Primăria Timişoara

Se închide Parcul Botanic pentru introducerea iluminatului public. Acesta va fi performant, nu va deranja nici cuiburile de păsări

Dacă vă gândiți la o plimbare de plăcere în Parcul Botanic, grăbiți-vă să îl vizitați, din 22 august Primăria Timișoara îl va închide pentru următoarele două luni, pentru siguranța cetățenilor, transmite instituția. Acolo vor demara lucrări de instalare a unui sistem de iluminat public.

Restricțiile vor fi introduse de luni, 22.08.2022 până în 28.10.2022, constructorul care execută lucrările în Parcul Botanic va închide total accesul public pentru a efectua săpăturile necesare.
Proiectul prevede instalarea a 219 stâlpi de iluminat public și extinderea sistemului de iluminat pe o lungime de 3400 de metri liniari. Lucrările vizează: realizarea unei rețele electrice subterane (LES), alimentarea rețelei electrice nou proiectate, montarea stâlpilor de susținere a corpurilor de iluminat, montarea corpurilor de iluminat pietonal și implementarea unui sistem de telegestiune cu estompare la nivel de punct luminos. Astfel, se realizează un iluminat corect al parcului, la consum energetic redus, adaptat la funcțiunile spațiului public, pentru creșterea confortului și siguranței cetățenilor.
Pe parcursul proiectării au avut loc consultări cu Direcția Județeană pentru Cultură, parcul fiind situat în zona de protecție a unui monument istoric (TM-II-s-A-06095 Situl urban Cartierul „Cetatea Timişoara”) și reprezentând o zonă de patrimoniu valoroasă.
Corpurile de iluminat vor fi de tip felinar și distribuie lumina descendent. Partea de sus a acestora va fi obturată, reducând poluarea luminoasă. Fiecare dintre acestea este prevăzut cu sistem de reglare a intensității luminii atât pentru reducerea consumului de electricitate, cât și pentru a nu perturba biodiversitatea mediului natural în care sunt amplasate. Sunt prevăzute două alei principale cu iluminare mai intensă, unde corpurile de iluminat dirijează circulația dinspre accesul principal în Grădina Botanică spre cele două accese complementare, iar în restul parcului, iluminatul este diminuat. Acesta poate fi reglat în funcție de datele din teren – de exemplu, dacă într-un arbore se află un cuib al unei păsări, atunci se poate diminua intensitatea luminii, separat, pentru corpul de iluminat din proximitate.
Valoarea totală a contractului este 2.082.413,26 lei fără TVA. Termenul de execuție este de șase luni, iar executant Elby Energy Projects SRL. Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional-Regional 2014-2020, contribuția Primăriei Municipiului Timișoara fiind de 2%, reprezentând cofinanțarea acestuia.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

2 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

6 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

9 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

9 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

11 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

11 ore ago