Regenerarea urbană pentru zona Fabric – Piața Traian a fost lansată. Primăria Timișoara cere opiniile cetățenilor din cartier

Cetățenii din Fabric au intrat, la început temători, în lumea mirifică a arhitecturii și a conceptelor urbanistice. Cartierul lor va deveni o adevărată perlă a vieții sociale a orașului, ”un al doilea Centru, așa cum a și fost”, după cum a spus chiar primarul Dominic Fritz, iar cetățenii au fost chemați să își exprime părerile despre cum văd ei transformarea zonei. A început consultarea publică pentru regenerarea urbană a Pieței Traian și a zonelor conexe, prima de acest fel în Timișoara.

Proiectul este unul extrem de ambițios, probabil unul dintre cele mai importante de regenerare urbană din oraș în ultimii ani. Primăria Municipiului Timișoara, alături de proiectanții de la Planwerk, cei care se ocupă de realizarea strategiei, au organizat luni, 26 septembrie, prima prezentare publică a proiectului de regenerare urbană a 12 străzi și 4 piețe din cartierul Fabric. Sunt vizate aproape 6 hectare de spațiu public, respectiv: Bd. 3 August 1919 (parțial), Piața Academician Corneliu Micloși, str. Ion Luca Caragiale, str. Doctor Gheorghe Marinescu, str. Episcop Joseph Nischbach, str. Episcop Joseph Lonovici, Piața Romanilor, Piața Traian, str. Dacilor, str. Ștefan cel Mare, str. Anton Pann, str. Titel Petrescu, str. Costache Negruzzi (parțial), str. Petre Ispirescu, str. Ecaterina Teodoroiu (parțial), str. Zăvoi, Piața Petru Rareș.

Din acest moment, vocile oamenilor din zona vizată se vor face mai bine auzite, ei sunt solicitați să își spună părerea despre strategia amintită, iar arhitecții, clujeni, vor face un fine tunning în funcție de părerile strânse.

Evenimentul a dat startul la un proces extins de consultare publică a cetățenilor din cartier, care cuprinde promovarea proiectului prin presa locală și prin intermediul social media, realizarea unei expoziții temporare în Piața Traian cu modul în care aceasta va fi arăta la finalul reabilitării, 2 dezbateri cu cetățenii în format fizic, printr-un sondaj de opinie și prin feedback direct pe platforma Decidem.

Primarul Dominic Fritz este ferm convins că centrul MultipleXity va revoluționa în mare parte viața cartierului. Cel puțin din punct de vedere cultural.

„Scopul nostru cu această transformare este să reinventăm acest cartier istoric și să îl facem din nou un cartier în care vrei să trăiești, vrei să lucrezi și să ai o mică afacere. De când am devenit primar am încercat să ridicăm acest cartier prin diferite acțiuni. Finanțăm în acest an proiecte de activare a acestui cartier în valoare de 700.000 de lei. Bineînțeles, avem proiectul MultipleXity care va transforma radical viața culturală a acestui cartier și acum acest proiect, poate cel mai ambițios pe care Timișoara l-a avut vreodată. Cartierul Fabric are potențialul de a deveni al doilea centru economic și cultural al Timișoarei”, spune Fritz.

El își dorește ca melanjul socio-cultural pentru care cartierul e cunoscut să nu dispară, ci să fie … adaptat. Nu se dorește o zonă nouă, scumpă.

”Un proiect mare de regenerare urbană nu presupune doar intervenții arhitecturale, urbanistice, în spațiul public, ci clar că vorbim despre un proces de transformare pe termen lung, care necesită și intervenții de natură educativă, și intervenții din partea Direcției de Asistență Socială, și intervenții pe partea de siguranță publică, și e clar că am pornit pe un drum, deja înaintea acestui proiect, cu micile proiecte pe care le finanțăm prin Centrul de Proiecte, cu sprijinul pe care îl acordăm Școlii Generale 1, dar și printr-o altă abordare a Poliției Locale. Toate acestea trebuie să facă parte dintr-o strategie integrată (…) acest proiect nu va rezolva toate problemele pe care le are cartierul Fabric, dar fără regândirea spațiului public în cartierul FAbric nu vom reuși să-l ridicăm niciodată. Tocmai de aceea am încurajat acești proiectanți și încurajez și cetățenii să venim cu o viziune ambițioasă. Să venim cu un proiect de așa natură care are potențialul să transforme acest cartier”, a continuat Fritz.

O schimbare majoră a zonei presupune modificarea drastică a traficului auto, ideea este de a scoate traficul de tranzit din zonă. Riveranii, aprovizionarea, vor avea, în mare parte, la dispoziție străzile, dar se va circula pe sensuri unice, cu viteză redusă.

O problemă ar putea fi legată de locurile de parcare. Speranța primarului se leagă de două parcări ipotetice, prima este peste Bega, cea imaginată și de primarul Nicolae Robu, cea de a doua va fi chiar în zona mai apropiată de Piața Traian, tot una supraetajată.

”Nu vor mai fi parcări la același nivel, însă avem două proiecte în vizor pentru parcări. Unul în zona MultipleXity, o parcare supraetajată, și mai avem un teren aici, în zonă, unde ne uităm și care momentan este al statului român. Vrem să-l trecem în proprietatea noastră și să construim o parcare de cartier. Suntem foarte conștienți că e important să avem și locuri de parcare, dar, dacă vrem să trezim acest cartier, trebuie să echilibrăm felul în care este folosit spațiul public”, a continuat Fritz.

Acum, proiectul intră în etapa în care se lucrează efectiv cu potențialii beneficiari. Luni are loc o prezentare a strategiei, în fața asociațiilor de proprietari, a celor cua faceri în zonă, a cetățenilor. Urmează consultarea publică.

”Acest proiect va avea cea mai mare componentă de consultare publică pe care orașul l-a avut vreodată. Timp de o lună, atât online, pe platforma Decidem, cât și fizic aici, la Biroul de reabilitări clădiri istorice se pot depune opinii, critici și așa mai departe. Tot aici, în Piața Traian, timp de o lună are loc o expoziție cu conceptele acestui proiect. Acum suntem în stadiul de DALI, în baza acestui DALI stabilit după această lună de consultare, vom elabora proiectul tehnic, iar în baza lui vom aplica pentru finanțare pe fonduri europene pentru execuție” a mai spus primarul Timișoarei.

Consultarea publică se încheie pe 23 octombrie. Cetățenii și asociațiile din zonă își vor putea exprima opiniile privind proiectul completând un formular disponibil la Biroul Reabilitare Clădiri Istorice, Piața Traian, str. Ștefan cel Mare nr 2, luni – joi, 9:00 – 16:00. În mediul online vor fi disponibile următoarele moduri de a transmite opinii și recomandări fie prin Sondaj de opinie , fie prin Feedback direct prin comentarii

Primele perspective ale cetățenilor vor fi discutate într-o dezbatere publică, care va avea loc în 10 octombrie la Palatul Ștefania, Piața Romanilor nr 1, de la ora 17:30. A doua dezbatere va fi anunțată la finalul perioadei de consultare. Proiectarea pentru „Regenerare urbană – Zona Piața Traian” este co-finanțată de către Uniunea Europeană prin Programul Operațional de Asistență Tehnică 2014-2020. Pentru realizarea execuției se va încerca obținerea de fonduri nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2021-2027.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Unul oarecare a spus: (septembrie 26th, 2022 at 21:00 )

„Ar fi minunat să vină turiști aici. Să vadă ce? Clădirile cum pică? Efectiv nu au ce vedea aici”, Dar dece nu ar veni turisti ca si la ruinele cetatilor Soimos,Sarmicezetuza se duc turisti.Dece sa nu vina si in cartierul Fabric care pe timpuri era ceva de capul acestui cartier. Acuma au ramas ruinele si pentru cine locuri de joaca,terase si mai stiu eu ce BAZDAGANI.Sa primeasca locuitori de acolo ajutorul social la timp si este totul OK

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare

Subprefectul PNL de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, îl acuză pe primarul Dominic Fritz, că dezinformează, realizând prezentări false despre strada Cezar, cea despre care primarul spune că a recuperat-o pentru oraș de la clanuri imobiliare. Nu e niciun clan, actuala configurație există din anii 50 și a fost făcută de Miliție, care deținea imobilele în administrare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Victorie dramatică, dar atât de necesară. Lugojul, la un pas de cupele europene

Prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj a câştigat dramatic prima partidă pentru locul 5 în fața celor de la CSM București. S-a păstrat tradiția scorului din meciurile disputate în sezonul regulat: 3-2! CSM București a trecut peste o mare șansă. A condus cu 1-0 și 2-1 la seturi, iar apoi în decisiv a avut 10-5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie dramatică, dar atât de necesară. Lugojul, la un pas de cupele europene
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Prim-divizionara de volei din Lugoj rămâne şi în continuare o echipă europeană. Bănățencele au câștigat și al doilea meci cu CSM București și termină sezonul pe locul 5. Au fost două seturi rapide pentru gazde, după care oaspetele au dat semne că pot reveni. În cele din urmă, Lugojul a pus capăt partidei în patru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lugojul prinde locul 5 şi astfel avionul de Europa
Piața muncii este una dinamică, noi meserii apărând și dispărând periodic. Progresul tehnologic este cel mai mare generator de job-uri care nu existau la începutul anilor 2000, gambling-ul este unul dintre domeniile în care influența noului este ușor detectabilă. Din 1996, atunci când a fost lansat primul cazinou online, și până în 2024, lumea distracției...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dealer la Live Casino: Una dintre cele mai bine cotate noi meserii din România
Pentru prima dată în istorie, Primăria Dumbrăviţa a accesat un proiect european destinat drumurilor. Este vorba de un milion de euro cu care se vor asfalta primii cinci kilometri de străzi cu bani europeni.  “Unii știu să vorbească despre fonduri europene. Eu și echipa mea ne pricepem să le atragem și să implementăm proiecte. Proiecte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul proiect european pentru drumuri la Dumbrăviţa. Vor fi asfaltaţi primii 5 kilometri cu bani europeni
Iepurașul de Paște a început pregătirile din timp, iar în Iulius Town deja și-a instalat tradiționalul Labirint și îi așteaptă pe cei mici la cel mai dulce egg-hunt, dar și la sesiuni foto. După întâlnirea cu Iepurașul, sunteți invitați la o plimbare prin era Paleolitică, la expoziția cu dinozauri gigant și monștri marini uriași. Surprizele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iulius Town îi invită pe cei mici la egg-hunt cu premii dulci, întâlniri cu Iepurașul de Paște, dar și să descopere alte surprize la expoziția cu dinozauri gigant/Foto
Subprefectul PNL de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, îl acuză pe primarul Dominic Fritz, că dezinformează, realizând prezentări false despre strada Cezar, cea despre care primarul spune că a recuperat-o pentru oraș de la clanuri imobiliare. Nu e niciun clan, actuala configurație există din anii 50 și a fost făcută de Miliție, care deținea imobilele în administrare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare
Proiectul de realizare a studiului de fezabilitate pentru campusul de învățământ dual care se va ridica la Timișoara a fost semnat de primărie cu societatea timișoreană care a câștigat contractul. Investiția este făcută cu finanțare prin PNRR. Primăria pune la dispoziție un teren de trei hectare în Calea Buziașului, va realiza construcția și va asigura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost semnat contractul de proiectare faza SF pentru viitorul campus pentru învățământ dual Timișoara
Preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, a decis să-i retragă lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al Consiliului Judeţean. Reacţia vine după ce Moş a anunţat că va candida la Primăria Timişoara, atacând totodată tandemul Aliana Dreapta Unită, Dominic Fritz – Alin Nica. Candidat pentru un nou mandat la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica i-a retras lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al CJ Timiş
Top