Compania Colterm a reușit să adune în depozite cărbuni și gaze naturale, dar capacitările de stocare nu acoperă o perioadă prea lungă de furnizare a combustibilului. Acum, cea mai mare problemă este găsirea unui furnizor pentru gaz, nicio companie nedorind să semneze un contract cu compania de termoficare. Senatorul USR Raoul Trifan e nelămurit cum guvernul se laudă că România are gaze destule, dar nu pune compania Romgaz să semneze un asemenea contract cu Colterm.
Este societate de stat, din acest motiv ar trebui să ofere o asemenea înțelegere, dar Romgaz ar motiva refuzul semnării prin faptul că nu are stocuri, spune reprezentantul USR
„Pe gaz avem o mare problemă, încă mai căutăm companii, dar Coltermul este refuzat. Nouă nu ni se pare normal acest lucru, mai ales că am mers spre Romgaz și Coltermului i s-a spus că nu sunt destule stocuri. Nu credem că este chiar așa, mai ales că, zilele trecute, ministrul Energiei anunța că suntem la 79% din target-ul asumat. Deci stocuri ar fi, dar cu toții trebuie să ne reducem consumul în perioada respectivă ”, conform lui Raoul Trifan.
Cei de la Colterm au fost ”băieți silitori”, adică au adunat cât au putut cărbune și gaz, dar nici aceste stocuri nu pot oferi prea mult timp de încălzire a agentului termic, spune și viceprimarul Ruben Lațcău. S-au reparat cazane, înlocuit țevi găurite.
„Ne pregătim cu toții de iarnă, care va fi una dificilă și provocatoare. Compania de termoficare a Consiliului Local are undeva la 40.000 tone de cărbune strânse în stoc și cantitățile contractate acoperă undeva la 60-70% din nevoia de peste iarnă. Problema nu s-a pus niciodată în privința contractării, ci în privința livrării, nu doar la Timișoara, ci în mai toate orașele. Tocmai de aceea Primăria Timișoara a închiriat o rampă în zona Motru, să aibă tot timpul disponibil un punct de încărcare, să nu ajungem în punctul în care să avem contractate cantitățile, dar să nu poată fi transportate. La Colterm în ceea ce privește cazanele au fost făcute investiții, am reparat morile. Vrem să folosim în regim constant toate cazanele. Sperăm. Nu o să mai folosim cărbune abraziv, din zona Bozovici, acela nu e bun pentru CET Sud”, a precizat viceprimarul Ruben Lațcău.
De fapt, cele 40.000 de tone nu prea ajung nici pentru o lună, pentru aceasta se dorește a se ajunge la 50-60.000 de tone pentru a acoperi o lună.
Și pe gaz Colterm a stocat combustibil.
„Înmagazinarea nu va rezolva problema nici la nivel local și nici național. Capacitățile de stocare, chiar și la nivel național, sunt reduse. Chiar și la o stocare de 100%, gazele nu vor acoperi nici măcar două luni de iarnă. De aceea, trebuie să existe capacitatea de a livra de-a lungul iernii. În acest an și până în luna ianuarie (n.r. – 2023) va exista gaz, însă furnizorii sunt ezitanți să încheie contracte la prețul subvenționat de Guvern. Este de notorietate că guvernul nu și-a plătit nici măcar pe iarna trecută datoriile pentru subvenționarea acestor furnizori”, a mai declarat Lațcău.
După ce și-a exercitat dreptul la vot, Alfred Simonis, preşedintele PSD Timiş, totodată președinte al…
Etapa a 11-a din prima ligă de futsal a debutat sâmbătă, 23 noiembrie, la Deva,…
Primarul Dominic Fritz încă nu poate vota, dar a făcut un apel la timişoreni să…
Aproape de șocul campionatului! Voleibalistele de la CSM Lugoj au fost foarte aproape de a…
Nicolae Robu îşi exhibă încă o dată imensele frustrări pentru cele două înfrângeri usturătoare în…
Marien Pirtea, liderul PNL Timișoara, a fost unul dintre cei mai matinali politicieni care au…