Economic

S-a semnat contractul de finanțare pentru plata din fonduri europene a studiului de fezabilitate la Centura Vest Timișoara

Compania de Drumuri și Ministerul Transporturilor au semnat contractul prin care se va finanța din fonduri europene elaborarea studiului de fezabilitate pentru ultima porțiune din centura de ocolire a Timișoarei rămasă de construit. Din cele cinci milioane de lei alocate pentru această etapă, 3,6 milioane ar urma să fie acoperite din bani europeni.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în calitate de beneficiar și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, au convenit, în data de 06.09.2022, încheierea Contractului de Finanțare nr.160 pentru proiectul ”Elaborare Studiu de Fezabilitate pentru “Varianta de Ocolire Timisoara Vest”,  în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă alocată prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.

Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport care facilitează integrarea economică în UE.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt: realizarea Studiului de Fezabilitate, ținând cont de aplicabilitatea în totalitate a legislației în vigoare (norme, normative, standarde, legi etc.); pregătirea documentației de atribuire a contractului de proiectare și execuţie lucrări și asigurarea asistenței tehnice necesară beneficiarului în perioada derulării procedurilor de achiziție publică pentru proiectare și execuție lucrări.

Scopul contractului este construirea unei variante de ocolire a orașului Timișoara din zona intersecției DN69 cu DJ591 ce va ocoli orașul prin vest, făcând legătura cu DN 69, astfel încât să se asigure creșterea gradului de siguranță, a vitezei de deplasare și îmbunătățirea condițiilor de transport.

Valoarea totală a proiectului este de 5.051.716,99 lei și va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 85% contribuția Uniunii Europene din Fondul de Coeziune – 3.623.296,16 lei, 15% contribuția proprie 639.404,20 lei, diferența până la valoarea totală reprezentând cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.

Durata proiectului va fi 36 luni, respectiv între data 01.01. 2021 și 31.12. 2023 la care se adaugă, dacă este cazul, și perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de Finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

2 ore ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

3 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

4 ore ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

6 ore ago

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru…

7 ore ago

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc…

7 ore ago