Administratie

Licitație pentru Registrul Spațiilor Verzi. Număratul copacilor și măsurarea zonelor verzi costă orașul peste șapte milioane de lei

Municipalitatea timișoreană pune la bătaie 6.655.500 de lei, la care se adaugă TVA, pentru găsirea unei firme care să numere copacii și să măsoare spațiile verzi din oraș. Contractul pentru elaborarea Registrului Local al Spațiilor Verzi a fost scos la licitație pe SEAP.

Dacă Nicolae Robu a trimis junii liberali pe teren să numere copacii din oraș folosind pixul și carnețelul, pentru a demonstra cât de eco este el după ce a fost acuzat că e ”drujbarul” orașului, noua administrație a orașului adoptă o metodă mai științifică, cea cerută de legislație, pentru a ști cum stă cu porțiunile verzi din oraș. Fie că e vorba de pomi, pomișori, păduri urbane, pășuni urbane, toate vor fi incluse într-o cercetare care va avea ca rezultat Registrul Local al Spațiilor Verzi. Pentru asta a lansat pe SEAP licitația în cadrul căreia acordă 6.655.500 de lei, plus TVA unei firme de specialitate, care va avea la dispoziție doi ani pentru elaborarea Registrului.

”În baza contractului se vor presta servicii de întocmire a Registrului local al spațiilor verzi din Municipiul Timișoara, în conformitate cu documentația de atribuire. Registrul local al spaţiilor verzi este o documentaţie care se întocmeşte pentru evidenţa spaţiilor verzi din întregul teritoriu intravilan, constituită ca un sistem informaţional de tip GIS şi cuprinde inventarierea terenurilor ocupate de spaţii verzi, evidenţierea tipului de proprietate şi modului de administrare a acestor terenuri şi descrierea caracteristicilor cantitative şi calitative ale vegetaţiei de pe aceste terenuri (arboricole, arbustive şi subarbustive (trandafiri și lavandă)”, se spune în anunț.

Administrația Timișoarei, și actuala și precedenta, se luptă cu Asociația Peisagiștilor din România, încă din 2017. Atunci, Consiliul Local a aprobat un Registru Local al Spațiilor Verzi parțial, pentru o serie de obiective, dar filiala Vest a asociației amintite a dat în judecată primăria spunând că acesta nu respectă legea. A și câștigat, obținând anularea Registrului.

În 2022, Primăria a aprobat „actualizarea și prelungirea Strategiei dezvoltării spaţiilor verzi a Municipiului Timişoara 2010-2020”, strategia respectivă fiind prelungită până în 2025. Nici de această dată Asociația nu a fost mulțumită și a cerut anularea deciziei, spunând că nu respectă legea.

Municipalitatea a fost deja și amendată de Garda de mediu cu 200.000 de lei pentru că nu are acest registru, iar anul trecut a primit un nou avertisment și o somație să îl întocmească.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Alfred Simonis, la ieșirea din cabina de vot: ”Am votat cu un om care și-a demonstrat competența la guvernare”

După ce și-a exercitat dreptul la vot, Alfred Simonis,  preşedintele PSD Timiş, totodată președinte al…

31 de minute ago

CFR Timișoara, victorie cu scor de tenis la Deva, într-un derby regional

Etapa a 11-a din prima ligă de futsal a debutat sâmbătă, 23 noiembrie, la Deva,…

47 de minute ago

Dominic Fritz nu a putut vota, dar a făcut un apel pentru „votul util pentru România”

Primarul Dominic Fritz încă nu poate vota, dar a făcut un apel la timişoreni să…

O oră ago

Lugojul, eșec dramatic la Blaj, dar nu a venit acasă cu mâna goală

Aproape de șocul campionatului! Voleibalistele de la CSM Lugoj au fost foarte aproape de a…

O oră ago

“Cât de jegos poate sa fie! Gretos!“. Un nou atac suburban al consilierului preşedintelui CJ Timiş la adresa primarului Fritz

Nicolae Robu îşi exhibă încă o dată imensele frustrări pentru cele două înfrângeri usturătoare în…

2 ore ago

Marilen Pirtea, la ieșirea de la vot: ”Am votat cu credință că România poate mai mult”

Marien Pirtea, liderul PNL Timișoara, a fost unul dintre cei mai matinali politicieni care au…

2 ore ago