Cetățenii din Fabric au intrat, la început temători, în lumea mirifică a arhitecturii și a conceptelor urbanistice. Cartierul lor va deveni o adevărată perlă a vieții sociale a orașului, ”un al doilea Centru, așa cum a și fost”, după cum a spus chiar primarul Dominic Fritz, iar cetățenii au fost chemați să își exprime părerile despre cum văd ei transformarea zonei. A început consultarea publică pentru regenerarea urbană a Pieței Traian și a zonelor conexe, prima de acest fel în Timișoara.
Proiectul este unul extrem de ambițios, probabil unul dintre cele mai importante de regenerare urbană din oraș în ultimii ani. Primăria Municipiului Timișoara, alături de proiectanții de la Planwerk, cei care se ocupă de realizarea strategiei, au organizat luni, 26 septembrie, prima prezentare publică a proiectului de regenerare urbană a 12 străzi și 4 piețe din cartierul Fabric. Sunt vizate aproape 6 hectare de spațiu public, respectiv: Bd. 3 August 1919 (parțial), Piața Academician Corneliu Micloși, str. Ion Luca Caragiale, str. Doctor Gheorghe Marinescu, str. Episcop Joseph Nischbach, str. Episcop Joseph Lonovici, Piața Romanilor, Piața Traian, str. Dacilor, str. Ștefan cel Mare, str. Anton Pann, str. Titel Petrescu, str. Costache Negruzzi (parțial), str. Petre Ispirescu, str. Ecaterina Teodoroiu (parțial), str. Zăvoi, Piața Petru Rareș.
Din acest moment, vocile oamenilor din zona vizată se vor face mai bine auzite, ei sunt solicitați să își spună părerea despre strategia amintită, iar arhitecții, clujeni, vor face un fine tunning în funcție de părerile strânse.
Evenimentul a dat startul la un proces extins de consultare publică a cetățenilor din cartier, care cuprinde promovarea proiectului prin presa locală și prin intermediul social media, realizarea unei expoziții temporare în Piața Traian cu modul în care aceasta va fi arăta la finalul reabilitării, 2 dezbateri cu cetățenii în format fizic, printr-un sondaj de opinie și prin feedback direct pe platforma Decidem.
Primarul Dominic Fritz este ferm convins că centrul MultipleXity va revoluționa în mare parte viața cartierului. Cel puțin din punct de vedere cultural.
„Scopul nostru cu această transformare este să reinventăm acest cartier istoric și să îl facem din nou un cartier în care vrei să trăiești, vrei să lucrezi și să ai o mică afacere. De când am devenit primar am încercat să ridicăm acest cartier prin diferite acțiuni. Finanțăm în acest an proiecte de activare a acestui cartier în valoare de 700.000 de lei. Bineînțeles, avem proiectul MultipleXity care va transforma radical viața culturală a acestui cartier și acum acest proiect, poate cel mai ambițios pe care Timișoara l-a avut vreodată. Cartierul Fabric are potențialul de a deveni al doilea centru economic și cultural al Timișoarei”, spune Fritz.
El își dorește ca melanjul socio-cultural pentru care cartierul e cunoscut să nu dispară, ci să fie … adaptat. Nu se dorește o zonă nouă, scumpă.
”Un proiect mare de regenerare urbană nu presupune doar intervenții arhitecturale, urbanistice, în spațiul public, ci clar că vorbim despre un proces de transformare pe termen lung, care necesită și intervenții de natură educativă, și intervenții din partea Direcției de Asistență Socială, și intervenții pe partea de siguranță publică, și e clar că am pornit pe un drum, deja înaintea acestui proiect, cu micile proiecte pe care le finanțăm prin Centrul de Proiecte, cu sprijinul pe care îl acordăm Școlii Generale 1, dar și printr-o altă abordare a Poliției Locale. Toate acestea trebuie să facă parte dintr-o strategie integrată (…) acest proiect nu va rezolva toate problemele pe care le are cartierul Fabric, dar fără regândirea spațiului public în cartierul FAbric nu vom reuși să-l ridicăm niciodată. Tocmai de aceea am încurajat acești proiectanți și încurajez și cetățenii să venim cu o viziune ambițioasă. Să venim cu un proiect de așa natură care are potențialul să transforme acest cartier”, a continuat Fritz.
O schimbare majoră a zonei presupune modificarea drastică a traficului auto, ideea este de a scoate traficul de tranzit din zonă. Riveranii, aprovizionarea, vor avea, în mare parte, la dispoziție străzile, dar se va circula pe sensuri unice, cu viteză redusă.
O problemă ar putea fi legată de locurile de parcare. Speranța primarului se leagă de două parcări ipotetice, prima este peste Bega, cea imaginată și de primarul Nicolae Robu, cea de a doua va fi chiar în zona mai apropiată de Piața Traian, tot una supraetajată.
”Nu vor mai fi parcări la același nivel, însă avem două proiecte în vizor pentru parcări. Unul în zona MultipleXity, o parcare supraetajată, și mai avem un teren aici, în zonă, unde ne uităm și care momentan este al statului român. Vrem să-l trecem în proprietatea noastră și să construim o parcare de cartier. Suntem foarte conștienți că e important să avem și locuri de parcare, dar, dacă vrem să trezim acest cartier, trebuie să echilibrăm felul în care este folosit spațiul public”, a continuat Fritz.
Acum, proiectul intră în etapa în care se lucrează efectiv cu potențialii beneficiari. Luni are loc o prezentare a strategiei, în fața asociațiilor de proprietari, a celor cua faceri în zonă, a cetățenilor. Urmează consultarea publică.
”Acest proiect va avea cea mai mare componentă de consultare publică pe care orașul l-a avut vreodată. Timp de o lună, atât online, pe platforma Decidem, cât și fizic aici, la Biroul de reabilitări clădiri istorice se pot depune opinii, critici și așa mai departe. Tot aici, în Piața Traian, timp de o lună are loc o expoziție cu conceptele acestui proiect. Acum suntem în stadiul de DALI, în baza acestui DALI stabilit după această lună de consultare, vom elabora proiectul tehnic, iar în baza lui vom aplica pentru finanțare pe fonduri europene pentru execuție” a mai spus primarul Timișoarei.
Consultarea publică se încheie pe 23 octombrie. Cetățenii și asociațiile din zonă își vor putea exprima opiniile privind proiectul completând un formular disponibil la Biroul Reabilitare Clădiri Istorice, Piața Traian, str. Ștefan cel Mare nr 2, luni – joi, 9:00 – 16:00. În mediul online vor fi disponibile următoarele moduri de a transmite opinii și recomandări fie prin Sondaj de opinie , fie prin Feedback direct prin comentarii
Primele perspective ale cetățenilor vor fi discutate într-o dezbatere publică, care va avea loc în 10 octombrie la Palatul Ștefania, Piața Romanilor nr 1, de la ora 17:30. A doua dezbatere va fi anunțată la finalul perioadei de consultare. Proiectarea pentru „Regenerare urbană – Zona Piața Traian” este co-finanțată de către Uniunea Europeană prin Programul Operațional de Asistență Tehnică 2014-2020. Pentru realizarea execuției se va încerca obținerea de fonduri nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2021-2027.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…