Banii pe care Guvernul României îi acordă pentru proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023 au creat o nouă dispută ”la baionetă” între forțele politice și administrative din Timișoara și Timiș. Totul a pornit de la schimbarea destinației banilor alocați, dinspre solicitările lansate de Primăria Timișoara spre cele promovate de Consiliul Județean Timiș.
Protagoniști sunt senatorul USR Raoul Trifan și viceprimarul Timișoarei, de la același partid, Ruben Lațcău, respectiv președintele PNL al Consiliului Județean Timiș, Alin Nica.
Ordonanța de Guvern care stabilea modul de alocare a banilor pentru proiect a fost modificată față de forma inițială, iar ponderea principală a trecut spre CJT. Trifan acuză că banii vor fi folosiți la chermeze la diferite orașe din județ, referindu-se și la faptul că a fost propusă achiziționarea de scene pentru respectivele localități.
“PNL Timiș a făcut nenumărate drumuri către Bucuresti pentru a schimba acea OUG. A cerut să ia bani de la Timișoara să îi dea la județ. Le-a ieșit. (…) am avut amendamente respinse, în plen colegii senatori au votat legea de aprobare a OUG în forma aceea. Au fost niște amendamente dinspre minister, dar care nu schimbau sumele. OUG merge la Camera Deputaților, care e for decizional. O să vedem în ce formă va merge spre promulgare. Proiectul TM2023 este de anvergură națională, important nu doar pentru Timișoara. Mă aștept ca toate aceste lupte să înceteze, să tragem în aceeași direcție această căruță, să ne punem la masă și să discutăm(…) Am înțeles că era o listă neoficială cu orașele unde județul vrea să finanțeze chermeze pe acești bani”, a spus Trifan.
El a fost dublat de viceprimarul Ruben Lațcău, care a subliniat că de la București nu a ajuns absolut niciun ban pentru proiect, iar facturile pentru reabilitarea cinematografelor timișorene, lucrări asumate de Ministerul Culturii au fost refuzate la decontare.
Alin Nica: Consiliul Județean a intervenit să salveze titlul
La scurt timp după declarațiile lansate de cei de la USR, Alin Nica, liderul CJ Timiș, a reacționat și insistă că niciun bani nu merge spre alte orașe, așa cum au susținut cei de la USR, și că, de obicei, nu răspunde la ”diverși analfabeți funcțional, certați cu școala”.
Nica spune că primăria a eșuat lamentabil în ducerea la bun sfârșit a proiectului și că intervenția CJT a salvat situația.
”Refuz să amestec politica în Programul Național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, deși reprezentații Primăriei și cei ai USR intoxică presa și spațiul public cu informații fără vreo legătură cu adevărul. În mod normal nu răspund provocărilor lansate de diverși analfabeți funcționali, certați cu școala, chiar dacă ocupă funcții în administrație sau Parlament, însă, astăzi, mă văd nevoit să reacționez deoarece perseverenţa lor diabolică de a răspândi neadevăruri poate afecta percepția publică. Consiliul Județean Timiș, din banii alocați pentru Capitală Europeană nu va finanța investiții sau proiecte culturale în județ. Banii din bugetul județean cât și cei gestionați de CJ în numele Ministerului Culturii merg în integralitate către Timișoara. Rolul Consiliului Județean a crescut în cadrul Programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii deoarece Primăria a eșuat lamentabil, în mod repetat. Consiliul Județean a intervenit să salveze titlul, fapt dovedit de investițiile și proiectele culturale aduse în Bidbook”, spune Nica.
Despre proiectele Primăriei Timișoara, Nica spune că sunt ”proiecțele” de 50 de oameni, pasibile a fi folosite pe post de reclamă electorală de Dominic Fritz.
”Consiliul Județean, alături de Fundația Art Encounters și Centrul Cultural Francez, prin Muzeul Național de Artă, organizează Expozitia Brâncuși, punctul culminant al întregului program al Capitalei Europene. Printre proiectele propuse și gestionate de Primărie nu se află nimic similar ca valoare culturală, capacitate managerială sau efort financiar. Fără Brâncuși, fără Brauner, fără Paul Neagu, fără Festivalul Internațional de Literatură sau fără Festivalul JAZZx – toate acțiuni finanțate de Consiliul Județean – Timișoara ar fi rămas în 2023 cu niște acțiuni mediocre de cartier trecute pe furiș de Primărie în Bidbook-ul actualizat “noaptea ca hoții”. Am stabilit un consens cu Primăria ca să avem un minim acces și control pe Bidbook căci vuia Timișoara că USR visează să transforme proiecțelele lor de 50 de oameni per eveniment în oportunități electorale pe cartiere”, a mai scris Nica.
În ceea ce privește investițiile în infrastructură culturală el reamintește proiectului unui cort imens, HANGAir, montat la Cioca, care poate înlocui lipsa totală de spații aparținând primăriei și că ceea ce se prezintă de municipalitate ca fiind investiții în cultură sunt proiecte făcute la cheie de administrația precedentă.
Șeful CJT mai spune că nu vor exista bani care vor ajunge în alte orașe, aceasta fiind o idee promovată prin advertoriale plătite.
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…