Opinii

Impresie asupra unui tablou de toamnă cu multe cuţite pe masă. În PNL Timiş

“Nu ni s-a prezentat nicio strategie, nicio viziune a filialei și niciun plan de acțiune.”. “Se lucrează mai mult la binele personal și consolidarea propriilor poziții, nu a colectivității și a PNL Timiș!”. “Nu ni s-a prezentat niciun raport financiar (așa cum e normal) până acum, să vedem cum sunt cheltuiți banii partidului.”.“Lipsa de transparență este o constantă care guvernează managementul filialei, coroborată cu presiunea exercitată om cu om, primar cu primar, pe aceia care îndrăznesc să aibă altă părere.”. “Amenințarea cu… „pixul meu” e un apanaj al dictaturii.”. “Rând pe rând oamenii „bipezi” sunt înlăturați, rămânând în scenă Gardă Pretoriană a slugilor.”.“Dacă sutele de tineri înscriși în partid (mulți există doar în hârtii) învață modelul obedienței și al slugărniciei care le oferă accesul la poziții și joburi… atunci PNL Timiș este pe un drum greșit!”.

Am citat mai sus doar câteva pasaje dintr-un extrem de dur rechizitoriu pe care deputatul Marilen Pirtea, primvicepreşedinte al PNL Timiş, îl face la adresa actualei conduceri a filialei. Un atac dur, fără precedent, care devoalează lucruri despre care s-a mai vorbit, dar niciodată puse pe hârtie cu atâta acribie. Este adevărat, postarea a fost făcută pe un grup intern de partid, dar asta contează mai puţin. Ieşirea lui Pirtea este cu atât mai surprinzătoare cu cât el era considerat un om conciliant şi extrem de reţinut atunci când era vorba de-a interveni în conflictele care macină filiala. De altfel, tabăra anti-Nica din PNL Timiş i-a reproşat constant aceste ezitări.

Acum Pirtea a ieşit, şi nu oricum, ci trântind o ghioagă pe masă. O ghioagă care se adaugă cuţitelor mai lungi sau mai scurte pe care mai mulţi primari liberali le-au scos cu mai mult timp în urmă. Şi nu sunt puţini, iar unii dintre ei chiar importanţi, cu mare influenţă. De altfel, sâmbătă, când a apărut postarea lui Pirtea, Alin Nica a convocat intempestiv o şedinţă pentru a doua zi, duminică, la ora 17.00. Iar mulţi primari i-au dat cu flit. Pe grupul amintit, reproşurile dintre Nica şi unii primari au continuat, la cote foarte mari, dând impresia cvasigenerală că tandemul Nica-Groza a pierdut controlul filialei. Mai mult, la şedinţă au venit doar vreo şapte primari, printre ultimii susţinători ai actualei conduceri. Atenţie, pentru acurateţea informaţiei, asta nu înseamnă că toţi ceilalţi ar fi împotriva lui Nica. Cei mai mulţi stau pe margine şi aşteaptă deznodământul războiului.

Tot mai în defensivă, Nica a încercat nu doar o lovitură de imagine, dar şi un contraatac la adresa rebelilor. Inclusiv a parlamentarilor. Şi mă refer aici la anunţul privind introducerea alegerilor primare pentru desemnarea unor candidaţi, începând de la Primăria Timişoara, continuând cu parlamentarii. Un demers admirabil la prima vedere, dar care poate ascunde şi altceva. Sub masca “festivalului democraţiei”, cei care (încă) numără voturile pot stabili şi cantitatea lor şi, implicit, candidaţii.

Dar se pare că nu mai sperie pe nimeni. În zilele următoare o delegaţie de primari (se vorbeşte de aproximativ 20) va avea o întâlnire cu secretarul general al PNL, Lucian Bode, în care i se vor pune pe masă toate nemulţumirile. Cele mai multe apar în mesajul lui Pirtea. O alta mare ar fi modul în care Nica a negociat cu PSD funcţiile din deconcentrate, negocieri în care liderul PNL Timiş a fost umilit de omologul său Alfred Simonis, primind funcţii care nu pot fi ocupate. Cel mai cunoscut exemplu este la IMT Timiş, funcţia de director fiind obţinută de PNL, dar directorul PSD-ist, Pavel Kasai, a primit imediat o prelungire cu un an a mandatului de la minsitrul PSD.

Revenind la Pirtea, este greu de crezut că acesta a ieşit la război fără să-şi cântărească şansele, fără o consultare prealabilă. Şi mă refer la nivelul conducerii centrale. Trebuie spus că el este consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă, cel care este şi preşedintele PNL. Şi ar mai fi ceva interesant în context. După ce a scăpat de problemele cu Justiţia, Vasile Blaga a fost solicitat să revină în prim-plan şi să se ocupe de organizarea partidului. Un domeniu în care are o expertiză destul de vastă, din perioada în care lucra cot la cot cu Traian Băsescu. Ori între Blaga şi Pirtea există o legătură foarte bună, ambii fiind din zona Beiuş – Bihor.

În fine, tabloul din acest moment al PNL Timiş colorează nu doar o filială în derivă, cum era în timpul lui Nicolae Robu, ci una eşuată, vorba unui clasic în viaţă. În mai puţin de doi ani, tandemul Nica – Groza, la care ar putea fi adăugat Bogdan Ghelbere, a “reuşit” să izoleze total conducerea filialei. Atât în interiorul partidului, cât şi în afara lui. PNL Timiş este în război total atât cu aliatul local, USR, cât şi cu cel de la nivel central, PSD. Pardon, Nica mai totuşi un aliat important… Antena 3. Şi încă ceva. Din acest moment însă, nu cred că liderii locali ai PSD şi USR şi-ar mai dori schimbarea lui Nica din fruntea PNL Timiş…

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

14 ore ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

16 ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

19 ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

19 ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

20 de ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

20 de ore ago