În preambulul noii sesiuni parlamentare cele două mari partide din coaliţie au oferit şi continuă să ofere un spectacol deplorabil şi pe alocuri grotesc, din care nimeni nu mai înţelege nimic. Mai mult, nu de puţine ori, atât PNL, cât mai ales PSD se comportă de parcă ar fi în opoziţie. Dincolo însă de atacurile reciproce, tot mai dure în ultimele zile, nu cred că actuala coaliţie se va rupe prin dezertarea PSD, aşa cum răzbate tot mai mult din interiorul PNL. Câinele nu pleacă de la măcelărie, mai ales cu doi ani înainte de alegeri. Cu atât mai mult, alegerile anticipatele, de asemenea tot mai vehiculate, sunt doar o pisică arătată de unii.
PSD continuă să-şi facă deja cunoscutul joc populist, iar ultima miză aruncată pe piaţă este creşterea pensiilor. Astfel, zilele trecute ministrul Muncii, bizarul personaj Marius Budăi, a anunţat, fără să discute cu partenerii din PNL, creşterea pensiilor şi a salariului minim. Colegul său de partid de la Finanţe Adrian Câciu nu spune nimic dacă aceste creşteri pot fi suportate de buget, dar „goarnele” PSD au ocupat televiziunile ca să ne asigure că sunt bani. Sunt bani, dar România se împrumută zilnic, la cele mai mari dobânzi din Europa, iar unii specialişti vorbesc de intrarea ţării în incapacitate de plată. Şi nu trebuie să te numeri printre zecile de mii de doctori în economie produşi de fabricile de profil din România ca să realizezi că aruncarea pe piaţă de bani fără acoperire economică produce inflaţie. O inflaţie care loveşte cel mai mult în mediul privat şi pe angajaţii din acest sector, adică acel sector care achită nota de plată pentru dezmăţul bugetar promovat de PSD.
Devenit preş al PSD-ului, şi asta de mai multă vreme, premierul Nicolae Ciucă răspunde, cu o jumătate de gură, că nu prea sunt bani. Deşi, în mod normal, „Generalul” de paie trebuia să semneze demiterea lui Budăi. Un ministru submediocru, care toată ziua măreşte din gură pensii şi face renegocieri ale PNRR la Bruxelles. Şi asta în timp ce reforma sistemului de pensii, de care ar trebui să se ocupe, absolut necesară pentru accesarea banilor prin PNRR, este în aer.
Sigur că tema pensiilor este una foarte serioasă, dar ea este tratată la modul cel mai neserios cu putinţă, chiar într-o manieră băşcălioasă, de cele două partide. PSD ştie că nu sunt bani pentru majoarea lor, dar o joacă electoral pentru ca ulterior să se apere „Noi am vrut, dar s-au opus liberalii!”. Sigur, trebuie mărite unele pensii, mai ales în actuala situaţie de criză, trebuie ajutate persoanele vulnerabile, dar în paralel trebuie „umblat” la pensiile speciale. Ori acest lucru nu se face. Şi nu doar că nu dispar aceste pensii nesimţite, dar apar noi categorii care se abonează la ele.
În acest timp, o temă serioasă, cum este pregătirea pentru iarnă din punct de vedere energetic este trimisă în derizoriu, fiind şi aceasta pasată între cele două partide. În toate ţările europene s-a lucrat mult la acest subiect, doar la noi s-a bătut din gură, fără o soluţii clare. Operatorii din domeniu trag semnale de alarmă, acuzând haosul. Ministrul Energiei spune că avem stocuri de gaz suficiente. Numai că nimeni nu vinde, Guvernul fiind dator furnizorilor, pentru compensările anterioare. Nici măcar companiile de stat, neavând încredere în guvernanţi, nu vând, aşa cum se întâmplă şi în cazul Timişoarei. Sigur, dacă nu vorbim aici din nou de persecuţie politică, primarul nefiind din partidul care trebuie. Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Programului Anghel Saligny. Vine iarna, dar guvernanţii, în loc să se trezească, au adus bâlciul de la Măciuca în guvern. Şi pare că le place…
Elevii încep, luni, 4 noiembrie, cursurile celui de-al doilea modul din anul şcolar 2024-2025, potrivit…
Asociația Acasă în Banat a ales satul în care va desfășura următoarea ediție a evenimentului…
Prim-divizionara de baschet SCM Timișoara joacă la Tg. Mureș în etapa a VII-a a Ligii…
Politehnica Timișoara a suferit prima înfrângere pe teren propriu în acest sezon al Ligii a…
Deși pierduse anterioarele două partide cu letona, răzbunarea a fost dulce pentru tânăra timișoreancă. Anca…
Arheologii de la Muzeul Național al Banatului, care lucrau la cercetările efectuate pe șantierul de…