cu reabilitarea Palatului Copiilor din Vaslui.
“O poveste oarecum similară cu cea a renovării Castelului Huniade: lucrări începute în 2008 și nefinalizate nici după 10 ani, umflări de deviz și un monument care este în pericol să dispară din cauza afacerilor păguboase girate de politicieni dubioși”, arată Trifan
El aminteşte că, după ce a ratat fondurile PNRR pentru modernizarea Castelului Huniade, CJ Timiş plătește 1,5 milioane de lei pentru un proiect tehnic, unei firme cu probleme penale, fără a avea finanțarea asigurată pentru reabilitarea castelului (care se ridică la aproape 40 de milioane de euro).
“Nici nu știu ce să cred. În primul rând că orice proiect care nu are alocat pentru proiectare în jur de 4% din valoarea totală este din start sortit eșecului. Nu poți să implementezi proiecte sărind costurile de planificare. Când vrei să alungi firmele serioase de la o licitație, este suficient să subevaluezi costurile de proiectare. Pe urmă. Oare cei din PNL Timiș nu știu să folosească o simplă căutare pe Google pentru a vedea pe mâna cui încredințează un proiect atât de important? E vorba de nepăsare, de „merge și așa”? Sau e vorba de altceva, mai insidios? Castelul Huniade are o istorie recentă tristă: este „în reparații” din 2006, au fost procese între constructor și CJ Timiș, iar lucrările efectuate au fost aproape inexistente. În timp, edificiul a suferit degradări suplimentare provocate de incapacitatea decidenților de a-l reabilita. Mă tem că acest simbol al istoriei Timișoarei va mai rămâne în paragină multă vreme de acum încolo. Viitorul nu pare să arate prea bine pentru Castelul Huniade, iar timișorenii își pot lua gândul de la speranța că acesta va putea fi vizitat în anul Capitalei Culturale Europene”, a închis Trifan.
Graba continuă să bage oameni nevinovaţi în spital. O femeie în vârstă de 29 de…
Străzile Azaleelor, Ștefan Luchian și Iuliu Podlipny, printre ultimele străzi de pământ sau piatră din…
Clubul Sportiv „Jucătorul de Biliard – Asociaţie” organizează și anul acesta turneul Timişoara Open 2k24,…
Polițiștii locali și controlorii STPT au avut o acţiune comună, miercuri, pe mijloacele de transport.…
Când vine anotimpul rece, alegerea încălțămintei potrivite devine esențială pentru confortul și siguranța bărbaților. Temperaturile…
SCM winsed.swiss Timișoara se află în fața a două deplasări în Liga Națională de baschet,…